BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Mladiç önce Belgrad'da yargıç karşısında

Bugün yakalanan Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladiç'in, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne iadesine yönelik süreç başladı. Önce ülkesinde mahkemeye önüne çıkan Mladiç'in iade süreci bir hafta sürebilir.

Abone ol

Bugün yakalanan Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladiç'in, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne iadesine yönelik süreç başladı.

69 yaşındaki Mladiç ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilir

Ratko Mladiç önce Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yargıç karşısına çıktı.

Yetkililer Mladiç'in muhtemelen, Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne iade edilmemesi için başvuruda bulunacağını söylüyor.

İade sürecinin ise bir hafta sürebileceği belirtiliyor.

Soykırım yapmak ve insanlığa karşı suç işlemek ile de itham edilen Ratko Mladiç, Avrupa'da en çok aranan kişiydi.

Ratko Mladiç, eski Yugoslavya'da 1992-1995 yılları arasındaki iç savaşta işlenen suçlar nedeni ile Birleşmiş Milletler'e bağlı Savaş Suçları Mahkemesi tarafından aranıyor.

Bu suçlar arasında Bosna Hersek'in Srebrenitsa kasabasında 1995'te yaklaşık 8000 Müslümanın, onun komutasındaki birliklerce katledilmesi de var.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Ratko Mladiç'in bu sabah ülkenin kuzeyinde bir köyde yakalandığını açıkladı.

Boris Tadiç, sahte kimlik belgesi taşıyan Mladiç'in, bir akrabasının bakımsız evinde bulunduğunu söyledi.

Tadiç, "Bugün, yakın tarihimizin bir sayfası kapandı" dedi, Mladiç'in yakalanmasının Sırbistan'a Avrupa Birliği üyeliğinin kapısını açtığını belirtti.

Batı'dan Sırbistan'a övgü

Öte yandan Ratko Mladiç'in yakalanıp tutuklanması nedeniyle Sırbistan hükümeti uluslararası toplum nezdinde birçok kesimden övgü aldı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Mladiç'in yakalanmasının, benzeri suçluların adalet önüne çıkarılacağını gösterdiği bildirildi.

Fransa Cumhurbaşakanı Nicolas Sarkozy, "çok iyi haber" olarak nitelendirdiği gelişme nedeniyle Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in cesaretini övdü.

İsveç Dışişleri Bakanı ve Avrupa Birliği'nin eski Balkanlar özel elçisi Carl Bildt ise eski komutanın bir süre Sırp yetkililerce korunduğunu ancak Cumhurbaşkanı Tadiç'in oluşturduğu küçük, özel ve azimli bir istihbarat biriminin nihayetinde Mladiç'i yakaladığını söyledi.