BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,07
ALTIN 2.472,20
HABER /  GÜNCEL

Mogadişu'da gizli gözaltı merkezi

Merkezi İngiltere'de olan insan hakları örgütü Reprieve, Somali'nin başkenti Mogadişu'da, yeraltında gizli bir Amerikan gözaltı merkezi bunduğunu bildirdi.

Abone ol

Merkezi İngiltere'de olan insan hakları örgütü Reprieve, Somali'nin başkenti Mogadişu'da, yeraltında gizli bir gözaltı merkezi bunduğunu bildirdi.

İnsan Hakları Örgütü Reprieve, Amerikalılar tarafından kullanıldığını belirttiği gizli gözaltı merkezinin varlığı hakkında, çeşitli kaynaklardan bilgi alındığını kaydediyor.

Örgüt 18 ay önce Nairobi'den bir sokakta yürürken ele geçirilen ve Mogadişu'daki gizli gözaltı merkezine nakledilen bir Kenyalı'nın izini sürdü.

"Ahmed" olarak adlandırılan Kenyalı şahıs, bu gözaltı merkezinde herhangi bir avukatla görüştürülmeksizin ve gün ışığına çıkarılmaksızın alıkondu.

Reprieve, yeraltındaki merkezde 14 yaşındaki gençlerin de alıkonduğunu belirtiyor.

Somali Başbakanı Abdiveli Muhammed Ali, BBC'ye yaptığı açıklamada böyle bir merkezden haberdar olmadığını söyledi.

Oysa benzer bir haber Temmuz ayında Kenya'nın Ulus gazetesinde de yer almış, Amerikan istihbaratının Mogadişu'da bir tesisi olduğu bildirilmişti.

BBC Afrika Editörü Martin Plaut, son yıllarda Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü CIA'in dış ülkelerde "kara tesisler" olarak tanımlanan merkezler açtığı yolunda haberler geldiğini belirtiyor.

Bu merkezlerde tutukluların süresiz alıkonduğu ve bilgi alabilmek için işkence uygulandığı bildiriliyordu.

Hint Okyanusu'ndaki Diego Garcia Amerikan donanma üssünde bu tür gözaltı merkezlerinden birinin bulunduğu, ayrıca Cibuti'de ve Batılı ülkelerle arası açılmadan önce Libya'da da benzer gizli merkezlerin yer aldığı belirtiliyordu.