BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Mormonlardan itiraf: Kurucumuzun 40'a yakın eşi vardı

Mormon Kilisesi, hareketi 19'uncu yüzyılda kuran Joseph Smith'in çok eşli olduğunu, kimi küçük yaşta kimi evli 40'a yakın kadınla evlendiğini kabul etti. Kilise 1890'da çok eşliliği yasaklamış ve Smith'i hep tek eşli olarak sunmuştu.

Abone ol

Mormon kilisesi ilk kez, kurucusu Joseph Smith'in çok eşli olduğunu kabul etti.

Mormon kilisesinin resmi internet sitesinde yer verilen bir makalede, kilise Smith'in "dikkatli bir tahminle" 30 ila 40 kadınla evlendiğini bunlardan birinin 14 yaşında bazılarının da o sırada başkalarıyla evli oldukları bilgilerine yer verdi.

Mormon Kilisesi 1890'da çok eşliliği yasaklamıştı ve şu anda birden fazla eşi olanları aforoz ediyor.

Kilise liderliği bugüne kadar Joseph Smith'i hep tek bir kadınla, ilk eşi Emma ile evli bir kişi olarak sunmuştu.

Fakat kilise sitesine konulan "Kirtland ve Nauvoo'da çoklu evlilik" başlıklı makalede, "Joseph birçok başka eşle de evlendi ve kendinden sonra gelecek Mormonların çok eşli olmasını da onayladı" deniliyor.

Buna karşılık makalede , "çok eşliliğin ilgili bütün taraflar için zor olduğu", Joseph Smith'in ilk eşi Emma açısından ise "büyük, acı verici bir çile" olduğu kaydediliyor.

Mormon kilisesi artık çok eşliliğe izin vermiyor ve aforoz sebebi sayıyor.

Smith'in eşleri kimdi?

Mormon kilisesinin sitesinde yayımlanan makaleye göre, Smith ile evlenen kadınların çoğu bu evlilikleri 20 ila 40 yaşları arasında yaptılar.

Ama en gençleri yakın iki arkadaşının kızı olan Helen Mar Kimball'dı. Smith onunla "15 yaşına girmeden aylar önce evlendi."

Aynı zamanda takipçileri tarafından peygamber de sayılan Joseph Smith makaleye göre bütün eşleriyle cinsel ilişki içine girmedi, bazılarının öteki dünya için kendisine ayrıldığına inandı.

ABD'de Utah merkezli Mormon Kilisesi, dünya çapında 15 milyon üyesi olduğunu söylüyor.

19. yüzyılda kilisenin erkek mensupları arasında çok eşlilik çok yaygındı, fakat yerel basında yer alan tepkilerden anlaşıldığına göre yine de Joseph Smith hakkındaki bu yazı Mormonlar arasında şok etkisi yarattı.

Mormon inançları

Joseph Smith tarafından 1830'da başlatılan Mormon kilisesi bu dünyada çok eşliliği artık yasaklamış olmakla beraber, öteki dünya olgusuna ve bir erkeğin ölümden sonra birden çok kadınla evlenebileceğine inanıyor. Ama çok eşlilik kadınlar için öteki dünyada da öngörülmemiş.

Kilise liderleri sitelerinde yayımlanan Joseph Smith ile ilgili makalenin, müminlere karşı dürüst ve şeffaf olmak amacıyla atılmış bir adım olduğunu söylüyorlar.

Geçen yıldan bu yana Mormon kilisesinin internet sitesinde bu amaca yönelik bir dizi makale yayınlandı.

Bunlarda, siyah erkeklerin rahip olması konusunda 1978 yılına kadar devam eden yasak ya da Joseph Smith'in kilisenin kutsal kitabı sayılan Mormon Kitabı'nı tercüme edişinin hikayesi gibi konular ele alınmıştı.