BIST 10.277
DOLAR 32,30
EURO 34,75
ALTIN 2.382,07
HABER /  DÜNYA

Muammer Kaddafi'ye şok mesaj!

ABD, Kaddafi'nin isyancılara kimyasal gazla saldırmasından korkuyor.

Abone ol

16 Şubat'ta başlayan olaylarda 10. güne gelindi. Halkta protestolar devam ederken Kaddafi de gitmemekte kararlı görünüyor. Libya'da vatandaşı olan ülkeler ise tahliyelere büyük bir hızla devam ediyor.

Libya'ya ilgili son iddia ise İran devlet televizyonundan geldi. İran, Kaddafi'nin küçük oğlunun saf değiştirdiğini ileri sürdü.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Türkiye temasları sırasında Libya'ya sıcak mesajlar gönderdi. Sarkozy,"Kaddafi gitmelidir" dedi.

İşte Libya'da dakika dakika yaşananlar...

İNGİLTERE'DEN KADDAFİ'YE BÜYÜK ŞOK!... TIKLAYIN

16:50- Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Kaddafi'ye Türkiye'den mesaj gönderdi: Kaddafi gitmelidir.

16:41 - Petrol merkezi Brega, muhaliflerin eline geçti

Libya'nın petrol merkezlerinden Brega da muhaliflerin kontrolüne geçti.

16:32 - 4900 Çinli, gemilerinin kalkmasını bekliyor

Çin, Libya'da bulunan binlerce vatandaşını tahliye etmeye devam ediyor. Libya'da bulunan 4900 Çin vatandaşının bu ülkeden ayrılmak üzere gemilere binerek hareket etmeyi bekledikleri, çıkış işlemlerinin tamamlandığı bildirildi.

16:25 - ABD, vatandaşlarını İstanbul'a tahliye edecek

ABD Dışişleri Bakanlığı, Libya'nın başkenti Trablus'tan bugün kalkacak uçağın Amerikan vatandaşlarını İstanbul'a götüreceğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, tahliye hakkı ABD vatandaşlarının havaalanına gelme sırasına göre verilecek.

15:58 - 10 bin 573 Türk, tahliye edildi

19 Şubat-25 Şubat tarihleri arasında Libya'dan Türkiye'ye tahliye edilen kişilerin sayıları 10 bini aştı. Dışişleri Bakanlığı Libya Kriz Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, 5 bin 412 kişi havayoluyla, 3 bin 28 kişi ise denizyoluyla Türkiye'ye getirildi. Libya'daki Türk şirketleri de 2 bin 133 Türk vatandaşının tahliye edilmesini sağladı.

15:53 - 4 askeri uçak daha gönderiliyor

Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait 2 adet C-130 ve 2 adet C-160 askeri ulaştırma uçağı, Türk vatandaşlarının tahliyesi bugün Dalaman havaalanından kalktı. Dışişleri Bakanlığı Libya Kriz Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, uçakların 16:00 – 16:30 saatleri arasında Trablus Havaalanı'na inmeleri öngörülüyor. Ayrıca, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait ikinci grup uçağın bugün Çiğli'den Trablus'a intikali planlanıyor.

15:48 - Türkler, küçük gruplar halinde Ras Cedir Sınır Kapısından giriş yapıyor

Libya'dan kaçan Türk vatandaşları, küçük gruplar halinde Tunus sınırından geçiyor. Tunus-Libya sınırındaki Ras Cedir sınır kapısından son olarak 20 kişilik bir işçi grubu geçiş yaptı. Bu kişilerin pasaportlarıyla sınır kapısına geldikleri ve sorunsuz bir şekilde çıkışlarına izin verildiği öğrenildi.

15:39 - Doğuda Kral İdris bayrağı dalgalanıyor

Libya'da Muammer Kaddafi karşıtı göstericiler, ülkenin doğusunda kontrolü neredeyse tamamen ele geçirdi. Mısır sınırındaki sınır kapılarında kontroller, sınır kapısında eli silahlı bekleyen muhalifler tarafından yapılıyor. İsyancılar bütün girişleri kontrol ederken, Libya'nın Kaddafi tarafından değiştirilen bayrağı da kaldırılmış. Sınır kapısında ve sınıra yakın Tobruk şehrinde her yere Kaddafi tarafından devrilen Kral İdris dönemindeki Libya bayrağı asılmış durumda.

