BIST 10.969
DOLAR 32,19
EURO 34,97
ALTIN 2.515,27
HABER /  GÜNCEL

Muhbir nasıl çalışır?

Büyük 'abi' Erhan Tuncel'in muhbir çıkması haber elemanlarının nasıl görev yaptıklarını gündeme getirdi.

Abone ol

Erhan Tuncel'in "haber elemanı" olduğu iddialarının güçlenmesi, haber elemanlarının hangi esaslara göre görev yaptıklarını gündeme getirdi. Gizli yönetmelikler uyarınca, "yardımcı istihbarat elemanı olarak" işe başlatılan, getirdikleri bilgi karşılığı istihbarat sorumlusunun takdir ettiği miktarda para alan haber elemanları, görev yaptıkları sırada, araştırdıkları kişi veya örgütlerin suçlarından, suç sırasında yanlarında bulunsalar bile cezalandırılmıyor.

MİT, jandarma ve emniyet, kendi görev yasalarındaki "istihbari çalışma yapabilir" yetkisine dayanarak, istihbarat çalışmalarında haber elemanlarını kullanıyor.

Özel ödenek ayrılıyor
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bu kurumların bütçeleri tartışıldıktan sonra, sadece milletvekillerinin katıldığı özel oylamayla bu tip istihbari çalışmalara ayrılacak ödenek kabul ediliyor.
Emniyet'in yönetmeliğinde yardımcı istihbarat elemanı olarak anılan haber elemanları şu usullere göre çalışıyor:

İl emniyet istihbarat şubeleri, haber elemanı olarak kullanacakları kişileri seçiyor. Bu kişilerin isimleri Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'na (İDB) bildiriliyor.
Seçilen kişiye, istihbarat karşılığında para veriliyor. Miktara, istihbarat sorumlusu karar veriyor. Net bir rakam yok.
Hangi haber elemanının, hangi istihbaratı getirdiği, ne kadar para ödendiği mutlaka kayıt altına alınıyor. İDB, tüm illerden gelen istihbaratları değerlendirerek, gerçekleştirilecek operasyonlar konusunda koordinatörlük yapıyor.
Bir ildeki yardımcı istihbarat elemanını, bir başka ilin emniyet teşkilatı tanımıyor.
Haber elemanı olmadan önce suça karışan kimse, bu suçtan dolayı mutlaka yargılanıyor. Haber elemanı yapıldığı için, daha önce işlediği bir suçun görmezden gelinmesi halinde, kendisini korumaya alanlar hakkında dava açılması gerekiyor.