BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,81
ALTIN 2.400,16
HABER /  DÜNYA

Müslümanlardan Papaya mektup

38 Müslüman din adamı, Papa 16. Benediktus'a yönelik açık mektup yayınladı

Abone ol

İstanbul İl Müftüsü Mustafa Çağrıcı'nın da aralarında bulunduğu 38 Müslüman din adamı, Papa 16. Benediktus'a yönelik açık mektup yayınlayarak, Papa'nın Regensburg Üniversitesi'nde yaptığı ve İslam dünyasında tepkilere yol açan konuşmasındaki hatalara dikkati çektiler.

"Açık ve dürüst diyalog isteğinizi paylaşıyoruz" başlığıyla Alman "Frankfurter Allgemeine Zeitung" gazetesinde tam sayfa olarak yayımlanan mektupta, Papa'nın, konuşması sırasında "inançta zorlama yoktur" şeklindeki ifadenin İslamiyet öncesi dönemden çıktığını söylediği, bunun doğru olmadığı ve bu ifadenin Kuran-ı Kerim'de yer aldığı belirtildi.

Mektupta, "cihat kelimesinin de mutlaka 'savaş' anlamına gelmediğine, ancak Hz. İsa'nın bile gerektiği takdirde şiddeti savunduğuna ve bunun İncil'de yer aldığına işaret edilerek, İslami kurallara göre savaşlarda bile masum insanların öldürülemeyeceği, insanların sadece dini inançlarından dolayı hedef alınamayacakları" ifade edildi.

"Hz. Muhammed'e hiçbir zaman İslamiyet'i zorla yayması yönünde bir vahiy gelmediği" kaydedilen mektupta, "Hz. Muhammed'in diğer peygamberler gibi sadece Allah'ın isteklerini dile getirdiği" belirtildi.

Mektupta ayrıca, "Hristiyanlarla Müslümanların dünya nüfusunun yaklaşık 5'te 1'ini oluşturduğu" ifade edilerek, "birlikte çaba harcamaları durumunda dünyadaki barışa büyük katkı sağlayabilecekleri, bu bağlamda Papa'nın diyalog isteğinin paylaşıldığı ve Müslümanlarla ilgili olarak daha sonra yaptığı açıklamaların takdirle karşılandığı" kaydedildi.

Papa'ya yönelik açık mektup bazı Avrupa, Arap, Uzak Doğu ve Afrika ülkelerindeki ve İngiltere ile ABD'deki önde gelen din adamları tarafından imzalandı.