BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.433,95
HABER /  DÜNYA

Irkçılık tekrar hortladı

Dünya tarihinin en utanılacak, ayıplanacak hareketleri geçmişte kaldı diyorsanız yanılıyorsunuz. İsrail, ırkçılığı tekrar diriltti.

Abone ol

İsrail'in bu sabah Filistinli işçilere yönelik başlattığı ''Filistinli işçilere ayrı otobüs'' uygulamasına Filistinli işçiler tepki gösterdi.

Uygulamaya göre, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Filistin şehri Kalkilya'dan İsrail'e çalışmaya giden Filistinli işçilere ayrı otobüs tahsis edildi. Filistinli işçiler artık İsrailli Yahudilerle aynı otobüsü paylaşamayacaklar.

 AMAÇLARI KOLAYLIK SAĞLAMAKMIŞ!

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor, yaptığı açıklamada, uygulamanın amacının İsrail'e resmi izinle çalışmaya gelen Filistinlilere kolaylık sağlamak olduğunu savundu.

TOPLUMUN FARKLI ALANLARINA HİZMET AMACI GÜDÜYORUZ

''Filistinliler sınırı geçerek İsrail'e gelmek istiyorlar. Filistin tarafından İsrail'e doğrudan bir otobüs servisi bulunmamaktadır. Ya Yahudi yerleşimcilerin olduğu bir yere, örneğin Ariel'e kadar yürüyüp yerleşimcilerle aynı otobüsü paylaşacaklar, ya da taksi tutarak sınıra gelecekler. Söz konusu otobüs firması, açtığı yeni hatla Filistinlileri geldikleri yerden alarak İsrail'e kadar taşıyacak. Bir ayrım yok, sadece toplumun farklı alanlarına daha iyi hizmet amacı güdülmektedir. Kimsenin bir yere yasaklandığı falan yok''

HİZMET KALİTESİNİ ARTTIRMAK İÇİN YAPIYORUZ 

Ulaştırma Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, ''Söz konusu uygulamada, Filistinli işçiler için bir yasaklama ya da engelleme söz konusu değildir. Ayrıca Ulaştırma Bakanlığı'nın hiçbir yolcu için otobüsleri yasaklama hakkı bulunmamaktadır. Yeni iki hattın amacı, Eyal Sınır Kapısı'nı kullanarak İsrail'e gelen Filistinli işçilere hizmet kalitesini artırmaktır. Yeni hatla bundan sonra Kalkilya yakınındaki Tzofim'den çalıştıkları yer olan Tel Aviv'deki Sharon bölgesine daha ucuz ve rahat bir şekilde gidecekler'' ifadeleri kullanıldı.

FİLİSTİNLİ İŞÇİLERDEN IRKÇILIK SUÇLAMASI

Öte yandan, İsrail'de çalışan Filistinli işçiler, kendileri için ayrı otobüs tahsis eden İsrail'i ''ırkçı politika izlemekle'' suçladı.

İsrail'de çalışan Filistinli işçilerden Macid Mevafi, ''Her gün bir başka baskı ve zulüm metodu geliştiren İsrail, Yahudiler ile aynı araçlara binmemize de yasak getirdi. Tel Aviv'e kadar bugün işimize İsrail'in Filistinliler için tahsis ettiği otobüslerle gittik ve döndük. Bu, İsrail'in ırkçı siyasetinin bir göstergesidir. Yahudilerle aynı otobüse binmemizi sakıncalı buluyorlar'' dedi.

SİYAHİLERE UYGULANAN AYRIMCILIK GİBİ 

İyad eş-Şeyh de Filistinlileri hedef alan kararın, geçmişte Güney Afrika'da beyaz ırkın yönettiği ''ırkçı sistemin'' siyahilere uyguladığı ayrımcılığı hatırlattığını söyledi.

Şeyh, İsrail'i, ''Güney Afrika'daki eski rejim gibi ırkçı politika izlemekle'' suçladı.

ARAPLARIN OLMADIĞI YAHUDİ DEVLETİ İSTİYORLAR 

Karara sert tepki gösteren işçilerden İbrahim Daas da ''Kararın, türünün son örneği olacağını sanmıyorum. Bizi her fırsatta kontrol noktalarında arıyorlar. İsrail, aldığı kararlarla Arapların olmadığı büyük Yahudi devletinin adımlarını atmaya çalışmaktadır. Bizi her fırsatta aşağılıyorlar'' diye konuştu.

BİZİ YABANCI HİSSETTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR 

Kadın işçilerden Ümmü Cihad ise ''Onlar neyi bahane ederse etsin. Onların bizi aralarında istemediklerini biliyoruz. Bizi yabancı hissettirmeye çalışıyorlar. Kendilerini bizden üstün görüyorlar'' ifadesini kullandı.

Batı Şeria'daki işgalci Yahudi yerleşimciler ile Filistinliler yıllardır ayrı karayollarını kullanmak zorundalar. Dünyada sadece İsrail'in, Filistinlilere yaptığı bu uygulama, İsrail tarafından güvenlik nedenleri gerekçe gösterilerek savunuluyor. Diplomatik çevreler, yeni uygulamanın ardında, İsrail'in olası intihar saldırılarından çekinmesinin yattığını belirtiyor.

Batı Şeria Filistinli İşçiler Sendikası Genel Sekreteri Şahir Said, İsrail'de 55 bini çalışma izinli, 85 bin Filistinlinin çalıştığını kaydetti.