BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

30 yıllık iktidar 18 günde böyle bitti

Birçok uzman tarafından "en kritik gün" olarak nitelendirilen bugün, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, görevinden istifa etti.

Abone ol
Ve Mısır'da beklenen oldu. Birçok uzman tarafından "en kritik gün" olarak nitelendirilen bugün, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, görevinden istifa etti. Mübarek, görevini orduya bıraktı.
18 gündür süregelen protestoların ardından Mübarek'i istifaya götüren süreç adım adım işte böyle işledi:

18:11: Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman, Mübarek'in görevini Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'ne devrettiğini bildirdi. Süleyman, "Ülkemizin geçirdiği bu zor günlerde devlet başkanı Hüsnü Mübarek görevinden ayrılmaya karar verdi" dedi.

17.55: Reuters'a konuşan iktidar partisinin basın sözcüsü Muhammed Abdullah, Mübarek'in Şarm el Şeyh'te olduğunu teyit etti.

17.35: İktidardaki Ulusal Demokratik Parti'nin (NDP) Genel Sekreteri Hüssam Bedrevi'nin görevin ayrıldığı bildirildi. Bedrevi, genel sekreterlik görevine geçtiğimiz günlerde getirilmişti.

17.30: AFP'ye konuşan ABD'li bir yetkili, Mübarek'in Şarm el Şeyh'e gitmesinin "olumlu bir ilk adım" olduğunu söyledi. 

17.00: Yaklaşık 1000 kadar Mısırlı, içerideki tutukluları dışarı çıkarmak için El Ariş kentindeki bir polis karakoluna saldırdı. AFP, çıkan silahlı çatışmada çok sayıda kişinin yaralandığını bildirdi.

16.35: Devlet başkanlığından "acil ve önemli bir açıklama" yapılacağı açıklandı.

15.50: Associated Press'e konuşan yerel bir hükümet yetkilisi, Kahire'den ayrılan Mübarek ve eşinin Kızıldeniz'deki tatil beldesi Şarm el Şeyh'te olduğunu söyledi..

15.45: AFP haber ajansı, Tahrir Meydanı'ndaki göstericilerin sayısının 1 milyonu bulduğunu bildirdi. 

15.10: El Arabiya televizyonu Müslüman Kardeşler'in Mübarek ve Süleyman'ın konuşmalarındaki ifadeleri reddeden bir açıklama yayımladığını bildirdi. Öte yandan ordunun Mısır halkının cep telefonlarına bugün yapılacak üçüncü bir açıklamayla ilgili bilgi mesajları göndermekte olduğu ifade ediliyor.

15.05: El Cezire Arapça kanalı konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde Mübarek ve eşinin Birleşik Arap Emirlikleri'ne gittiğini öne sürdü.

14.55: El Cezire televizyonu göstericilerin yürüyüşe geçmesi ihtimali doğrultusunda İskenderiye'de bulunan Başkanlık binasının çatısına keskin nişancılar yerleştirildiğini duyurdu. Kahire'de de göstericilerin çeşitli noktalara dağıldığı ve askerlerin şehri sıkı denetim altına aldığı bildirildi.    

14.50: BBC'nin haberine göre, Kahire'den ayrılan Mübarek ve eşi Şarm el Şeyh'teki yazlıklarına gidiyor.

14.20: İngiliz Yayın Kurumu BBC, İran'ın, Mısır'daki olaylara ilişkin yayınlarının, bu ülkedeki televizyon izleyicilerine ulaşmasını engellediğini açıkladı.

14.35: El Cezire, göstericilerin devlet televizyonuna ait binanın etrafını kuşattığını bildirdi.

14.10: El Arabiya televizyonu, önce Devlet Başkanı Mübarek ve eşinin ülkeden ayrıldığını bildirdi. Ancak daha sonra bu haberi düzelterek, Mübarek ve eşinin Mısır'dan değil Kahire'den ayrıldığını öne sürdü.

13.45: El Cezire televizyonu, Tahrir Meydanı'nın yakınlarındaki parlamento binası önünde askerlerle göstericiler arasında tansiyonun yükseldiğini bildirdi. Ordunun göstericilere müdahale edebileceği ifade ediliyor. Ancak esas önemli konunun düşük rütbeli subayların müdahale emrine uyup uymayacağı olduğu belirtiliyor.

13.25: Mısır'ın Washington Büyükelçisi Sameh Şukri, CNN International'a verdiği demeçte, Mübarek'in bütün yetkilerini devrettiğinin altını çizerek, yardımcısı Süleyman'ın “fiili devlet başkanı” olduğunu söyledi.

HEDEF: 20 MİLYON

13.00: Mısır'ın en büyük ikinci kenti İskenderiye'de de on binlerce kişi Cuma namazının ardından meydanlara çıktı. Muhalefetin bugünkü hedefi, 80 milyonluk nüfusun dörtte birini, yani 20 milyonunu sokaklara dökmek.

12.30: Tahrir'deki Cuma namazını kıldıran vaiz, halkı güçlü olmaya ve taleplerinin arkasında durmaya çağırdı.

12.10: Yüz binlerce kişi Tahrir Meydanı'nda Cuma namazı kılıyor.

11.50: Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi, yaşanan son gelişmeleri değerlendirmek üzere bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından yapılan açıklamada, Mübarek'in devir planına destek verildi. Sıkıyönetimin "mevcut şartlar sona erdikten sonra" kaldırılacağını ifade eden ordu, verilen reform sözlerinin de takipçisi olacağını belirtti.

11.00: Tahrir Meydanı'nda toplanan kalabalığın sayısı giderek artıyor. Meydandakilerin sayısı 100 binleri buldu.

10.25: Mısır Maliye Bakanı Semir Rıdvan, askeri bir darbenin Mısır'ı olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi.