BIST 10.194
DOLAR 32,37
EURO 34,69
ALTIN 2.380,10
HABER /  GÜNCEL

Moral gecesinde PKKdan kaçtı

'Etkin pişmanlık' hükmünden yararlanan 3 örgüt üyesi mahkemede ilginç itiraflarda bulundu.

Abone ol

Terör örgütü PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki kamplarından kaçarak güvenlik güçlerine teslim olan 3 örgüt üyesi, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''etkin pişmanlık'' hükmünden yararlanarak serbest bırakıldı.

3 sanığın hiç bir terör eylemine katılmadıkları belirlendi.

'Moral gecesinde kaçtım'

Örgüte 9 ay önce katıldığını belirten PKK’lılardan Zınar Azgan hiçbir silahlı eyleme katılmadığını, örgütün iç yüzünü gördükten sonra pişmanlık duyarak kaçmaya karar verdiğini belirterek, örgütün düzenlediği bir moral gecesi sırasında tuvalete gitme bahanesiyle kamp alanından uzaklaşarak dağın zirvesinden inip yol kenarındaki bir KDP karakoluna teslim olduğunu söyledi. Azgan, “KDP’ye teslim olduktan sonra, Türkiye’ye dönmem halinde etkin pişmanlıktan yararlandırılacağım söylendi. Çünkü KDP’nin elinde daha rahat bir ortam buldum. Örgütte iken bütün bilgi kanalları kapalı olduğu için etkin pişmanlığı duymamıştım. Aksine bize teslim olduğumuz taktirde ağır işkenceler yapılacağı söylendi. Oysa ben tam tersine bir uygulama ile karşılaştım. Daha sonra Türk güvenlik güçlerine teslim edildim” dedi.

Amcaoğlu kandırmış..

Duruşmada, H.Y, terör örgütüne 1 yıl önce amcasının oğlunun telkinleri sonucu katıldığını söyledi. Terör örgütünün iç yüzünü kısa sürede anladığını ve pişmanlık duyarak kaçmak istediğini bildiren H.Y, ''örgüte gittikten kısa süre sonra yanlış yaptığımı anladım. İlk fırsatta da kaçtım. IKDP'ye sığındım. Onlar bana 'bizim yanımızda kal' dediler, ancak bunu kabul etmedim. Beni Türk güvenlik güçlerine teslim ettiler'' dedi.

'Yeni katılanlar hedef ediliyordu' 

Örgüte yeni katılanların açık alanlardaki kerpiç yapılarda kaldığını belirten H.Y, şunları anlattı:
''Örgüte yeni katılanlar kerpiç binalarda kalıyordu. Herhangi bir hava saldırısında bu yapıların altında bulunan sığınaklara iniyorduk. Bu pek korunaklı değildi. Ancak tecrübeli olan örgüt üyeleri dağlarda bulunan daha güvenli olan sığınaklarda kalıyordu. Yeni katılanlara göre güvenle korunuyorlardı. Örgüt, yeni katılanları hedef ediyordu. Örgütün, tecrübeli örgüt üyelerini bize tercih ettiği yönünde bir kanı oluştu bende. O nedenle kaçma planları yapmaya başladım.''

DTP binasına gidip örgüte katıldım..

PKK’lı Temel Taşkın da, DTP’nin Şemdinli ilçe teşkilatına giderek buradaki Şahin Demir adlı kişinin kendisini ikna etmesi sonucu örgütün dağ kadrosuna katılmaya karar verdiğini kaydederek şunları anlattı:

“Örgüte katıldıktan sonra gerçek yüzünü öğrendiğimde hemen teslim olmaya karar verdim. Ancak yoğun bir propaganda ve baskı altında tutulduk. Geri döndüğümüz taktirde güvenlik güçlerinin ailemize ve bize baskı, işkence yapacağı söyleniyordu. Eve dönüş diye adlandırılan yasal düzenlemelerden bilgi sahibi olunca teslim olmayı kafama koydum. Sonra KDP peşmergelerine teslim oldum, KDP’liler bana önce peşmerge olmam için teklifte bulundu. Hatta yanlarında kaldığım taktirde beni maaşa bağlayıp ev bile vereceklerini söylediler. Ancak ben Türkiye’ye teslim olmakta ısrar edince Habur Sınır Kapısı’na getirilerek güvenlik güçlerine teslim edildim. Pişmanım, devletime ve topluma yararlı bir insan olmak istiyorum.”