BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Muş tarımda hak ettiği yerde değil!

Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şihmus Sinecem, Muş'un tarım ve hayvancılıkta olması gereken yerde olmadığını açıkladı.

Abone ol

Muş Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şihmus Sinecem, tarım ve hayvancılıkta hak ettiği yerde olmayan Muş'ta modern tarım teknikleri yerine ilkel tekniklerin uygulandığını belirtti.

Makamında ilin ekonomisiyle ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan MTSO Başkanı Şihmus Sinecem, ekonominin tarım ve hayvancılıkla gelişeceğini söyledi. Modern tarım ve hayvancılık için eğitim çalışmalarının düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Şihmus Sinecem, tarım ve hayvancılıktaki gerilemenin nedeninin, işletmelere sermaye yetersizliği, kredilerin kullanım engelleri olması ve kişilerin eğitim eksikliği sorunları olduğunu söyledi.

Tarım ve hayvancılığın daha verimli olması için eğitim ve seminerlerin önemli olacağını hatırlatan MTSO Başkanı Şihmus Sinecem, "Tarım ve hayvancılığın daha iyi bir verim vermesi için geleneksel yöntemle yapılan hayvan yetiştiriciliği yerine modern bir şekilde tarım ve havyacılığın yapılması için gerek kamu kuruluşları gerekse sivil toplum kuruluşları tarafından ortaklaşa eğitim seminerleri verilmelidir" dedi.

Muş Ovası'nın en büyük sorunlarından birinin de sulama olduğunu ifade eden Sinecem, "Biliyorsunuz hayvancılığın ve tarımın ana kaynağı sudur. Muş Ovası'nın tarım alanları hala su yetersizliği nedeniyle ekilmiyor. Bu böyleyken Alparslan 1 ve Alparslan 2 barajlarının sulama amaçlı olarak inşa edilmesi bekleniyordu. Ne yazık ki, Alparslan 1 Barajı olduğu gibi enerji üretimine dayalı bir şekilde yapıldı. Alparslan 2 Barajı'nın da projesinin enerji üretimine dayalı yapıldığı da malum. Bunun değiştirilmesi için başlatılan girişimler henüz sonuçlanmadı. Pompalı sulama yapılabilir diyorlar. Eğer Alparslan 2 Barajı sulama amaçlı olarak inşa edilmezse Muş'un ekonomisini ve sosyal gelişmeyi çok kötü bir şekilde etkileyecektir" şeklinde konuştu.

Tarımsal üretim ve tarımsal sanayinin gelişmesi için altyapının oluşturulması gerektiğini belirten Sinecem, bunun için de sulamanın altyapısının oluşturması gerektiğine dikkat çeken Sinecem, Alparslan 2 Barajı'nın cazibeli sulama amaçlı olmaması halinde Muş Ovasına yazık olacağını belirtti.