BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.380,81
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Moğolistan'dan TOKİ'ye uydu kent talebi

Moğolistan İnşaat ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı'ndan TOKİ'ye uydukent talebi geldi.

Abone ol

Moğolistan'dan, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ)'na uydu kent inşası talebi geldi.

Moğolistan İnşaat ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı R. Erdeneburen Ravjikh'in, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel'i ziyaretinde, Moğolistan'a TOKİ benzeri kurum kurulması için bilgi ve deneyim paylaşımı ile uydu kent kurulması konusu ele alındı. Moğolistan'da kentsel dönüşüm koordinatörü olarak da görev yapan Ravjikh, "Türkiye'nin Moğolistan'da bir-iki uydu kent kurmasını istiyoruz. Bizim tüm kaynağımız yer altında." dedi. Ravjikh, konut yapımı ile ilgili Türkiye'nin kredi temininde destek olması talebinde bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Nisan ayında Moğolistan'a yaptığı ziyarette, Moğolistan'ın yeniden yapılanma sürecinde, TOKİ tecrübelerinin paylaşılması gündeme gelmişti. Başbakan Erdoğan'ın temaslarının ardından Moğolistan İnşaat ve Kentsel Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı R. Ravjikh,TOKİ Başkanı Karabel'i, İdare'nin Bilkent'teki merkezinde ziyaret etti. Ziyarette TOKİ'nin konut üretim ve finansman modeli konuşuldu.

"6 UYDU KENT YAPMAK İSTİYORUZ"

Konuk Müsteşar Ravjikh, TOKİ Başkanı Karabel ile görüşmesinde müteahhit firmalarının üretim kapasitesinin yıllık 10 bin konut yapabilecek güçte olduğunu belirterek, "Bunu yükseltmek için altyapıyı hazırlıyoruz. 5-6 yerde uydu kent yapmak istiyoruz. Uydu kentlerden en azından bir ikisinin Türkiye tarafından yapılmasını istiyoruz. Uydu kentler için araziyi biz hallederiz ancak finansmanını nasıl halledeceğiz? Şu anda bütün kaynağımız yer altında." diye konuştu.

TOKİ Başkanı Karabel de İdare'nin muadili bir oluşumunun Moğolistan'da gerçekleştirilebilmesi ile ilgili teknik destek sağlayabileceklerini bildirdi. Uydu kent oluşturulması ile ilgili olarak finansmanın temininin gerektiğini belirten Karabel, "Yerel piyasa şartlarının incelenmesi sonucunda, kurum olarak bağlı bulunduğumuz Sayın Başbakanımıza bilgi arz edilmesini müteakip verilecek talimat doğrultusunda çalışmalara başlayabilir." ifadelerini kullandı.

VENEZUELA'DA PETROL KARŞILIĞI KONUT

Finansman konusunda Venezuella örneğini veren Karabel, "Venezuela'da petrol ürünleri karşılığı konut inşa edilmesi ile ilgili Sayın Hugo Chavez'in vefat etmesi üzerine proje şimdilik öylece kaldı. Ama Venezuela örneğinde olduğu gibi konut talebinde bulunan diğer ülkelerle de benzer anlaşmalar, ilgili Bakanlık ve kurumlarla yapılabilir." dedi. Konuk Müsteşar Ravjikh de ele alınan konuları teknik, finansal ve hukuki bazdadaha detaylı görüşmek üzere TOKİ'den bir heyeti Moğolistan'a davet edeceklerini belirtti.

Ravjikh, konut üretimi için Türkiye'den kredi temin etmek istediklerini de kaydetti. Mortgage sistemini kullanarak, TOKİ'nin ülkelerinde örnek sayılacak bir proje gerçekleştirmesini istedi. TOKİ Başkanı Karabel de bunun üzerine; kapsamlı bir rapor ile birlikte teknik destek sağlanacağını, Moğolistan'da yapılması düşünülen uydu kent uygulamalarına ilişkin olarak da kaynak veya kredi temini yönünde yurt içi ve yurt dışı olanakların hem kendi ülkelerince hem de Türkiye şartlarında araştırılıp bu konuda alternatif öneriler hazırlanabileceğini dile getirdi.