BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,76
ALTIN 2.440,10
HABER /  DÜNYA

Mısırlılar’ın zaferi Körfez’e umut oldu

Hüsnü Mübarek'in istifa edip çekilmesinden sonra Arap ülkeleri sokaklara dökülüp Mısır halkının zaferini kutladı

Abone ol

Mısır'ın son diktatörü Mübarek'in istifasının ardından tüm Arap ülkelerinde insanlar sokaklara döküldü. Fas'tan Tunus’a, Lübnan’dan Filistin’e kadar meydanları dolduran onbinler, "Yaşasın Mısır Halkı" diye haykırdı...

Ülkeyi 30 yıldır demir yumrukla yöneten Mübarek'in istifası Mısır'da, Arap ve Körfez ülkelerinde sevinç gösterileriyle karşılandı. Gerçekleştirdiği devrimle Mısır'a cesaret ve ren Tunus'ta halk sokaklara indi. Lübnan'dan, Fi listin'e, Almanya'dan Fransa ve İngiltere'ye kadar birçok ülkede kutlamalar yapıldı.

Mısır'ın en büyük muhalif grubu Müslüman Kardeşler, Mübarek'in istifasından ötürü bugü nün "zafer günü" olduğunu açıkladı. Müslüman Kardeşlerin eski parlamento grubu lideri Muhammed el Katatni, "Mısır halkını ve şehitleri selamlıyorum. Bugün, Mısır halkı için zafer günü dür. Devrimin en önemli hedefine ulaşıldı" dedi. Katatni, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi tarafın dan atılacak bir sonraki adımı beklediklerini ifade etti. Muhalif lider El Baradey ise istifayı, "Bu ha yatımın en güzel günü. Ülke artık özgür" sözleriy le değerlendirdi.

Musa: Beyaz devrim

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Mısır devrimini "beyaz devrim" olarak niteleyerek, Mısırlıları kutladı. Lübnan'daki Kıptıler Birliği Başkanı Süleyman Süleyman, Mısır'daki kıptilerle ilgili kanunlarda değişikliğe gidilmesini istedi. Ürdün'deki İslami Amel Cephesi ise Mübarek'in gidişini tüm Arap rejimleri için büyük bir ibret olarak nitelendirdi. Aralık ortasında başlayan pro testo hareketinin ardından 14 Ocak'ta Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin ülkeyi terk etti ği ve birçok Arap ülkesinde gösterileri ateşlediği Tunus'ta, Mübarek'in gidişi otomobil klaksonları ve danslarla kutlandı. Lübnan'ın başkenti Bey rut'un birçok semtinde de halk sokaklara inerek kutlamalar yaptı.

Zaferin başlangıcı
Hamas, Mübarek'in istifasını, "Mısır'daki devrimin zaferinin başlangıcı" olarak nitelendirdi. Gazze Şeridinde yönetimi elinde bulunduran Hamas Hareketi sözcülerinden Dr. Sami Ebu Zühri, Mısır ordusunu da halkın taleplerini dikkate almaya ve bu haktan dönüşe yönelik hiç kimsenin çabalarına izin vermemeye çağırdı. Ebu Zühri, yeni Mısır liderlerine, Gazze Şeridinin yeniden imarının sağlanması amacıyla ablukanın kaldırılması ve Mısır sınırındaki Refah geçişinin süresiz olarak açılması için acilen karar alma çağrısında da bulundu. Filistin'in Gazze bölgesinde havai fişeklerle kutlamalar yapıldı.

SIRADA CEZAYİR Mİ VAR?

Cezayir'de Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in düşmesini kutlamak için yapılan spontane gösteriye polis müdahale etti. Bazı göstericiler yaralandı,10 kişi gözaltına alındı. Başkent Cezayir'de yapılan gösteride protestocular,"Rejim yıkılsın" ve "Mübarek'ten sonra sıra Buteflika'da" diye slogan attı. Ülkedeki muhalif koalisyon, yetkililerin yasaklamasına rağmen bugün başkent Cezayir ve başka kentlerde sistemi değiştirmek için gösteri yapılacağını açıklayarak halkı sokaklara çağırdı. 

Çağrının ardından özellikle başkentte geniş güvenlik önlemleri alındı ve kente girişlerdeki polis barikatlarının sayısı artırıldı. Bu arada Cezayir'in doğusunda Tunus sınırı yakınlarındaki El Ued kentinde 36 yaşındaki işsiz ve altı çocuk babası Lütfi Maamir'in kendini yakarak öldürmesiyle. Ocak ayı ortasından bu yana ülkede aynı şekilde hayatına son verenlerin sayısı 4'e yükseldi.