BIST 10.753
DOLAR 32,26
EURO 34,94
ALTIN 2.428,63
HABER /  SAĞLIK

Hepatit B erkeği C kadını seçiyor

Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği, 23 ilde 5 bin 471 gönüllüyle Hepatit taraması yaptı. İşte sonuçları...

Abone ol

Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği, 23 ilde 5 bin 471 gönüllüyle Hepatit taraması yaptı. Hepatit B’nin sıklıkla erkeklerde görüldüğü, Hepatit C’ye ise kadınlarda rastlandığı tespit edildi.

Star gazetesinin haberine göre, Hepatit B üzerine, Türkiye genelinde 23 ili ve 5 bin 471 gönüllüyü kapsayan bir saha çalışması yapıldı. Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği’nin gerçekleştirdiği çalışma, Türkiye’de viral hepatit hastalıklarına yakalananların sayısı, risk faktörleri ve bulaşma yollarını ortaya çıkardı. 3 ilaç firmasının sponsorluğunda yapılan araştırmada amaç, Hepatit B hastalığı tespit edilenleri, tedavi olması için ilgili merkezlere yönlendirmekti.

ŞEHİRDE YAŞAMAK BİLE RİSK 

Yaklaşık 250 gün süren araştırmada 218 kişide Hepatit B virüsü tespit edildi. Bunların 57’si önceden kronik Hepatit B tanısı almış kişilerden oluşuyordu. 29’u ise tedavi görmüştü. Araştırma sonucunda, Hepatit B’nin sıklıkla erkeklerde görüldüğü, Hepatit C’ye kadınlarda daha sık rastlandığı ve hastaların az bir bölümünün tedavi imkanına ulaştığı tespit edildi. Risk faktörleri ise şehirde yaşamak, erkek olmak, Hepatit hastasıyla temas, diş tedavisi, kan nakli, ameliyat, evli ya da dul olmak, yurt dışında bulunmak yer alıyor.

HIV’DEN 100 KAT DAHA BULAŞICI

Türkiye’de yaklaşık 3 milyon kişi Hepatit B, 1 milyon kişi de hepatit C virüsü taşıyor. HIV/AIDS virüsünden daha bulaşıcı olmasına karşın, onun kadar gündeme gelmiyor. Araştırmanın başkanlığını da yürüten Prof. Dr. Nurdan Tözün, “Bu kayıtsızlık, milyonlarca kişinin hayatını riske atıyor. Birçok kişi Hepatit B’nin varlığının farkında bile değil. Yeni vakaların     ortaya çıkmasını azaltmak için yakalanma riski yüksek olanların korunma ve aşılanma konusunda eğitilmeleri büyük önem taşıyor. Hepatit B, tütünden sonra en yaygın rastlanan kanser nedeni. HIV’den yaklaşık 100 kat daha bulaşıcı. Hastalar tedavi edilmediğinde uzun vadede yüzde 15-40’ında siroz, karaciğer yetmezliği veya karaciğer kanseri ortaya çıkıyor” dedi. Prof. Dr. Tözün ayrıca tüm yenidoğan bebeklerin Hepatit B aşılama programlarına dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Rakamlarla Hepatit B

•  Türkiye’de bazı bölgelerde (Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz’de) yaygınlığı diğer bölgelere oranla daha fazla. 

• Hepatit B ile enfekte bireyler ağırlıklı olarak 50-59 yaş     aralığında.

• Araştırma sonucunda 218 kişide Hepatit B tespit edildi.         Bunların 57’sine kronik Hepatit B tanısı kondu. Tedavi gören kişilerin sayısı ise 29’du.

• Hepatit B’nin yıllık tedavi giderleri (Sağlık Bakanlığı taban fiyatları baz alınarak hesaplanmıştır) 1000 ile 22 bin TL arasında.

• Karaciğer naklinin maliyeti ise ortalama 100 bin TL civarında.

• Hepatit B’den korunmak için yapılması gereken üç dozluk aşının fiyatı ise sadece 75 TL ve Sağlık Bakanlığı tarafından Aile Hekimleri aracılığıyla ücretsiz olarak karşılanıyor.