15:23 - Gösteriler Trablus'a dayandı

Libya'nın başkenti Trablus'un dış mahallelerinden birinde, Muammer Kaddafi'ye bağlı güvenlik güçlerinin, göstericilerin üzerine ateş açtığı öne sürüldü. İddiaya göre, Cenzur semtinde cuma namazından sonra toplanan yüzlerce kişinin üzerine ateş açıldı. Olayda, 5 kişinin öldüğü, çok sayıda göstericinin de yaralandığı haberini verdi. Trablus'un doğusundaki Feşlum semtinde de göstericilerin, Kaddafi aleyhine sloganlar attıkları belirtiliyor.

15:16- El Cezire: Trablus'un banliyölerinden Canzur'da 5 gösterici öldü.


15:10- İran devlet televizyonu Press TV, protesto gösterilerini bastırmak üzere görevlendirilen Libya lideri Muammer Kaddafi'nin en küçük oğlu Seyfülarab Kaddafi'nin, yanındaki birliğiyle birlikte isyancıların safına geçtiğini öne sürdü.

Press TV'nin iddiasına göre, ayaklanmayı bastırmak üzere bizzat babası tarafından gönderilen Seyfülarab Kaddafi, yanındaki personel ve cephaneyle birlikte "devrimcilere" katıldı.

Oğul Kaddafi isyancıların safına geçtikten hemen sonra, babasının ya intihar edeceğini ya da bir Latin Amerika ülkesine kaçabileceğini söyledi.

10 adımda Libya...
Libya'da isyan niye başladı? Hangi bölgede kim hakim? Dünya'dan Kaddafi'ye mesajlar...
İşte 10 adımda Libya'da yaşananlar...
HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

15:00- Libya'nın Bingazi kentinde Muammer Kaddafi'nin gitmesini isteyen binlerce kişi, başkent Trablus halkıyla dayanışma için gösteri yaparken, hükümet, ülkenin çeşitli yerlerinde muhalefetin kontrolü eline geçirmesi üzerine başkent üzerindeki hakimiyetini korumaya çalışıyor.

Trablus havalimanına giden yolda kontrol noktaları kurulduğu ve tanklar yerleştirildiği, protestocuların toplanabileceği gerekçesiyle camilerin etrafının da kordon altına alındığı belirtiliyor.

Kaddafi'ye bağlılığın bir işareti olarak kollarına yeşil bantlar takan silahlı gençlerin yoldaki araçları silah taşıyıp taşımadığını kontrol için çevirdiği bildiriliyor.

14:08- Libya'nın Paris Büyükelçisi görevinden istifa etti.

14:00- Kendisini "devrimin çocukları" olarak adlandıran bir grup Libyalı muhalif, Libya'nın Paris Büyükelçiliğini işgal etti.

Libya'nın Paris Büyükelçiliğini dünden beri işgal eden ve büyükelçilik personelini dışarı atan 30 kadar göstericinin sözcüsü, polis müdahale ederse topluca intihar edeceklerini belirtti. Muhalifler, büyükelçiliğin gönderine Libya'nın bağımsızlık bayrağını çektiler.

Libya'nın Paris ve UNESCO Büyükelçileri Salih Zaren ve Abdülselam El Galali'nin görevlerinden istifa ettikleri yönünde salı gününden bu yana söylentiler dolaşırken, iki diplomat bunu yalanlamıştı.

13.58 Muhalifler ülkenin bir çok bölgesindeki petrol kuyularının hakimiyetini ele geçirdi.

13: 08- Kaddafi'ye büyük darbe. İsyanı bastırmak isteyen kanlı diktatörün çevresi birer birer boşalıyor. Ajdabiye'da polis ve asker muhaliflerin safına geçti. 

11:33 - 51 Türk, Sabiha Gökçek Havalimanı'na geldi

Libya'nın Trablus kentinden kalkan SUM Havayolları'na ait bir Rus yolcu uçağı, 51 Türk yolcuyu Sabiha Gökçen Havalimanına getirdi. Trablus'tan bu sabah 110 yolcusuyla kalkan SUM Havayolları'na ait İL76 9706 sefer sayılı Rus yolcu uçağı, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanına indi. 51 Türk yolcusunu havalimanına bırakan uçak, daha sonra Rusya'ya hareket edecek.

12:10- Başbakanlık'tan yapılan açıklamaya göre Libya'dan 8 bin 500 Türk vatandaşının tahliye edildiğini açıkladı.

