BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,57
ALTIN 2.495,59
HABER /  EKONOMİ

Moody's'ten Türkiye'ye kritik uyarı

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, güçlü doların dış finansman ihtiyacı olan ülkelere zarar verdiğini açıkladı, bu ülkeler arasında Türkiye'yi de saydı.

Abone ol

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'ten Türkiye'ye kritik uyarı geldi. Güçlü doların büyük dış finansman ihtiyacı olan Türkiye gibi ülkelere zarar verdiğini belirten Moddy's, bu durumun şirketlerin dış borçlarını ödemelerini daha maliyetli hale getirdiğini belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, ABD Doları'nın güçlenmesinin bazı ülkeler üzerinde baskı yarattığını, bu baskının zayıflayan para birimi ve düşen döviz rezervleri şeklinde kendini gösterdiğini bildirdi.

ŞİRKETLERİN BORÇLARINI ÖDEMELERİ DAHA MALİYETLİ HALE GELDİ

Baskıların, sermaye çıkışlarını veya ciddi düşük sermaye girişlerini yansıttığını belirten Moody's, bu durumun büyük dış finansman ihtiyacı olan ülkelere zarar verdiğini vurguladı. Doların değer artışının dış finansman ihtiyacı yüksek olan ülkelere etkisini değerlendiren ve bugün yayımlanan raporda, "Malezya, Türkiye ve Şili gibi yüksek tutarlı dış borç ödemeleri bulunan ülkelerde para birimlerinin göstediği belirgin değer kaybı şirketlerin dış borçlarını ödemelerini daha maliyetli hale getirmektedir.

Ayrıca yabancı kreditörlerin yerel para cinsi dış borcu yeniden finanse etme isteği azalabilir" denildi. Moody's, ABD'de faiz oranlarının artacağı öngörüsü ve bastırılmış büyüme görünümlerinin bu piyasalara yatırımı daha az cazip hale getirdiğini belirtti.

TÜRKİYE DIŞ BASKILARA KARŞI KIRILGAN

Yüksek cari işlemler açığı olan Türkiye ve Güney Afrika gibi ülkelerin dış baskılara karşı kırılgan olduklarını belirten Moody's, buna neden olarak bu ülkelerin açıklarını finanse etmekte daha fazla zorlukla karşılaşabilecek olmalarını gösterdi.