BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Miting dünyaya manşet oldu

İstanbul'daki Cumhuriyet Mitingi'ni tüm dünya izledi. Miting dünya basınında geniş yer aldı. İşte yazılanlar;

Abone ol

İstanbul Çağlayan Meydanı'nda dün düzenlenen Cumhuriyet Mitingi'ni tüm dünya izledi. Miting dünya basınında geniş yer aldı.

İngiliz basını

The Guardian:
İngiliz The Guardian gazetesi mitingi "Türkler İslamcı Cumhurbaşkanı'nı durdurmak için toplandı" başlığıyla duyurdu. Haberde, "Köşk'te imamlara hayır" sloganı atıldığı belirtildi.

Daily Telegraph, Independent gibi ülkenin önde gelen diğer gazeteleri de mitingde laiklik kavramının vurgulandığına dikkat çekti.

Herald Tribune:
Gazete, cumhurbaşkanlığı gibi laikliğin kalesi olan bir mevkiye İslami kökenli birinin aday olması fikrinin Türkiye'deki yüzbinleri endişelendirdiğini yazdı.

Alman basını

Die Welt:
Gazete, mitingi değerlendirirken, "Türkiye kaosa doğru mu gidiyor?" diye sordu.

Die Zeit:
Die Zeit gazetesi de haberi "Türkiye'deki güç savaşı daha da sivri daha da keskin bir hal aldı" başlığıyla verdi.

Fransız basını

Le Monde:
Gazete, mitingde, "Türkiye laiktir laik kalacak", "Ne şeriat ne darbe" ve "Hükümet istifa" sloganlarının hakim olduğunu duyurdu.

Liberation:
Liberation da, haberi "Türkler laiklik için orduyla kenetlendi" başlığıyla verdi.

Mitingi uluslararası televizyon kanalları da canlı olarak yayınladı. Haber ajansları ilk haber olarak geçerken, CNN International, BBC ve El Cezire mitingden canlı bağlantı yaptı. Yorumlar ise şöyleydi;


CNN International:

CNN International, "Türkiye'nin geleceği" manşetiyle verdiği haberde, "En az 300 bin kişi Recep Tayyip Erdoğan'ın İslam etkili iktidarını protesto etti" dedi.
 
Haberde, "Alanda Türkiye laiktir, laik kalacak sloganı atan binlerce kişi hükümet karşısında laikliği savundu" ifadesi kullanıldı.
 
BBC:
BBC televizyonu da İstanbul'dan canlı yayındaydı. "Laik Türkiye'ye destek için onbinlerce kişi yürüyor" ifadesinin kullanıldığı haberde, mitingin cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki kaygıdan ötürü düzenlendiğine dikkat çekildi.
 
BBC, göstericilerin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün İslami geçmişine sadık kalacağından endişe duyduğunu belirtti.
 
Reuters:
Reuters haber ajansı, mitinge katılanların Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığına karşı çıktığını yazdı ve Türk bayrakları sallayan binlerce kişinin AK Parti'den Gül'ün adaylığını geri çekmesini istediğini belirtti.
 
Associated Press:
Associated Press ajansının Cumhuriyet Mitingi ile ilgili manşeti "Türkiye'nin demokratik kurumları askerin gölgesinde işbaşında" oldu.//