11:41- Libya'dan kalkan ve içinde Türkler'in de bulunduğu Rusya'ya ait uçak İstanbul'a indi

Libya'daki olaylardan sonra diğer ülkelerde uçaklarını bu ülkeye göndererek vatandaşlarını tahliye etmeye çalışıyor. Libya'dan kalkan ve içinde Rusların ve Türklerin bulunduğu Rusya'ya ait İlyushin IL76 tipi SUM-76 sefer sayılı uçak saat 10.10'da İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na indi.

Uçağın içinde yaralılar olduğu ve ambulans talep ettiği öğrenildi

11:19 - Libya'dan Tunus'a geçmek isteyen 250 Türk'e izin verilmedi

Libya'daki olaylardan kaçarak Tunus'a geçmeye çalışan yaklaşık 250 Türk vatandaşının, Libya'dan çıkış yapmalarına izin verilmediği bildirildi. Edinilen bilgiye göre, Libya'da çalıştıkları şantiyelerden karayoluyla Ras El Cidr sınır kapısına dün akşam saatlerinde ulaşan grubun çıkış yapmalarına izin verilmedi. Libya güvenlik güçlerinin, pasaportları yanlarında olan grubu önce pasaport kontrol noktasına aldığı, ancak daha sonra nedensiz bir şekilde geri dönmelerini istediği kaydedildi.

HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]



11:00 - NATO, Libya için acil toplanıyor

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO Konseyi'ni Libya'daki durumu ele almak üzere acil toplantıya çağırdığını belirtti. Rasmussen, AB dönem başkanı Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yaptığı açıklamada, NATO Konseyi'nin Libya'da hızla ilerleyen durumu müzakere etmek için öğleden sonra toplanacağını, bu toplantı için birkaç saat içinde Brüksel'e döneceğini bildirdi.

10:27 - Radarı ve telsizi olmayan tekneyle Libya'dan Datça'ya geldiler

Libya'dan, radarı ve telsizi olmayan bir tekneyle kaçarak, 3 günde Muğla'nın  Datça ilçesine ulaşan 7 Türk'ün sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. Alınan bilgiye göre, Libya'nın Derna kentinden, kendi olanaklarıyla, sadece pusula kullanarak kaçan Hicret-1 adlı teknenin kaptanı Levent Usta ile sualtı teknisyenleri Haldun Özkoç, Ufuk Pekşan, Fatih Aksu, Halil İbrahim Arslan, Murat Özpınar ve Ercan Altay, 3 gün süren zorlu yolculuğun ardından, Datça'nın Knidos mevkisi açıklarında, devriye görevi yapan Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından fark edildi.

10:27 - Radarı ve telsizi olmayan tekneyle Libya'dan Datça'ya geldiler

Libya'dan, radarı ve telsizi olmayan bir tekneyle kaçarak, 3 günde Muğla'nın Datça ilçesine ulaşan 7 Türk'ün sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Libya'nın Derna kentinden, kendi olanaklarıyla, sadece pusula kullanarak kaçan Hicret-1 adlı teknenin kaptanı Levent Usta ile sualtı teknisyenleri Haldun Özkoç, Ufuk Pekşan, Fatih Aksu, Halil İbrahim Arslan, Murat Özpınar ve Ercan Altay, 3 gün süren zorlu yolculuğun ardından, Datça'nın Knidos mevkisi açıklarında, devriye görevi yapan Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından fark edildi.

10:10 - Halka özel ödenek                                                                 

Libya'da, Muammer Kaddafi'nin istifa etmesi yönünde yapılan protesto gösterileri üzerine hükümet, halka özel ödenek yapılması kararı aldı.

Devlet televizyonundan yapılan açıklamada, maaşlara zam ve gıda yardımı yapılacağı, harçlık verileceği belirtildi.

Açıklamada, artan gıda fiyatlarını karşılamak için her ailenin 500 Libya dinarı (400 dolar) alacağı ve bazı kamu sektörü çalışanlarının maaşlarına yüzde 150 oranında zam yapılacağı bildirildi.

09:55 - Fransa ve İngiltere'den Libya'ya yaptırım tasarısı

Fransa ve İngiltere'nin Libya'ya yaptırımlar içeren karar tasarısı hazırladığı bildirildi.

Fransa Dışişleri Bakanı Michele Alliot-Marie, France Info radyosuna yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'ne sunacakları karar tasarısının topyekün silah ambargosu, mali yaptırımlar ve Uluslararası Ceza Mahkemesinin Libya liderlerini insanlığa karşı suçla itham etmesini içerdiğini belirtti.

