BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Müslüman Kardeşler müzakere sürecine katılıyor

Mısır'da yasaklı örgüt, hükümetle müzakere sürecine katılacağını açıkladı. 13 gündür eylemlere sahne olan başkentte hayat normale dönüyor. Tahrir meydanındaki eylemler ise devam ediyor.

Abone ol

Yönetim karşıtları Mübarek'in hemen istifasını istiyor

Mısır'da Mübarek karşıtı gösterilerin 13. gününde ülkenin en örgütlü muhalif grubu Müslüman Kardeşler siyasi krizi sona erdirmek için hükümetle müzakere sürecine gireceğini açıkladı.

Örgütün liderlerinden Muhammed Mursi, Mübarek'in geçen hafta yardımcılığına atadığı Ömer Süleyman'la görüşebileceklerini söyledi.

Görüşme gerçekleşirse yasaklı bir grup olan Müslüman Kardeşler ile hükümet ilk kez görüşmüş olacak.

Örgüt yetkilileri, görüşmede hükümetin halkın taleplerini kabul etmeye hazır olup olmadığını göreceklerini kaydediyor.

Protestocuların taleplerinin başında Mübarek ve kadrosunun görevlerinden ayrılmaları geliyordu. Mısır lideri ise, bu talepleri reddederek, ''ayrılırsam kaos olur'' dedi, ancak eylül ayında yapılacak seçimlerde aday olmayacağını açıkladı. Mübarek oluşacak kaostan da Müslüman Kardeşler'in faydalanacağını kaydediyor.

BBC'nin Kahire'deki muhabiri Ian Pannel, Müslüman Kardeşler'le hükümet arasındaki görüşmelerin çok önemli olduğunun altını çizerken, sorunun tarafların kabul edilebilir bulacakları bir orta yolu bulmakta düğümlendiğine dikkat çekiyor.

Örgütün Fransız Haber Ajansı AFP'nin sorularını yanıtlayan bir sözcüsü hükümetle kurdukları diyaloğun bir amacının da soruna ''bölgesel ve bölge dışı müdahalelerin sona erdirmek'' olduğunu da kaydetti.

BBC muhabiri Jon Leyne, müzakerelerin Müslüman Kardeşler için de bir kumar olduğunu, protestoların başlangıcında eylemcilere destek vermekte yavaş ve tereddütlü hareket ettiği için itibarının da zedelendiğini belirtiyor.

Hayat normale dönüyor

Öte yandan göstericilerin Tahrir meydanındaki eylemleri devam ediyor. Mısır ordusu, meydanın bir kısmını kontrolü altına almak için yaptığı hamleden göstericilerin tepkisi üzerine geri adım attı.

Başkentte günlük hayat ise normale dönüyor. Tahrir meydanının çevresindeki dükkanların açılmaya, bankaların da işlem yapmaya başladıkları bildirildi.

Merkez Bankası, olası toplu mevduat çekimi olasılığına karşı 36 milyar dolarlık döviz rezervi kullanılabilir hale getirdi.

İktidar partisinde revizyon

Mısır'da dün de iktidar partisinin lider kadrosu görevinden istifa etmişti. Ayrılanlar arasında protestolar başlayana kadar Mübarek'in en güçlü halefi olarak görülen oğlu Cemal de var.

Partinin yeni genel sekreteri Doktor Hüssam Bedrevi oldu.

Bedrevi Mübarek ailesine yakın bir isim ancak önde gelen bir reformist olarak biliniyor.