BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,11
ALTIN 2.518,82
HABER /  POLİTİKA

Sezerden BMye mesaj

Cumhurbaşkanı Sezer, Türkiye'nin, BM'de daha etkin olması gerektiğini söyledi

Abone ol

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türkiye'nin, uluslararası barış, istikrar ve güvenliğin sağlanmasında Birleşmiş Milletlerin (BM) saygın ve etkin işlevinin daha da geliştirilmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Sezer, BM'nin kuruluşun 61. yıl dönümü dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı.

Sezer, uluslararası düzenin geçirdiği tüm köklü değişikliklere karşın örgütün küresel barış, istikrar ve güvenliğin sağlanmasındaki yaşamsal rolünün artarak sürdüğünü gözlemlemekten mutluluk duyduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı sezer, mesajında şunları kaydetti:

"Uluslararası sorunların karşılıklı iletişim ve hukuk kuralları çerçevesinde çözülmesi gerektiğine inanan Türkiye, bu bağlamda uluslararası barış, istikrar ve güvenliğin sağlanmasında BM örgütünün saygın ve etkin işlevinin daha da geliştirilmesi gerektiğini düşünmektedir. Dünyanın içinde bulunduğu koşullar bu gereksinimi her geçen gün daha açık biçimde ortaya koymaktadır. Küreselleşme bölgesel çatışma ve istikrarsızlıkların etkisini ortaya çıktıkları bölgenin çok ötesine taşımaktadır. Bu durum uluslararası barışın kırılganlığını artırmaktadır. Açlık, yoksulluk, nüfus artışı, salgın hastalıklar, çevre sorunları, küreselleşmenin yararlarının eşitsiz dağılımı gibi ögeler, terörizm, insan kaçakçılığı ve ticareti, yasa dışı göç ve benzeri asimetrik tehditleri beslemektedir. Böyle bir ortamda, dinler ve kültürler arasında olumsuz ve yanlış algılamalar öne çıkabilmektedir. Uluslararası alanda devletlerin eşit biçimde seslerini duyurabildikleri, sorunlarını ve çözüm önerilerini gündeme getirebildikleri tek evrensel düzlem olan Birleşmiş Milletler, insanlığın karşı karşıya bulunduğu bu tehditlerin aşılmasında yaşamsal önem taşımaktadır."

Türkiye'nin 2009-2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için adaylığını açıkladığını anımsatan Sezer, şöyle devam etti:

"Ülkemiz, bulunduğu duyarlı coğrafyanın ve tarihinin yanı sıra, ekonomik, toplumsal ve siyasal özelliklerinin uluslararası barış ve güvenliğin sağlanması konusunda üzerine yüklediği sorumlulukların bilincindedir. Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesi durumunda, BM'nin hedeflerine ulaşması yönünde etkin katkılarda bulunmayı sürdürecektir. Türkiye, BM'nin daha güçlü ve etkin kılınmasına yönelik yeniden yapılanma çalışmalarını da yakından izlemekte ve desteklemektedir."

Sezer, örgütün hizmetlerinin tüm insanlığa barış, istikrar, güvenlik ve huzur sağlayacağına inandığını belirterek, Birleşmiş Milletler Günü'nü kutladı.