BIST 10.320
DOLAR 32,28
EURO 35,11
ALTIN 2.466,68
HABER /  GÜNCEL

MÜSİADdan yeni proje

MÜSİAD reel sektörün daha fazla gereksiz yatırım çöplüğüne dönüşmemesi için yeni bir proje çalışması başlattı.

Abone ol

MÜSİAD, işletmelerdeki atıl makinaların ve kullanılamayan kapasitenin ekonomiye geri kazandırılması ve reel sektörün daha fazla gereksiz yatırım çöplüğüne dönüşmemesi için yeni bir proje çalışması başlattı. Türkiye çapındaki 2 bin 700 üyesi arasında, işletmelerdeki makina envanteri ve atıl kapasite oranını belirleyecek çalışma ile KOBİ’lerin atıl kapasite cenneti olmaması hedefleniyor.

Ekonomik büyümenin, istihdam ve ihracattaki artışın sürmesi için MÜSİAD olarak 2007’nin KOBİ’ler yılı olması gerektiğini hatırlatan MÜSİAD Sektör Kurulları Başkanı Mehmet Akif Özyurt, bu kritik dönemde hem devletin hem de işletmelerimizin yapması gereken ev ödevleri olduğuna dikkat çekti.

Özyurt, “Dünyada genel olarak bir değişim yaşanıyor. Bu değişimin dışında kalamayız. KOBİ'lerimiz kendilerini yenilemek, ortaklaşa iş yapmayı ve ölçek ekonomilerinden yararlanmayı öğrenmek zorunda. Öte yandan Türkiye'de istihdamın yüzde 76’sını omuzlayan KOBİ'leri yeterince teşvik etmiyoruz. Yatırımı yapıyor, sonra tıkanıyorlar. İşletmeyi çevirecek parayı bulamıyorlar. Bunun dışında, ülkemizde bir de furya ekonomisi gerçeği var. Sürü psikolojisiyle yapılan irrasyonel yatırımların bir kısmının yanlış olduğu sonradan ortaya çıkınca maalesef KOBİ’lerimiz atıl makina ve yatırım çöplüğüne dönüşüyor, milli servetimiz heba oluyor. Tezgahlar ve makinalar yüzde 40-50 gibi çok düşük kapasitelerde çalışıyor. Ayrıca yılda 16 milyar
dolar ithalat yapılan makine sektörü verdiği
10 milyar dolarlık dış ticaret açığı sonucunda,
31.3 milyar dolarlık cari açığın üçte birini oluşturuyor” şeklinde konuştu.

“KOBİ’ler atıl kapasite cenneti olmasın”

MÜSİAD Sektör Kurulları Komisyonu Proje ve Destekler Birimi tarafından yürütülen “Atıl Kapasite ve Makina Envanteri” projesi, yurt çapındaki üye işletmelerin tam kapasite ile kullanamadıkları makina parkurunun, belirli şartlar altında, diğer işletmelerin kullanımına açılması esasına dayanıyor.

Proje hakkında bilgi veren Özyurt, reel sektörde üretim amacıyla kullanılan makinalar için KOBİ’lerin, ciddi bir mali yük altına girdiğini, ancak birçok işletmenin ise sahip olduğu makina parkurunu, tam kapasite ile kullanamadığını vurguladı.

Özyurt’un yaptığı açıklamaya göre, MÜSİAD Sektör Kurulları organizatörlüğünde başlatılan proje ile üye işletmeler sahip oldukları makina ya da tesisleri, kullanılmayan dönemlerde, aynı özelliklerde makina ya da tesise ihtiyacı olabilecek üreticilerin hizmetine açarak, ek bir yatırım yükü getirmeksizin, ekstra bir gelir kaynağı oluşturabilecek. Hizmeti alan firmalar ise, ciddi bir yatırım yükünden kurtulmuş olacak.

MÜSİAD’ın proje kapsamında, atıl makina kapasitelerini doldurabilmelerini temin etmek için üyelerin sahip olduğu makina parkuru envanterini ve atıl kapasite oranını ortaya çıkartmak amacıyla bu çalışmanın başlatıldığını belirten MÜSİAD Sektör Kurulları Başkanı Özyurt şunları kaydetti:

“Gıdadan deriye, tekstilden mobilyaya kadar birçok sektörde faaliyet gösteren binlerce KOBİ’miz maalesef atıl kapasite cenneti haline gelmiş durumdalar. Firmalarımızın yaptıkları yüksek maliyetli yatırımların da başında gelen makinaların, bu projeyle bir anlamda ekonomiye yeniden kazandırılmasını hedefliyoruz.”