BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,87
ALTIN 2.432,05
HABER /  GÜNCEL

MİT uzmanından cep telefonu tüyoları

Cep telefonunuz dinlenmesin diyorsanız bunu yolu yok. Tek çare var, telefonu kendisinden uzak tutmak. MİT uzmanı anlattı.

Abone ol

MİT, Meclis komisyonuna faaliyetlerini açıkladı. Bir uzman tarafından verilen bilgilere göre cep telefonlarının 'dinlenmeme' ihtimali yok. Telefonunuz dinlenmesin istiyorsanız yapacağınız tek bir şey var; 'telefon bulundurmamak'

Meclis Yasadışı Dinleme Komisyonu’na bilgi veren MİT mensupları teşkilatın 'telefon dinlemelerle' ilgili bilgilerini de başvurdu.

CEP TELEFONUNU HER ZAMAN DİNLERİZ

Komisyona bilgi veren MİT uzmanı bu konuda şunları anlattı;

"Sistemlerinizi antivirüslerle, cep telefonlarınızı dinlenmeye karşı birtakım yazılımlarla koruyabilirsiniz ama o telefon bizim için her zaman dinleme cihazıdır. Biz evimize girerken o telefonu hiçbir zaman salonun baş köşesine getirip koymayız. Toplantı yaptığımız özel odalarda masalarımızın üstünde telefonlar hiçbir zaman olmaz, özellikle gizlilik dereceli…

MİT LAPTOP ÇALDIRDI

Proje çalındı: Yine daha bireysel örneklere dönersek yurtdışında bir ortak projede görev yapmak üzere altı ay-bir sene kadar eğitim almak üzere bulunan bir uzmanımızın evine hırsızlık maskesiyle girildiğini, o projeyle ilgili bilgilerin yer aldığı dizüstü bilgisayarının çalındığını öğrendik. Çeşitli cep telefonlarının, USB belleklerin, projelerle ilgili toplantılarda rahatlıkla paylaşılabildiğini, yabancılar tarafından hediye edildiğini, hatta bazı cep telefonu şirketlerinin yeni geliştirdikleri bir telefonun test amacıyla, promosyon amacıyla önemli firmalarımızda çalışanlara dağıtıldığını -bu promosyonların beraberinde getirdiği çok büyük riskler var- gördük.

FAALİYETİN BÜYÜK KISMI KARŞI CASUSLUK

MİT mensubu, teşkilatın espiyonaj (casusluk) ve kontrespiyonaja (karşı casusluk) yüzde 65, terörle mücadeleye ise yüzde 35 civarında ağırlık verdiğini açıkladı. 27 Şubat’ta AK Parti Milletvekili Zeyid Aslan’ın başkanlığında toplanan Meclis Yasadışı Dinleme Komisyonu’na gelen MİT mensupları yasadışı dinlemelerle ilgili bilgi vermişti.

MİT SURİYE FÜZELERİNİ İZLİYOR

Basına kapalı toplantının tutanaklarına göre MİT mensupları komisyona şu bilgileri verdi:

MİT’İn gözü Surİye füzelerİnde: “Uçakların, gemilerin veya bazı silah sistemlerinin radarları var. Bunların sinyalleri üzerinden tespit yapmaya çalışıyoruz çevre ülkelere yönelik olarak, ülke güvenliğini sağlamak amacıyla. Mesela, işte, SAM füzeleri vardır biliyorsunuz, bunların üzerinde radarlar vardır. Bu füzeler çalıştığı zaman bizim haberimizin olması gerekir. Bizim de bu tür Türkiye sathında konuşlanmış sistemlerimiz var."

MİT'İN EN BÜYÜK SIKINTISI

MİT olarak karşılaştığımız bazı sıkıntılar var. Bunlardan birincisi özellikle kripto analiz konusu çünkü dünyaya genel olarak baktığınız zaman her şey çok açık, herkes tarafından erişilir olmaya başladı. Hemen hemen her şey kriptolanmaya başladı. Tabii ki MİT açısından bu çok da olumlu bir durum değil, kripto analiz bu yüzden gittikçe önem kazanıyor. Bu nedenle yatırımların hızlandırılması gerekli.

AJANI ANLAMAK ARTIK DAHA ZOR

Eskiden ülkemizde faaliyet gösteren bir yabancı istihbarat servisinin temsilcilerini tespit etmeniz daha kolaydı. Artık günümüz dünyasında, sadece o istihbarat servisinin uzantısı olan insanlar yok; ülkemize o kadar çok yabancı şahıs gelmeye başladı ki turist, öğrenci, işadamı, gazeteci, akademisyen gibi. Bu küresel ekonomi düzeni içerisinde ilişkiler çok daha karmaşık.