BIST 10.744
DOLAR 32,20
EURO 35,00
ALTIN 2.504,14
HABER /  GÜNCEL

MS ciddi yükseliş içerisinde

Türkiye’de“şişmanlık, tansiyon ve şeker hastalıklarının birlikte görülmesi” hızla ilerliyor.

Abone ol

Türkiye’de hızla ilerleyen sağlık sorununun, “şişmanlık, tansiyon ve şeker hastalıklarının birlikte görülmesi” olarak tanımlanan “Metabolik Sendrom” olduğu iddia edildi.

22 ilde 7 bini aşkın kişide yapılan taramada, Metabolik Sendrom’un görülme sıklığı yüzde 34.9 olarak belirlendi.

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) Obezite-Lipid-Hipertansiyon Çalışma Grubu Hiperlipidemi Grup Başkanı Prof. Dr. Fahri Bayram, dernek tarafından planlanan ve 7 bölgeden 22 ilde 10 bin kişiyi içine alan “Metabolik Sendrom” araştırmasının, 7 bin 148 kişiyi kapsayan ilk bölümünün sonuçlandığını söyledi.

Metabolik Sendrom’un (MS), şişmanlık, tansiyon ve şeker hastalıklarının birlikte görülmesi olarak tanımlandığını ve buna kandaki yağ değerlerinin yüksek olmasının da eklenebileceğini kaydeden Bayram, şimdiye kadar 7 bin 148 kişiden kan alınarak, soğuk zincir yöntemiyle Erciyes Üniversitesi’nde (EÜ) MS sıklığının araştırıldığınıbelirtti.

Türkiye’nin MS sıklığını ortaya koymak ve sağlıklı veri oluşturmak amacıyla ülke genelinde başlattıkları çalışmadan çıkan ilk sonuçların ürkütücü olduğunu ifade eden Bayram, şu bilgileri verdi:

“Ülke genelindeki MS sıklığı yüzde 34.9 olarak ortaya çıktı. Kadınlarda görülen MS oranı yüzde 40.1 olurken, erkeklerde bu rakam yüzde 25.2’de kaldı. Rakamlara baktığımızda, dünyada giderek artan MS, ülkemizde de ciddi yükseliş içerisinde. Özellikle kadınlarımızın, şişmanlık, tansiyon ve şeker hastalıklarında erkekleri geçmesi düşündürücü. Refah seviyesinin artması, metabolik sendromu en büyük sağlık sorunu haline getirdi. Bunun en önemli nedenlerinin başında hayat şartlarındaki değişiklik geliyor. Hareketsiz yaşamın artması, beslenme tarzındaki değişmeler, daha çok suni, rafine, saflaştırılmış karbonhidratlar tüketilmesi hastalığın artmasına neden oluyor.”

MS’İN ÖNEMİ

Prof. Dr. Bayram, MS’in görülmesinin, ileri dönemdeki kalp hastalıkları ve kalp krizi geçirme riskini artıran en önemli neden olduğunu vurguladı.

MS görülen kişilerin kalp hastalıklarına yakalanma riskinin, normalden yüzde 30 ile yüzde 400 daha fazla olabileceğini dile getirenBayram, “Ayrıca, inme dediğimiz felç geçirme riski, sağlıklı insanlara göre 1-5 kat arasında artabiliyor. Metabolik sendorumu bulunan kişilerde şeker hastalığı riski de katlanarak artmaktadır. Yumurtalıklarda kistlerin bulunması, son yıllarda çok görülen karaciğer yağlanması, pıhtılaşma bozuklukları, psikolojik bozukluklar,MS’e eşlik ediyor ve riski artırıyor” diye konuştu.

MS hastalığının gittikçe artmasının uzun dönemde ortaya çıkaracağısağlık harcamaları açısından önemli olduğu gibi, ömrü kısaltıp, yaşam kalitesinin düşmesine yol açtığını ifade eden Bayram, şişmanlık, şekerve tansiyon hastalıklarına yol açan faktörlerden uzak durulmasının ilkşartının hareketli yaşam biçimi ve sağlıklı beslenme olduğunu anlattı.