BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

NATO: Kandahar'da İranlı önemli bir silah kaçakçısı yakalandı

Afganistan'daki Batılı yetkililer Kandahar'daki Taliban liderleriyle doğrudan ilişkileri olduğu belirtilen İranlı bir silah kaçakçısını ele geçirdiklerini açıkladılar.

Abone ol

Silah kaçakçılığı yapmakla suçlanan şahıs Nato birliklerinin faal olduğu Zheri bölgesinde alıkonuyor

İlk gelen haberlerde ele geçirilen şahsın İran Devrim Muhafızları'na bağlı seçkin el-Kuds birliğinin bir üyesi olduğu bildirilmişti.

Ancak şimdi Afganistan'daki uluslararası güçler gözaltına alınan şahsın söz konusu gruba üye olmadığını söylüyorlar.

Nato'nun yaptığı ilk açıklamada, güney Afganistan'da yakalanan şahsın, İran'dan Afganistan'a silah kaçırılmasında rol oynayan ve Taliban hareketi içinde silah sağlanması konusunda kilit önem taşıyan bir isim olduğu kaydedildi.

Söz konusu şahsın geçen Cumartesi günü, halen Nato operasyonlarının odağında bulunan Kandahar'ın güneyinde gözaltına alındığı ve halen Zheri bölgesinde alıkonmakta olduğu belirtildi.

Nato önderliğindeki ISAF güçlerinin sözcüsü, "Gözaltına alınan şahsın, Kandahar merkezli çalışan bir silah tüccarı olup vilayetteki diğer Taliban liderleriyle doğrudan ilişkileri olduğuna inanılmaktadır. Bu şahıs İran ile Kandahar arasında, Nimruz vilayeti üzerinden silah kaçakçılığı yürüttüğü için gözaltına alınmıştır." dedi.

İran, daha önce de Afganistan'daki isyancıları desteklemekle suçlanmıştı.

Kandahar'daki üst düzey bir Afgan güvenlik yetkilisi, BBC'ye verdiği demeçte, müttefik güçlerin sözkonusu şahsı bir süredir izlediklerini kaydetti ve "İran istihbarat görevlileri güney Afganistan'da, Taliban'a ve uyuşturucu kaçakçılarına yardım sağlıyorlar. Bu, bilinen bir gerçek artık." dedi.

BBC'nin Kabil muhabiri Bilal Sarwary, İranlıların güney ve güney batı Afganistan'daki Taliban güçlerine yol kenarına yerleştirilen türde bombalar ve diğer silahlar sağladığı inancının yaygın olduğunu belirtiyor.

BBC muhabiri, Afgan istihbarat yetkililierinin de, İran istihbaratından bazı kişilerin bölgede rol oynadıklarından kuşkulandığını ama açıkça suçlamada bulunma konusunda hassas davrandıklarını aktarıyor.

Batılı istihbarat yetkililerine dayanılarak, İran'ın bazı el-Kaide militanlarını hapisten çıkararak, Pakistan'da, Afganistan sınırı yakınlarında yeniden örgütlenmeleri için olanak sağladığını söyleniyor.

Times: İran Taliban'ı destekliyor

Bugünkü İngiliz gazetelerinden Times gazetesi ise, manşetinden duyurduğu haberde, Afganistan'ın Helmand vilayetindeki İngiliz ordusunun, İran'dan gelen yeni bir tehdit ile karşı karşıya olduğu yazdı.

Times, "102 İngiliz askerinin hayatını kaybettiği yılın sonunda, istihbarattan sorumlu yetkililer, İran hükümetinin el-Kaide teröristlerini serbest bıraktığını açıkladı. İran ayrıca Afganistan'ın güneyindeki Taliban militanlarını da doğrudan destekliyor." dedi.

Gazeteye adını vermeden açıklamalarda bulunan biri Pakistanlı, diğeri ise bir Orta Doğu ülkesi vatandaşı olan iki istihbarat yetkilisinin de, "İran'ın son aylarda el-Kaide'ye aktif destek vermeyi teklif ettiğini" söyledikleri aktarıldı.

Haberde, İran'ın şimdiye kadar, kendi toprakları üzerinde hareket eden el-Kaide militanlarını görmezden gelerek soruna müdahil olduğu belirtildi.