BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,73
ALTIN 2.497,76
HABER /  GÜNCEL

MİT dosyası ondan sorulacak

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 5 MİT'çi hakkındaki soruşturmayı yürütecek savcıyı açıkladı.

Abone ol

Terör örgütü KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağrılan 5 MİT görevlisine ilişkin dosyanın Savcı Adem Özcan 'dan alındığı haberleri üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı açıklama yaptı.

Açıklamada değişikliğin mutad bir uygulama olduğu ve soruşturmayı TMK ile yetkili Başsavcı Vekili Oktay Erdoğan 'ın yürüteceği belirtildi.

Savcı Özcan'dan alınan soruşturmanın TMK 10. Madde ile görevli Cumhuriyet Başsavcı Vekili Oktay Erdoğan tarafından yürütüleceği belirtildi. Yapılan açıklamada, muhtelif genelgelerde ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı çalışma talimatına göre milletvekilleri, hakimler, savcılar müsteşarlar, valiler ve büyükşehir belediye başkanları gibi üst düzey devlet görevlileri hakkındaki soruşturmaların Cumhuriyet Başsavcıları veya Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri tarafından yürütülebileceğinin belirtildiği hatırlatıldı. Söz konusu MİT soruşturmasının da bu çevrede Terörle Mücadele Kanunu Soruşturma Bürosu'ndan sorumlu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Oktay Erdoğan tarafından yürütüleceği kaydedildi. Açıklama da, "Esasen bir dosyanın zaman zaman el değiştirmesi mutad bir uygulamadır" denildi.

İFADEYE ÇAĞIRILMIŞLARDI

Savcı Sadrettin Sarıkaya, KCK soruşturması kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski MİT Müsteşarı Emre Taner ve yardımcısı Afet Güneş ile birlikte halen görevde bulunan 2 MİT mensubunu 7 Şubat 2012 tarihinde ifadeye çağırmıştı. Bu işlemin ardından soruşturmaya bakan Sarıkaya'ya dosyadan el çektirilmişti. Sarıkaya'nın yerine soruşturmaya özel yetkili savcı Adem Özcan görevlendirilmişti. Özcan, MİT Kanunu'ndaki değişiklik gereği Başbakanlık'tan mart ayında soruşturma izni istedi. Ardından yeni kanunla özel yetkili savcılık kaldırıldı. İzin yazısında imzası bulunan Özcan'a, özel yetkili savcılığın yerine kurulan Terörle Mücadele Savcılığı'nda görev verildi. Özcan, Hakan Fidan hakkındaki soruşturmayı sürdürmeye ve Başbakanlık'tan izin verilmesini beklemeye devam etti. Bu süreçte geçtiğimiz hafta Çarşamba günü Başsavcı Vekili Oktay Erdoğan soruşturma dosyasını savcı Özcan'dan resmi yazı ile istedi. Savcı Özcan'da dosyayı Başsavcı Vekiline devretti. Dosyanın savcı Adem Özcan'ın takipsizlik kararı vermemesi üzerine alındığı iddia edilmişti.