BIST 10.161
DOLAR 32,24
EURO 35,03
ALTIN 2.461,54
HABER /  GÜNCEL

Muzır Kurulu'nu bile bezdirdiler!

Meclis Araştırma Komisyonu'na bilgi veren Muzır Kurulu üyeleri, artıştan ve yaptıkları işten şikayet edip, 'gelin de ne çektiğimizi görün' dedi.

Abone ol

Meclis Araştırma Komisyonu'na bilgi veren Muzır Kurulu üyeleri, artıştan ve yaptıkları işten şikayet edip, 'gelin de ne çektiğimizi görün' dedi.

Türkiye'nin en eski resmi kurullarından olan, halen faaliyetini 1927'de çıkartılan bir kanunla yürüten Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu yetkilileri, gelişen ve çeşitlenen iletişim teknolojisi sayesinde "muzır' yayınlardaki kontrolsüz artıştan şikayetçi. Kurul'un bir yılda incelediği "muzır' içerikli CD sayısının 243 bini bulduğu kaydedildi.

TBMM İnternet ve Araştırma Komisyonu'na bilgi veren Kurul yetkilileri, oldukça zor çalışma koşulları altında faaliyet gösterdiklerini belirterek, gittikçe çeşitlenen iletişim imkanları ve internet teknolojisi karşısında, gençleri ve çocukları "muzır neşriyattan koruma" kabiliyetlerinin azaldığını, buna rağmen her yıl yüz binlerce materyali inceleyerek, görevlerini yerine getirmeye çalıştıklarını söylediler.

TBMM İnternet ve Araştırma Komisyonu'na çalışma prensipleriyle ilgili sunum yapan Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu Şube Müdürü Nurettin Yüksel, 10 üyeden oluşan Kurul'un sadece 8 çalışanının bulunduğunu bildirdi.

Mahkemelerin resmi bilirkişi olarak da gördüğü Kurul'a, mahkemelerin yanı sıra birçok kurumdan ve vatandaşlardan çok sayıda yazılı ve görsel materyal akışının olduğunu vurgulayan Yüksel, bir yılda sadece 243 bin muzır içerikli CD geldiğini ve bunların tamamının bu Kurul tarafından incelendiğini söyledi.

KURULA GELİN DE GÖRÜN

Yüksel'in verdiği bir başka bilgiye göre; 2012 yılının ilk üç ayında mahkemelerden Kurul'a, içinde yüzlerce CD, dergi ve buna benzer yazılı ve görsel materyalin bulunduğu 41 dosya geldi. Kurul'un yaptığı inceleme sonucu, bu dosyalardan 40'ının "aşırı derecede müstehcen' içerik ihtiva ettiği saptandı.

Yüksel, müstehcenliğin hangi kriterlere göre saptandığına ilişkin komisyon üyelerinin soruları üzerine, bunların ilgili kanunda çerçevesinin belirtildiğini kaydederek, özellikle 18 yaşından küçüklerin korunmasına ilişkin kriterlerin genel ahlak kuralları ve evrensel ölçütlerle tayin edildiğini anlattı.

Yüksel, yaptığı sunumun ardından TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkan ve üyelerini, Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nun çalışmalarını yerinde incelemek üzere Kurul'a davet etti. Yüksel'in "Sayın Başkan, komisyonunuz yerinde incelemelerde de bulunuyormuş, gelin ve ne çektiğimizi görün efendim" dedi.

Yüksel'in bu sözleri, komisyon üyesi milletvekillerini gülümsetirken, bazı milletvekilleri, çok sayıda "muzır' materyalin bu kadar az kişi tarafından incelenmesini eleştirdi.

2 DERGİYE MUZIR KARARI

Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nun 2011 Yılı Faaliyet Raporu'nda ise yıl içinde 1184 adet aylık dergi, 601 adet haftalık dergi, 1341 kitap, 3702 gazete, 309 diğer süreli yayınların incelendiği, bu inceleme sonucu 2 dergiye "muzır kararı" verildiği belirtildi.

Rapora göre, aynı yıl yargı organlarından Kurul'a intikal eden 199 adet dosyadan; 43 bin 650 kompakt disk, 6 bilgisayar kasası, 20 hard disk, 499 video kaseti, 71 adet katalog, 3 adet dergi, 4 adet kitap, 4 adet cep telefonu, 5 adet kartonet, 6 adet hafıza kartı, 2 adet dizüstü bilgisayar, 3 adet resim incelendi ve hazırlanan bilirkişi raporu ile birlikte yargı organlarına gönderildi.