BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,86
ALTIN 2.444,90
HABER /  GÜNCEL

Nasdaq'dan Facebook hissedarlarına 40 milyon dolar

Nasdaq Borsası, piyasaya sürüldükleri gün Facebook hisselerinin alım satımında yaşanan aksaklıklar yüzünden şirketin hissedarlarına 40 milyon dolar ödeyecek.

Abone ol

Nasdaq Borsası, piyasaya sürüldükleri gün Facebook hisselerinin alım satımında yaşanan aksaklıklar yüzünden şirketin hissedarlarına 40 milyon dolar ödeyecek.

Sosyal iletişim sitesinin hisseleri piyasaya sürüldüğünde bazı yatırımcılar hisselerini bir an önce satarak oluşan yüksek talepten yararlanmak istemişlerdi.

Ancak yaşanan teknik aksaklıklar yüzünden hisselerin piyasaya çıktığı 18 Mayıs gününün sabah saatlerinde hisseler alınamamış, günün geri kalanında ise hisselerin satışı mümkün olmamıştı.

40 milyon dolarlık ödeme bu aksaklıklar nedeniyle para kaybettiğini düşünen yatırımcıların zararlarının karşılanmasında kullanılacak.

Hisselerin satışa sunuluşu yaklaşık yarım saat gecikmiş ve bazı yatırımcılar verdikleri alış ve satış emirlerinin uygulamaya geçirilip geçirilmediğini görememişti.

Facebook hisseleri 38 dolardan piyasaya sürüldü ve kısa sürede fiyat hızla arttı. Bazı yatırımcılar bu erken saatlerde yaşanan hızlı fiyat artışından yararlanmayı planlamıştı.

Hisseler erken saatlerde yaşadıkları bu fiyat yükselişinin ardından ise değer kaybetmeye başladı.

Şu anda hisselerin değeri 25 dolar civarında.

Nasdaq, hisselerini fiyatlar yükseldiği sırada satmaya çalışan ancak teknik sorun nedeniyle başarılı olamayan hissedarların zararlarını karşılayacağını açıkladı.

Onay

Nasdaq daha önce de yaşanan teknik hatalar nedeniyle 3 milyon dolar ödemişti ancak yatırımıcılar rakamı yetersiz bulmuştu.

Nasdaq'ın en önemli rakibi olan New York Borsası ise 40 milyon dolarlık ödemeye sıcak bakmıyor.

Bu şekilde Nasdaq'ın yatırımcı çekme çabasında olduğunu söyleyen New York Borsası ''Bu endüstrinin Nasdaq'ın hatasını telafi etmesini istemekle eşdeğer. Böyle bir hareketin uzun vadede piyasalar, yatırımcılar ve kamu çıkarı üzerinde kötü etkisi olacak'' dedi.

New York Borsası sözcüleri aynı zamanda bu 40 milyon dolarlık ödemeye karşı olan tavırlarını bastırmaya devam edeceklerini belirtti.

Borsaları denetleyen ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ise ödemeyi onayladı.