BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,08
ALTIN 2.308,19
HABER /  DÜNYA

Sokak isyanı Mübarek'i istifa ettirdi

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, uzun bir direnmenin ardından istifa ettiğini açıkladı...

Abone ol
Mısır Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in görevinden istifa ederek, yönetimi orduya bıraktığını açıkladı. Türkiye, Mübarek'in istifasını olumlu karşılarken, Mübarek'e bir darbe de İsviçre'den geldi. İsviçre, Mübarek'in tüm hesaplarının dondurulduğunu açıkladı.

Süleyman, Mübarek'in görevini Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'ne devrettiğini bildirdi. Süleyman, "Ülkenin içinden geçtiği zorlu koşulları göz önünde bulundurarak, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, cumhuriyetin devlet başkanlığı görevinden ayrılmaya karar vermiş ve devlet işlerini idare etmesi için Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'ni görevlendirmiştir" dedi. 
Konseyin başkanlığını yöneten Savunma Bakanı Hüseyin Tantavi'nin, akşam saatlerinde devlet başkanlığı sarayını ziyaret ederek, protestocuları selamladığı bildirildi.

ORDU PARLAMENTOYU FES EDECEK

El Arabiya televizyonu, ordunun kabineyi görevden alacağını ve parlamentonun her iki kanadını da feshedeceğini belirtti.

İŞTE MÜBAREK'İ GÖTÜREN SON 24 SAAT


KAHİRE SOKAKLARINDA SEVİNÇ ÇIĞLIKLARI- GALERİ

Mübarek dün yaptığı açıklamada, beklentileri boşa çıkararak yetkilerini Süleyman'a vermiş ve anayasa değişikliği taahhüt etmişti. Bugün öğleden sonra Mübarek'in eşiyle birlikte Kahire'den ayrılarak Şarm el Şeyh'teki yazlıklarına gittiği açıklandı. İsviçre, Mübarek'in banka hesaplarını dondurdu.
İstifanın duyurulmasının ardından 18 gündür protestoların adresi olan Tahrir Meydanı'nda yüz binlerce kişi sevinç gösterileri yapmaya başladı. Meydandaki kalabalık, "Halk rejimi devirdi" diye bağırırken, bazı Mısırlılar gözyaşlarına hakim olamadı.

BARADEY: HAYATIMIN EN GÜZEL GÜNÜ

Mübarek'in istifasının açıklanmasının ardından muhalif lider Muhammed el Baradey yaptığı açıklamada, "Bu hayatımın en güzel günü. Ülkemiz kurtuldu" dedi.

Ülkenin en güçlü muhalif örgütü Müslüman Kardeşler, Mübarek'in istifasının Mısır halkı için bir zafer olduğunu ifade etti. Reuters'a konuşan örgütün üst düzey bir yöneticisi, bundan sonraki adımları Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nden beklediklerini belirtti.

Müslüman Kardeşler'in sözcüsü Essam el Erian da orduya teşekkür ederken, "Büyük Mısır halkını saygıyla selamlıyoruz" ifadesini kullandı.

ABD MEMNUN 
 
Mübarek’in istifası ABD’de de memnuniyetle karşılandı. Mısır’la yapılan müzakerelere yakın bir yetkili CNN’e yaptığı açıklamada Mübarek’in görevi bırakmasının “memnun edici bir adım olduğunun ortada” olduğunu belirtirken, Mısır’ın önünde bundan sonra ne olduğunun tahmin edilemeyeceğini söyledi.

Yetkili Mübarek’in kararının “Mısır ordusunun halkı Devlet Başkanı’na tercih ettiğinin” işareti olduğunu belirtti.

ABD Senatosu çoğunluk lideri Harry Reid de yaptığı açıklamada Mısır’da iktidarın barışçıl transferi için çağrı yaptı.

AB’nin dış politika yüksek temsilcisi Catherine Ashton ise Mübarek'in "Mısır halkının sesini dinlediğini" söyledi.

Mübarek'in istifa etmesi, Gazze ve Tunus'ta da sevinç gösterilerine neden oldu.
İsrailli bir hükümet yetkilisi, Mısır'daki iktidar değişiminin "sorunsuz" yapılmasını umduklarını söyledi. AFP'ye konuşan yetkili, "Demokrasiye geçiş sürecinin hem Mısır hem de komşuları için sorunsuz olacağını umuyoruz" dedi.

Bahreyn Dışişleri Bakanı Halid Elhalife, "Mısır, Arap dünyasını yeni bir çağa taşımıştır. Bunu daha iyi bir dönem yapalım" diye konuştu.

TÜRKİYE: HAYIRLI OLSUN

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Twitter'dan yayımladığı mesajlarda, "Mısır halkı uzun soluklu bir eylemle isteğini ortaya koymuştu. Şimdi ümit ederiz ki Mısır halkının taleplerini karşılayan bir sistem ortaya çıkar" dedi.

Davutoğlu, Mısır'ın güçlü bir devlet olduğunu ifade ederken, devlet kurumlarının sürekliliğinin önemini vurguladı.