09:36 - 177 çalışan daha Antalya'ya geldi

Libya'nın Trablus Havaalanı'ndan kalkan, Rönesans inşaat şirketinin 5'i yabancı 177 çalışanını taşıyan uçak Antalya'ya geldi.

Türk işçiler, pasaport kontrolünün ardından havalimanından topluca çıkarak, memleketlerine dönmek üzere kendilerini bekleyen otobüslere bindiler.

09:27 - Endonezya da tahliye ediyor

Endonezya, yönetim karşıtı gösterilerin yapıldığı Libya'daki 875 vatandaşını tahliye etmeye hazırlanıyor.

Endonezya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Michael Tene, ilk etapta 200'den fazla kişinin bu akşam charter uçağıyla Libya'nın başkenti Trablus'tan Tunus'a götürüleceğini belirtti.

09:03 - İngiliz hükümeti, Kaddafi'nin hesaplarını donduracak

İngiliz hükümetinin, 42 yıllık iktidarı sallantıda olan Libya lideri Muammer Kaddafi'nin Londra'daki banka hesapları ve mal varlığını donduracağı bildirildi.

İngiliz hükümetine yakın bir kaynak "The Telegraph" gazetesine verdiği demeçte, hükümetin ilk işinin, Libya'da mahsur kalmış olan İngiliz vatandaşlarını tahliye etmek ve ikinci işinin de Kaddafi'nin para hesaplarını ve mal varlığını dondurmak olacağını ve bu konuda da zaten bir çalışmanın yürütüldüğünü belirtti.

"The Telegraph"'a göre, Kaddafi'nin Londra'daki banka hesaplarında 20 milyar avronun üzerinde nakit para bulunuyor ve mal varlığı arasında da 11,6 milyon avro değerinde mülk bulunuyor.

08:42 - Gönderilen 4 askeri uçaktan 4.sü Dalaman'a indi

Trablus'taki Türk vatandaşlarının tahliyesi amacıyla gönderilen 4 askeri ulaştırma uçağından 4'üncüsü, 110 yolcusuyla Dalaman Havalimanına indi.

Yolcuları Muğla Valisi Fatih Şahin, Dalaman Kaymakamı Ahmet Deniz, Hava Meydan Garnizon Komutanı Albay Ziya Özkütük, Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz ve protokol üyeleri çiçeklerle karşıladı.

Yetkililer, Trablus'tan 4 askeri ulaştırma uçağı ile 434 yolcunun, Dalaman Havalimanına indiğini bildirdi.

07:53 - Kaddafi, İsviçre bankalarında hesabım yok

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin İsviçre bankalarında hesabı olduğu yönündeki iddialar yalanlandı.

Libya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsviçre'nin, bankalarında Kaddafi'nin hesabı olduğunu kanıtlaması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, ''Dışişleri Bakanlığı, bu asılsız açıklama nedeniyle İsviçre hükümetine dava açmak için bütün yasal prosedürleri uygulayacaktır'' denildi.

Açıklamada ayrıca ''İsviçre'nin, Libya ve liderine yönelik düşmanlık derecesini gösterdiği'' ifade edildi.

İsviçre hükümeti dün yaptığı açıklamada, Kaddafi ve ailesinin ülkedeki banka hesaplarını donduracağını açıklamıştı.

KADDAFİ'NİN ELİNDEKİ KORKUNÇ KOZ...
HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]



HİTLER GİBİ İNTİHAR EDECEK

Libya'nın eski Adalet Bakanı Mustafa Muhammed Ebud El Celil, Kaddafi'nin teslim olmak ya da kaçmak yerine intihar edeceğini savundu. El Celil, İsveç gazetesi Expressen'e verdiği demekçte, Kaddafi'nin günlerinin sayılı olduğu belirterek, "Kaddafi Hitler'in yaptığını yapaccak. Kendi canının alacak" dedi. Eski bakan göstericilere yapılan sert müdahaleyi protesto tmek için bu hafta istifa etmişti.

Washington yönetimi, eski Başkan Ronald Reagan'ın "Ortadoğu'nun deli köpeği" olarak nitelediği Libya lideri Muammer Kaddafi'nin günlerdir güvenlik güçleri ve milislerle çatışan isyancılara karşı elindeki kimyasal ve konvansiyonel silahları kullanmasından çekiniyor. Habertürk'ün haberine göre, Wall Street Journal gazetesine bilgi veren ABD'li yetkililer, Başban George Bush döneminde, Libya'ya yönelik ambargaların kaldırılması karşılığında nükleer, kimyasal ve biyolojik silah programlarını sona erdiren Kaddafi'nin elinde hala tonlarca hardal gazı ve çok sayıda Scud B tipi füze olduğunu vurguladı Adı açıklanmayan yetkili, "Eğer karşınızda Kaddafi gibi elinde ciddi silahlar olan mantıksız biri varsa, bu durum her zaman tedirginlik yaratır" diye konuştu.

