BIST 10.159
DOLAR 32,13
EURO 35,14
ALTIN 2.473,37
HABER /  GÜNCEL

8 Nisan 2012 Basın Özeti

İngiltere'de pazar gazetelerinde geleneksel kürek yarışında protesto eylemi, İngiltere'nin Özbekistan'la pazarlığı, 'İngiltere baskıcı rejimlere izleme teknolojileri satıyor' iddası ve Kanserli hücrelere saldıran aşı...

Abone ol

İngiliz pazar gazetelerinin ilk sayfalarında Paskalya Bayramı nedeniyle İngiltere'nin köklü Oxford ve Cambridge Üniversiteleri arasında düzenlenen kürek yarışındaki protesto eylemi geniş yer buluyor.

Independent on Sunday, "nehrin ortasında bir yüzücü, kırık bir kürek ve suya düşen kürekçi" derken, bunun tarihteki en olaylı kürek yarışı olduğu yorumunu yapıyor.

Observer de 2012 yarışları tarihteki en tuhaf yarışlardan biri olarak hatırlanacak, diyor.

158'inci Kürek Yarışı sırasında bir protestocu, Oxford ve Cambridge botlarının arasında yüzmeye kalkışması, yarışın durdurulmasıyla sonuçlanmıştı. Seçkinciliği protesto ettiğini söyleyen 35 yaşındaki eylemci tutuklandıktan sonra yarış yeniden düzenlendi. Yarışı ise Cambridge takımı kazandı.

Zenginlere vergi kesintisi

İngiltere'de Maliye Bakanı George Osborne'un geçtiğimiz haftalarda ilan ettiği yeni bütçenin zenginlere vergi kesintisi getirecek olması Pazar gazetelerinde tartışılan konular arasında.

2012 bütçesinde öne çıkan başlıca unsurlar, gelir vergisine uygulanan muafiyette limitin yükseltilmesi ve en üst vergi diliminden alınan yüzde 50 vergi oranında yapılacak indirim olmuştu.

Sunday Times, Osborne'un vergi indirimi kararından geriye dönmeye niyetli olmadığına dikkat çekiyor. Sunday Times hükümeti vergi indirimiyle İngiltere'yi, yatırımcılara cazip hale getirme girişimini haklı buluyor.

Observer'a yazan Andrew Rawnsley, yeni bütçenin ve Osborne'un açıklamasından bu yana bu bütçeye yönelik sert eleştirilerin, Maliye Bakanı ile Başbakan David Cameron'ın arasını açtığı görüşünde.

Mail on Sunday ise yeni bir kamuoyu yoklamasının David Cameron'un seçmenden habersiz olduğunu gösterdiğini yazıyor. Tabloid gazeteye göre ankete katılanların yüzde 61'i Cameron'ın "ahbaplarıyla hükümet yönettiği" görüşünde.

'İngiltere Özbek diktatörle pazarlık masasında '

Independent on Sunday gazetesi, "dünyanın en gaddar diktatörlerinden biriyle pazarlık yapmakta olduğunu" yazıyor.

Gazete, Afganistan'dan İngiltere'ye binlerce ton askeri malzemenin taşınması sırasında geçiş güzergahı olarak kullanılması gerektiğinden Özbekistan'la pazarlıkların sürdüğünü belirtiyor.

Gazeteye göre üst düzey yetkililer İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Özbek Cumhurbaşkanı İslam Kerimov rejimiyle son aylarda diplomatik temaslarını artırdığını kabul etti.

Habere göre İngiltere Savunma Bakanı Philip Hammond da Özbek başkenti Taşkent'i ziyaret etti.

İnsan hakları örgütleri, bu gelişmeleri Başbakan Cameron'ın insan haklarına bağlılığından ödün verme riskiyle karşı karşıya bırakacağı uyarısında bulundu.

'İngiltere baskıcı rejimlere izleme teknolojileri satıyor'

Observer, İngiltere'de hükümetin kullanmak istediği sesli ve görsel iletişimi izleme sistemlerinin, baskıcı rejimlerin olduğu ülkelere muhaliflerin takibi için satıldığı yolundaki iddialara yer veriyor.

Gazete, insan hakları örgütlerinin İngiltere'yi, silah satışlarında olduğu gibi bu tür teknolojilerinin ihracatında da özel düzenlemeler uygulamaya çağırdıklarını aktarıyor.

İngiltere'de hükümet, geçtiğimiz günlerde istihbarat servislerinin ülke içindeki herkesin elektronik postalarını, telefon görüşmelerini, cep telefonu mesajlarını ve internet üzerinde yaptıkları aramaları izlemesine imkan verecek bir yasa tasarısı hazırlığı içinde olduğunu açıkladı.

İçişleri Bakanlığı, uygulamanın terör ve diğer suçlarla mücadele açısından hayati önemde olduğunu söylüyor. Ancak sivil toplum örgütleri plana tepkili.

Observer gazetesi başka ülkelere satıldığı söylenen teknolojilerin de aynı nitelikte olduğuna dikkat çekiyor.

İngiltere merkezli gözlem örgütü Privacy International, uluslararası silah ve güvenlik fuarlarında en az 30 İngiliz şirketi belirlediklerini ve bu şirketlerin, Suriye, İran, Yemen ve Bahreyn gibi ülkelere izleme teknoloji ihraç ettiklerine inandıklarını bildirdi.

Observer, aynı şekilde 50 kadar Amerikalı şirketin de benzer teknolojileri ihraç ettikleri bilgisine yer verdi.

İzleme teknolojilerinin en büyük ihracatçıları arasında Almanya ve İsrail gibi ülkelerin de adı geçiyor.

Kanserli hücrelere saldıran aşı geliştirildi

Sunday Telegraph'ın aktardığına göre kanser hastalarının sağlıklı hücrelerini tümörlü hücrelere saldıracak şekilde eğiten yeni bir aşı geliştirildiğini yazıyor.

Tel Aviv Üniversitesi'nden araştırmacılarla Vaxil Biotheraputics adlı ilaç şirketinin ortak çalışması, kanser türlerinin yüzde 90'ında bulunan MUC1 adı verilen molekülü hedef alıyor.

Buna göre hastanın kendi bağışıklık sistemi kanserli hücreyle savaşıyor.

Aşı, hastanın bağışıklık sistemini kanserli hücreye direnmek üzere tetikliyor.

Dolayısıyla kansere yakalanmadan önce değil ama kanserli hastalarda başarı elde edilebiliyor.

Araştırma sonuçlarının resmi olarak yayınlanması bekleniyor ancak yeni denemelerin de sonuç vermesi halinde aşının altı yıl içerisinde piyasaya sürülebileceği belirtiliyor.

Aşının meme ve prostat gibi en yaygın kanser türlerinde de etkili olacağı düşünülüyor.

Kanser araştırma dernekleri gelişmeyi memnuniyetle karşıladıklarını söylerken daha fazla deney yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.