BIST 10.159
DOLAR 32,14
EURO 35,10
ALTIN 2.473,72
HABER /  DÜNYA

MİT karşılayacak Özel Kuvvetler koruyacak

MİT, Salih Müslim'i Ankara'ya çağırdı. Gündem, özerklik, PYD’nin Ankara’da büro açması ve Öcalan’la görüşme talebi.

Abone ol

İNTERNET HABER- PYD Başkanı Salih Müslim, MİT Müsteşarı Fidan ve Dışişleri’yle görüşecek. Gündem, özerklik, PYD’nin Ankara’da büro açması ve Öcalan’la görüşme talebi.

MİT'İN ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİYLE GÖRÜŞECEK

PKK’nın Suriye’deki kolu olarak anılan Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim, önümüzdeki günlerde Ankara’ya gelecek. Müslim, daha önce İstanbul’da görüştüğü Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, İmralı görüşmelerinde aktif görev yapan MİT Daire Başkanı U. K. A., MİT’te Başkan olan K. E. ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile biraraya gelecek. Mursi’nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesi ise beklenmiyor.

MİT KARŞILAYACAK, ÖZEL KUVVETLER KORUYACAK

Ankara Esenboğa Havalimanı’nda MİT yetkilileri tarafından karşılanacak olan Müslim’i, Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda (ÖKK) görev yaparken, Hakan Fidan’ın isteği üzerine MİT’e geçen ÖKK timinin koruması planlanıyor.

Müslim’in çantasında, “Ankara’da PYD bürosu açalım ve İmralı’da bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’ı ziyaret edelim” şeklinde iki dikkat çekici teklifin olacağı belirtiliyor. Ayrıca, özerklik konusunun da yeniden konuşulacağı dile getiriliyor. Ankara, Abdullah Öcalan ile görüşmeye ‘’kısa vadede’’, büro açma ve özerklik konularına ise “uzun vadede” sıcak bakıyor. Ankara, zamanlama konusuna dikkat çekiyor ve “şu an için bu tür konuların gündeme gelmesinin doğru olmayacağını’’ düşünüyor. Ankara, özerklik için Müslim’e daha önce, “Suriye’nin bütünlüğü içinde özerk bir yapı olabileceğini ancak şu an bu konuyu gündeme getirmenin uygun olmadığını’’ söylemişti.

ANKARA'YA EL NUSRA UYARISI

Ayrıca Müslim’in, Ankara’yı yeniden El Nusra konusunda uyarması ve Nusra militanlarının Türkiye topraklarını kullanmasından duyduğu rahatsızlığı iletmesi bekleniyor. Müslim’in ayrıca, Rojava’ya insani yardım ulaşması hususunda yaşanmaya devam eden sıkıntıları da aktarması öngörülüyor. Ankara daha önce Nusra konusunda “Gerekenin yapılacağını”, insani yardım konusunda ise “PYD üzerinden bölgeye yardım yapılabileceğini’’ dile getirmişti.

ROJAVA’DA SAVAŞAN PKK’LILAR

Ankara’daki görüşmelerde, çözüm süreci kapsamında Türkiye’den çekilen PKK militanlarının Rojava’da Nusra’ya karşı PYD saflarında savaştığı iddialarının da gündeme gelmesi bekleniyor.

Zira Suriye’de yakın gelecekte kurulması planlanan Kürt devletine, PKK’dan özellikle dağda silahlı mücadele vermiş lider kadrodan katılımlar olacağı belirtiliyor. PKK liderlerinin, PYD devletinde yönetici kadroyu oluşturacağı ifade ediliyor. Ankara, bu durumdan duyduğu rahatsızlığı Müslim’e ifade edecek.

1,5 AYDA ÜÇÜNCÜ ZİYARET

Salih Müslim, PYD ile El Kaide bağlantılı El Nusra Çephesi arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken 25 Temmuz’da İstanbul’a gelerek, Dışişleri Bakanlığı ve MİT yetkilileriyle görüşmüştü. Müslim, aradan 15 gün geçtikten sonra yeniden Türkiye’ye gelmiş ve bir takım görüşmeler gerçekleştirmişti.