BIST 9.771
DOLAR 32,59
EURO 35,01
ALTIN 2.450,63
HABER /  GÜNCEL

Mısırlıların öfkesi dinmedi... Askeri kadro açılıma doğru adım atıyor

Mısır Cumhurbaşkanının 'Eylül'de gideceğim' açıklaması ardından öfkeli tepkiler tırmanırken, Yüksek Askeri Konsey, protestolara son verilmesi koşuluyla, 30 yıllık olağanüstü halin kaldırılacağını açıkladı.

Abone ol

Mısır'da Cumhurbaşkanı Mübarek'in konuşması ardından öfkeli tepkiler devam ederken, devlet televizyonu, ülkedeki mevcut gerilime son verildiği takdirde, 30 yıldır yürürlükteki olağanüstü hal uygulamasının kaldırılacağı yolunda güvence verildiğini duyurdu.

Mısır televizyonu, Yüksek Askeri Konseyin açıklamasına dayandırdığı haberinde, gereken anayasal değişikliklerin yapılması ardından hür ve âdil seçimlere gidilmesi güvencesinin de verildiğini; böylelikle ülkenin özgür ve demokratik bir topluma dönüşebileceğini bildirdi.

Televizyonun duyurusunda, yolsuzluklara karşı çıkanlar ve reform çağrısında bulunanlar hakkında bir işlem yapılmayacağı da bildirildi.

Başkent Kahire'deyse gerilim tırmanıyor. Mısırlılar, Tahrir Meydanı'nın yanı sıra Başkanlık Sarayı ile kentin diğer noktalarında toplanıyor.

BBC'nin Kahire'deki muhabirlerinden Jon Leyne, iki haftayı aşkın zamandır süren protesto gösterilerde en tehlikeli anların yaşandığını, bunun Mısır'ın ve büyük olasılıkla tüm Orta Doğu'nun geleceğini belirleyecek bir dönüm noktası olabileceğini belirtiyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek, dün akşamki konuşmasında gelecek Eylül ayındaki seçimlere dek görevde kalacağını, ancak bazı yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman'a devredeceğini söylemişti.

MİKROSİTE: ORTA DOĞU'DA DEĞİŞİM SANCILARI

Yürüyüş günü

Bugünkü Cuma namazından sonra geniş çaplı protesto yürüyüşüne geçilmesi bekleniyor.

Çok çeşitli noktalarda gösteriler planlanıyor. Devlet televizyonu ile Başkanlık Sarayı da protestocuların hedefleri arasında olabilir. Bunun da göstericileri askerlerle doğrudan, karşı karşıya getireceği belirtiliyor.

BBC Muhabiri Jon Leyne, böyle bir durumda generallerin tavrının önem taşıyacağını ama, protestocuların dağıtılması yönünde bir emir gelirse, alt rütbelerdeki subayların bunu uygulayıp uygulamayacağının merak edildiğini aktarıyor.

Obama'nın mesajı

Obama, Mısır hükümeti üzerindeki baskıyı giderek artırıyor

ABD Başkanı Barack Obama, Mısır hükümetinin demokrasiye giden, 'güvenilir, somut ve net' bir yol haritası ortaya koymadığını söyledi.

Başkan Obama, Mısır halkının, hükümetin gerçek bir demokrasiye geçiş konusunda ciddi olduğuna ikna olmadığını belirtti.

Obama, 'Mısır halkına bir yetki devri olduğu söylendi. Ama bu geçişin acil, anlamlı ya da yeterli olup olmadığı net değil. Mısır hükümeti hakiki bir demokrasiye geçiş için güvenilir, somut ve net bir yol haritası ortaya koymalı ve hala bu fırsatı kullanmadılar' dedi.

ABD Başkanı Mübarek'in konuşmasından sonra, Beyaz Saray'da ulusal güvenlik ekibiyle bir toplantı yaptı.

Obama, bu toplantının hemen ardından yaptığı sert yazılı açıklamada, taraflara sükunet çağrısında da bulundu.

Washington'daki BBC Muhabiri Andrew North, bu açıklamanın Beyaz Saray'ın şimdiye dek Mısır'daki gösterilerle ilgili kullandığı en sert ifadeler olduğunu söylüyor.

Bu arada Washington'daki Mısır büyükelçiliği, Mübarek'in dün geceki açıklamasının, Ömer Süleyman'ın fiilen cumhurbaşkanı olması anlamına geldiğini açıkladı.

'Aldatmaca'

Mısır'ın muhalif liderlerinden Muhammed El Baradey de, Hüsnü Mübarek'in konuşmasını 'bir aldatmaca' diye tanımladı.

Baradey 'Şu anda Mısır halkının Mübarek ya da başkan yardımcısını kabul etmesinin bir yolu yok. Şu an, şiddet olaylarının başlamasından korkuyorum' diye konuştu.

Baradey, daha önce sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki mesajında da "Mısır infilak edecek. Ordu, şimdi ülkeyi kurtarmalı" demişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Ehud Barak da, "geleceklerine karar vermenin Mısır halkına düştüğünü" söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise, Mübarek'in görevi bırakmasının kaçınılmaz olduğunu ve Mısır'ın farklı bir türde diktatörlükten kaçınması gerektiğini vurguladı.

Tahrir meydanında öfke sürüyor

Ülkede 18 gündür süren protesoların kalbi haline dönüşen Kahire'deki Tahrir meydanında Mübarek'in konuşmasını dinleyen büyük kalabalık Mübarek'in açıklamalarından tatmin olmadı.

Meydandaki BBC muhabiri Paul Adams yüzbinlerce kişinin konuşma öncesindeki şenlik havasının, konuşma ardından bir anda öfkeli bir hal aldığını bildirdi.

Yorumcular, başkanın tavizler vermesine rağmen, protestocuların Mübarek'in istifası dışında tatmin olmayacağı fikrinde birleşiyorlar.

BBC'ye konuşan Mısırlı akademisyen Mamoun Fandy, Mübarek'in sözlerinin son derece zeki olan Mısırlı gençleri ikna etmekten çok uzak olduğunu söyledi.

Fandy, Mübarek'in konuşmasını hazırlayanların "bir balon içinde" yaşadıklarını ve metnin Mısırlı gençleri anlamayan bir zihniyet tarafından kaleme alındığını söyledi.

Fandy ayrıca, önümüzdeki günlerde çok daha sert çatışmaların beklenebileceğini belirtti.