BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,84
ALTIN 2.441,95
HABER /  GÜNCEL

'Almanya krizi tek başına çözemez'

İngiltere Başbakanı David Cameron'a göre Almanya Başbakanı Angela Merkel', euro bölgesindeki krizin çözümünde yalnız bırakılmamalı.

Abone ol

İngiltere Başbakanı David Cameron, "bir dizi önlem gerekirken" Almanya'nın euro bölgesi krizini tek başına çözemeyeceğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesi öncesi Cameron, hiçbir liderin sorumluluk konusunda "yalnız bırakılmaması" gerektiğini ifade etti.

Cameron'ın sözleri İspanya'nın bankaları kurtarmak için yardıma ihtiyacı olmadığı açıklamasının ardından geldi.

Avrupa Komisyonu da bankacılık için yeni düzen önerileri getirmişti.

Cameron ve Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, euro bölgesinde istikrar sağlanması için "acil eylem planına" ihtiyaç olduğu, ülkelerin bankalarına destek olabilmeleri ve borçlarını ödeyebilmeleri için de piyasada güven oluşturulması gerektiği konusunda uzlaşmıştı.

Oslo'da Norveçli mevkidaşı Jens Stoltenberg ile görüşen Cameron, krizle mücadelede "hızın esas alınması gerektiğini" belirtti.

Cameron, "Avrupa ekonomilerinin durgun olduğu her bir gün fırsatların kaçtığı gün demektir. Servet kayboluyor, iş imkânları da kaybolabilir dolayısıyla ekonomilerimizin ilerlediğinden emin olmalıyız" dedi.

Euro bölgesi krizinin dünya ekonomisine yönelik en büyük tehdit olduğunu belirten Cameron, "Görünen o ki Amerikalılar da endişeleniyor ancak İngiliz ekonomisi ABD ekonomisine göre euro bölgesine 6 kat daha bağımlı. Euro bölgesinin doğru kararı alması bizim çıkarımıza" diye konuştu.

BBC siyaset muhabiri Gary O'Donoghue, İngiltere euro bölgesine dahil olmadığı için Avrupalı liderlerin Cameron'ın tavsiyelerini dinlemeyebileceğini ifade etti.

İngiltere, daha büyük bir kurtarma fonu, euro tahvilleri ile Avrupa Birliği içinde en zengin ve en fakir ülkeler arasında mali yükün paylaşılmasına ön ayak olabilecek şekilde yapısal reform dâhil bir dizi çözüm üzerinde anlaşmaya varılmasını istiyor.

İngiltere, Avrupa Komisyonu'nun euro bölgesinde "bankacılık birliği" kurulması önerisini memnuniyetle karşıladığını duyurmuştu.

Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Perşembe günkü toplantı öncesi "euro bölgesindeki her liderin durumun aciliyetini anlaması gerektiğini" söyledi.

Muhabirimize göre, Cameron'ın uyarısı, İspanyol bankaları ve euro bölgesinin sorunlarıyla Almanya'nın tek başına mücadele etmesinin beklenmemesi gerektiği yönünde bir işaret.

Diğer yandan İngiltere parlamentosu Hazine Komitesi, euro bölgesinin güçlendirilmesi ve Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkması durumunda uygulamaya konulacak plan ile ilgili Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) daha etkin bir rol oynaması çağrısında bulundu.