BIST 10.277
DOLAR 32,25
EURO 34,73
ALTIN 2.386,44
HABER /  EKONOMİ

Moodys'den Türkiye'ye yeni uyarı

Moody's '8. Yıllık Türkiye'nin Kredi Riski' Konferansı sürüyor. Sıfırcı Hoca'dan Türkiye'ye yeni uyarılar geldi.

Abone ol

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Kıdemli Analisti Martin Kohlhase, "Petrol fiyatlarının düşüşe geçmesi, Türk ekonomisinin gelişmekte olması ve TL'deki zayıflama, ihracatı yüksek olan firmalar arasında pozitif bir durum sağladı" dedi.

Moody's "8. Yıllık Türkiye'nin Kredi Riski" Konferansı'nda konuşan Kohlhase, bir şirketin derecelendirilmesinin, o şirketin kendini tanıtmasına ve uluslararası piyasada var olmasına olumlu etki yaptığını söyledi.

Derecelendirmelerin, şirketler açısından uluslararası sermaye piyasalarına giriş için pasaport olarak da görülebileceğine işaret eden Kohlhase, ancak bir Türk şirketinin Asya veya Latin Amerika'da bir şirketle kıyaslandığında uluslararası yatırımcının, yatırım sıralamasını gayet iyi bildiğini dile getirdi.

ARTIŞ SÜRÜYOR

Kohlhase, Türk şirketlerinin likiditesinin zayıf olduğunu belirterek, "Biz uzun vadeli kredileri ve likiditeyi ileriye dönük olarak ve her 3 aylık dönemde geriye dönüp bakarak inceliyoruz" dedi.

TL'nin değerinin düşmesinin ithalata bağımlı olan şirketler tarafından olumsuz olarak değerlendirilebileceğine işaret eden Kohlhase, kurumsal risk değerlendirmesinde jeopolitik risklerin de önem taşıdığını vurguladı.

Kohlhase, petrol fiyatlarının düşüşe geçmesi, Türk ekonomisinin gelişmekte olması ve TL'deki zayıflamanın, ihracatı yüksek olan firmalar arasında pozitif bir durum sağladığını kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'nin en önemli 20 ihracat ülkesiyle olan ihracatı bugün itibarıyla artmaya devam ediyor. İhracat oranı yüksek Türk şirketleri, zayıf TL'den yararlanarak ürünlerini ihracat pazarlarına soktu ve daha rekabetçi hale geldi. İleriye dönük olarak baktığımızda olumsuz olan ise ticaret partnerlerinin büyümesindeki yavaşlamaydı. Avro Bölgesi, Almanya, Fransa, İtalya ve Çin'de büyüme yavaşlamaya devam ediyor. Irak krizi Türk ekonomisinin genelini negatif etkileyebilir. Bizim derecelendirdiğimiz şirketler için de bu durum olumsuz olabilir."