BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Mübarek kararını açıkladı bırakıyor!

El Arabiya televizyonu, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in bugün bir konuşma yapacağını duyurdu.

Abone ol

Hüsnü Mübarek yoğun protestolardan sonra yeniden ekranların karşısına geçti. Ülkede yaşananlardan büyük üzüntü duyduğunu anlatan Mübarek, tüm görevlilere ülkede atılması gereken tüm adımların atılması için talimat verdiğini söyledi.

Mübarek,  Ülkesine yeterince hizmet ettiğini düşündüğünü, bu nedenle görevi bırakmayı düşündüğünü, ülkeyi bundan sonra yönetecek kişilerin seçimi için yasal düzenlemelerin biran önce yapılacağını söyledi.

Hüsnü Mübarek, ülkesine yaptığı herşeyden mutluluk duyduğunu, ülkesi için savaştığını belirterek "Mısır için ölürüm" dedi. Mübarek, yaptıklarını tarih yargılayacaktır. Ulusun ölümsüz olduğunu, görevi bir sonraki kuşaklara zamanı geldiğinde devredeceğini söyledi.

OBAMA MÜBAREK'İN ÜSTÜNÜ ÇİZDİ

Halk isyanının yaşandığı Mısır'daki krizde ABD devreye girdi. Obama, yaklaşık bir haftadır süren gösterilere hükümet değişikliğiyle karşılık veren ancak sokağın tansiyonunu düşürmeyi başaramayan Hüsnü Mübarek'le görüşmesi için özel temsilcisini Mısır'a gönderdi.
Bu gelişmenin ardından ABD cephesinden de art arda haberler geldi: Özel temsilci Wisner, eylülde seçimlere aday olmaması yönündeki Obama'nın mesajını Mübarek'e iletti... ABD, Mübarek'ten seçimlerde tekrar aday olmayacağını halk önünde açıklamasını bekliyor...
ABD Başkanı Barack Obama, özel temsilcisi aracılığıyla, istifa etmesi istenen Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e, ''iktidarın sistemli bir şekilde değişimine hazırlanılması gerektiğiyle'' ilgili bir mesaj gönderdi.
ABD'li bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, özel temsilci Frank Wisner, Mısır'da ''sistemli iktidar değişimi'' hakkındaki mesajı Mübarek'e iletti.

New York Times gazetesi de Wisner'in, eylülde seçimlere aday olmaması yönündeki Obama'nın mesajını Mübarek'e ilettiğini yazdı. 

"EN ÜST DÜZEYDE HABER"

CNN'in haberine göre de, Obama yönetiminden üst düzey yetkili, kanala yaptığı açıklamada, Obama yönetiminin Mübarek'e seçimlerde tekrar aday olmaması yönünde ''en üst düzeyde'' haber gönderdiğini söylediği belirtildi.

Yetkili, ABD'nin Mübarek'ten seçimlerde tekrar aday olmayacağını halk önünde açıklamasını beklediğini belirttiği kaydedildi.

New York Times da mesajın özel temsilci Frank Wisner tarafından iletildiğini yazdı.

MÜBAREK YANLILARI İLE MUHALİFLER ARASINDA ÇATIŞMA ÇIKTI

Mübarek'in açıklamaları, muhaliflerin gösterileri sona erdirmesine yetmedi. Ancak açıklamalardan sonra Mübarek yanlılarından bir grupta sokağa çıktı. Mısır'ın İskenderiye kentinde, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yanlılarıyla muhalifler arasında çatışma çıktı. Mahatit Masr meydanında, birbirlerine taş ve sopalarla saldıran tarafların arasına ordu birlikleri girmesine rağmen çatışma uzun süre devam etti. Olaylar sebebiyle çok sayıda kişinin yaralanmış olabileceği bildirildi. 

Bu arada, başkent Kahire'de Mübarek taraftarları devlet televizyonunun bulunduğu Enformasyon Bakanlığı binasının önünde gösteri yapmaya başladı. Kısa bir süre içerisinde sayıları 1500'e ulaşan Mübarek taraftarlarının Tahrir meydanına gitmek istediği ancak güvenlik kuvvetlerinin engel olduğu kaydedildi. Bazı Mübarek karşıtları ise geceyi Tahrir meydanında geçiriyor. 

İKTİDARDA KALMA ÇALIŞMASI

Mısırlı muhalif Muhammed El Baradey, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in hamlelerini, "iktidarda kalmaya çalışma oyunu" olarak nitelendirdi.

El Baradey, CNN ile yaptığı, ancak henüz yayımlanmayan söyleşisinde, Mısır'da eylül ayında yapılacak devlet başkanlığı seçiminde aday olmayı düşüneceğini belirterek, Mübarek'in protestocuların taleplerini karşılayacak kadar ileri gideceğine inanmadığını kaydetti.

Muhammed El Baradey söyleşide ayrıca, Mübarek'in bir an önce görevden ayrılmasını ve seçimler yapılıncaya kadar iktidarı geçici hükümete devretmesini tercih ettiğini bildirdi.