BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,63
ALTIN 2.412,77
HABER /  GÜNCEL

Belediye kapatmaya isyan!

Beldelerinin ''mahalle'' olarak Sincan'a bağlanmasına AKP'de "İstifa ederiz" tehdidi.

Abone ol Ankara'nın Polatlı ilçesine bağlı Temelli beldesinde yaşayanlar, çıkarılacak bir yasa çerçevesinde Sincan ilçesine bağlı ''mahalle'' olacakları iddiaları üzerine eylem yaptı.

Temelli Belediyesi önünde toplanan çok sayıda kişi, ellerindeki döviz ve pankartlarla, belediyelerinin kapatılmamasını istedi. Attıkları sloganlarla ilçe olmayı hak ettiklerini ifade eder vatandaşlar, Sincan'ın bir mahallesi olmak istemediklerini belirtti.

Çeşitli sivil toplum örgütleri, mahalle muhtarları ve kadınların da destek verdiği eylemde konuşan Belediye Başkanı Alaattin Bera Türkoğlu, 1992 yılında belde olan Temelli'nin ilçe olmayı beklerken, ''mahalle'' olmasının planlandığını söyledi.

Temelli'nin, 1925 yılında Atatürk tarafından yerleşim yeri olarak gösterildiğini ve Cumhuriyet tarihinin ilk planlı köyü olduğunu söyleyen Türkoğlu, beldenin 46 bin hektarlık yüzölçümü ile Trabzon'dan bile daha büyük olduğunu ifade etti.

Beldenin, bölgeye yapılan yatırımlar ve toplu konut projeleri ile her geçen gün büyüdüğünü kaydeden Türkoğlu, ''Beldemizin 25 kilometre mesafedeki Polatlı'dan koparılarak, 50 kilometre uzaklıktaki Sincan'a bağlanması kabul edilebilir bir şey değil'' dedi.

Beldenin, bir süre önce çıkarılan yasa ile Ankara Büyükşehir Belediyesinin mücavir alanına dahil olduğunu ancak, yasa gereği bağlı bulundukları Polatlı'nın 50 kilometre sınırı içinde olmadığı için özel bir konumları bulunduğunu belirten Alaattin Bera Türkoğlu, ''Belediyenin mücavir alanından çıkmak için karar aldık ve İçişleri Bakanlığına başvurduk. Ancak şu ana kadar bir sonuç alamadık. Yasa gereği başvurumuz kabul edilince belediyemiz kapatılmayacak'' diye konuştu.

Konuyla ilgili tasarının henüz TBMM'ye sunulmadığını; milletvekilleri ve ilgili makamlarla sürekli temas halinde olduklarını söyleyen Türkoğlu, yasalar ve demokrasi çerçevesinde haklarını arayacaklarını bildirdi.

Bu arada, eyleme katılan vatandaşlar, beklentilerinin dışında bir gelişme olması halinde protestolarını sürdüreceklerini, hatta Ankara-Polatlı kara yolunu kapatacaklarını söylediler.

Öte yandan, belediyenin önüne araçlarıyla gelen çok sayıda kamyon sürücüsü eyleme destek verdi.

Eylem, olaysız sona erdi.

-AK PARTİ BELDE BAŞKANI: ''İSTİFA EDERİZ''-

AK Parti Belde Başkanı Ahmet Bostancı ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldelerinin ''mahalle'' olarak Sincan'a bağlanmasını istemediklerini söyledi.

Bostancı, taleplerinin dikkate alınmaması durumunda, tüm teşkilat üyeleri ve parti yönetimi olarak istifa edeceklerini bildirdi.