BIST 10.159
DOLAR 32,25
EURO 35,20
ALTIN 2.475,64
HABER /  GÜNCEL

Mursi'nin başsavcıyı görevden almasına eleştiriler

Mısır'da bir grup yargıç, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin başsavcı Abdülmecid Mahmud'u görevinden uzaklaştırma kararını 'saçmalık' diye tanımlayarak eleştirdi.

Abone ol

Mısır'da bir grup yargıç, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin başsavcı Abdülmecid Mahmud'u görevinden uzaklaştırma kararını 'saçmalık' diye tanımlayarak eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Mursi, eski yönetimin adamı olarak bilinen başsavcı Abdülmecid Mahmud'u Vatikan büyükelçiliğine atadığını açıklamıştı.

Ancak Abdülmecid Mahmud, bu görevi kabul etmeyeceğini bildirdi.

Başsavcı aleyhindeki girişim, eski yönetimi destekleyen bazı öndegelen kişilerin, kamuoyunda büyük yankı uyandıran bir şekilde beraat etmelerini izledi. Söz konusu davada, devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i destekleyen 24 kişi geçen yılki isyan sırasında protestoculara karşı saldırı düzenledikleri suçlamalarından aklanmıştı.

Söz konusu kişiler Kahire'deki protestolar sırasında göstericileri bastırmak için üzerlerine develeri ve atları sürerek birçok kişinin ölümüne yol açmakla suçlanmıştı.

Zanlıların beraatı ardından, kararı kınamak üzere yüzlerce gösterici, başkent Kahire'de gösteri düzenlemişti. Müslüman Kardeşler örgütü de bugün başka gösteriler örgütlüyor.

Protestocular, verilen karardan Abdülmecid Mahmud'u sorumlu tutuyor.

Ancak Mahmud'un meslektaşları, başsavcıya destek vererek Cumhurbaşkanının kararının kınanması için yüksek hakimler kurulunun acilen toplanmasını istedi.

Kurulun başkanı Ahmed el Zind, Associated Press ajansına verdiği demeçte, yargının 'bu saçmalığa boyun eğmeyeceğini" belirterek "zorbaların dönemi sona erdi." dedi.

Mübarek yandaşlarına yönelik dava, yılın başlarında göreve gelen Mursi hükümetiyle eski yönetimi destekleyenler arasında süregiden gerilimin yeni bir halkasını oluşturuyor.

Suçlananlar arasında Mısır meclisinin iki kadanının eski başkanları Fethi Sorur ile Saffet el Şerif de bulunuyordu. Mübarek'in Ulusal Demokrasi Partisi'nin genel sekreterliğini de yürüten Şerif, milletvekillerini, parti üyelerini ve partiye mali kaynak sağlayan kişileri, Tahrir Meydanı'ndaki protestoların güç ve şiddet kullanarak dağıtılmasına taşvik etmekle suçlanmıştı.