EL KAİDE'DEN DESTEK

Libya'nın doğusunda İslami emirlik kurduğu belirtilen terör örgütü El Kaide'nin Mağrib kolu, Libya'daki protestocuları desteklediğin duyurdu. Örgüt yayımlandığı açıklamada, "elinden geldiği kadarıyla" Libya'lı göstericilerin Kaddafi'yi devirmelerine yardımcı olacağını belirtti.

BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

İsyancı gruplar, güvenlik güçleri ve milislerle girişilen çatışmalarda, ülkenin doğusundaki birçok kentin kontrolünü ele geçirdiklerini öne sürüyor. Ülkeden kaçan Mısırlı işçiler de, Kaddafi karşıtlarının başkent yakınındaki Zuara şehrinin kontrolünü ele geçirdiğini söyledi.

El Cezire televizyonu ise Kaddafi'ye bağlı askerlerin Zaviye kentideki bir camiye açtıkları ateşe 7 kişinin öldüğünü, 49 kişinin de yaralandığını duyurdu. Caminin isyancılar tarafından kamp olarak kullanıldığı belirtildi. Bu arada Zaviye'nin dışında Misrata kentide de milisler ile isyancılar arasında çatışmaların şiddetlendiği belirtildi.

MUHBİRLERE ÖDÜL

Libya Halk Güvenlik Komitesi, dün televizyondan yaptığı çağrı ile göstericilerden silahlarını teslim etmelerini isterken, protesto liderleri hakkında bilgi getirenlere ödül verileceğini duyurdu.

YABANCILAR MİNNETTAR KALDI

Ankara'nın yoğun girişimleriyle Libya'nın Bingazi Limanı'ndan Orhan Gazi-1 ve Osman Gazi-1 feribotlarıyla tahliye edilen 59 yabancı Türkiye'ye minnettar.

Marmaris'e geldiklerinde duygularını anlatan yabancılar Türkiye'ye teşekkürlerini bildirdi. Alman vatandaşı Franz Kraft, Türkiye'ye geldiği için kendisini çok güvende hissettiğini belirterek, "Türk hükümetine müteşekkir olduğumuzu söylemek istiyorum" dedi. Libya'da hâlâ birçok arkadaşı olduğunu ve bu kişilerin can güvenliği sebebiyle ülkeden ayrılmak istediklerini kaydeden Alman vatandaşı, "Umarım onlar da bizim yakalamış olduğumuz bu şansı yakalar" dedi.

Kanadalı George Suchomel de kendisini kurtaran Türkiye'ye teşekkür etti. Bir Alman firmasında çalıştığını aktaran Suchomel, Libya'da durumun çok karışık olduğunu söyledi. Ofislerinin yağmalandığını ve aracının yakıldığını dile getiren Kanada vatandaşı, çok zor şartlar altında limana ulaştıklarını kaydetti. George Suchomel, Türk yetkililerin kendisine çok iyi davrandığını vurgulayarak, "Bizi feribota alan Türkiye'ye çok teşekkür ederiz" dedi. Suchomel, Libya halkının Türkiye'ye duyduğu sevgiye inanamadığını belirterek Türk vatandaşlarının bu ülkede çok sevildiğini bildirdi. Oxana Safonova ise Libya'da çok korktuğuna ve kötü günler geçirdikten sonra kurtulduğuna inanamadığını dile getirdi. Ailesini tekrar görebileceği için çok şanslı olduğunu ifade eden Safonova, Libya'daki yabancıların zor durumda bulunduğunu ve kurtarılmaları gerektiğini aktardı. Safonova, Türk yetkililerin büyük gayretle çalıştığını vurgulayarak, "Türkiye'ye çok teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten onların çabalarıyla buradayız. Feribotta bize iyi davranan vatandaşlara teşekkür ederim" diye konuştu. Tahliye edilen yabancı uyruklu kişiler arasında, 33 Suriyeli, 6 Alman, 3 Fas, 4 Rus, 2 Kanada, 2 İngiltere, 1 Ürdün, 1 Libya, 1 Yunanistan, 1 Çek Cumhuriyeti, 1 Arnavutluk, 1 İngiltere ve 1 Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşı yer alıyor.