BIST 10.188
DOLAR 32,36
EURO 34,65
ALTIN 2.389,47
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Mısır'ı da mı dinledik?

Mısır Basını Türkiye ile ilgili çok ciddi iddialar öne sürdü, MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan bu iddiaları TBMM gündemine getirdi.

Abone ol

Türkkan, bu ciddi iddialara Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yanıt vermesini istedi ve soru önergesi verdi.

Lütfü Türkkan'ın soru önergesi gerekçesi ve soruları şöyle:

MISIR DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TÜRKİYE TARAFINDAN DİNLENDİ Mİ?

Türk istihbaratının 25 Şubat'ta darbe yapılması için Mısır ordusu içinde casusluk yaptığını ve Mısır'da yönetime karşı bir dizi tertip hazırladığını öne süren Mısır Basını, ayrıca Türk istihbaratının Mısır Dışişleri Bakanlığı'nı düzenli biçimde dinlediğini, Bakanlığın atacağı bütün adımların 24 saat önceden Ankara tarafından bilindiğini de iddia etti. Bu iddialar doğru mu diye soran MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, bunun hangi gerekçeyle yapıldığını sordu.

Mısır'daki şiddet eylemleri Büyükelçi Botsalı ile İhvan mensupları tarafından birlikte mi planlandı?
İddialar arasında Mısır istihbaratının haftalar boyunca Türk Büyükelçiliği ve Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı'nın resmi konutunu gözetleyerek, Büyükelçi Botsalı ile İhvan arasındaki sıkı ilişkiyi saptadığı, ayrıca Mısır'daki şiddet eylemlerinin Büyükelçi Botsalı ile İhvan mensupları tarafından birlikte planlandığı iddiası da var. Dışişleri Bakanı Davutoğlu’na bu iddiayı da soran Türkkan, Türk Büyükelçi Ankara'nın kesin emriyle Mısır'da yasaklanan Müslüman Kardeşler hareketine destek mi verdi dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU TÜRKİYE’NİN MÜSLÜMAN KARDEŞLER’E YARDIMI İLE İLGİLİ İDDİALARA YANIT VERMELİ

Mısır Basını’nın iddiaları daha çok Türkiye’nin Müslüman Kardeşler’e çeşitli yollarla yardımı üzerine yoğunlaştı. Bu yardımlar da Türkiye’nin para desteği, Müslüman Kardeşler Liderleri’nin iki ay boyunca Türkiye Büyükelçiliği binasında saklandığı ve üyelerinin silahlandırılarak askeri kamplarda eğitim görmesinin sağlanması yönündeki iddialar… MHP’li Türkkan bu iddiaları da sıraladığı önergesinde Dışişleri Bakanı’ndan açıklama istedi.

Bu bağlamda;

1-Türk istihbaratının 25 Şubat'ta darbe yapılması için Mısır ordusu içinde casusluk yaparak Mısır'da yönetime karşı bir dizi tertip hazırladığı, ayrıca Mısır Dışişleri Bakanlığı'nın düzenli biçimde dinlenerek Bakanlığın atacağı bütün adımların 24 saat önceden Ankara tarafından bilindiği iddiası doğru mudur, eğer doğru ise bu hangi gerekçeyle yapılmıştır?

2-Mısır istihbaratının haftalar boyunca Türk Büyükelçiliği ve Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı'nın resmi konutunu gözetleyerek, Büyükelçi Botsalı ile İhvan arasındaki sıkı ilişkiyi saptadığı, ayrıca Mısır'daki şiddet eylemlerinin Büyükelçi Botsalı ile İhvan mensupları tarafından birlikte planlandığı iddiası doğru mudur?

3-Türk Büyükelçi’nin Ankara'nın kesin emriyle Mısır'da yasaklanan Müslüman Kardeşler hareketine destek verdiği iddiası doğru mudur, neden bu harekete destek verilmiştir?

4-Bazı Müslüman Kardeşler liderlerinin iki ay boyunca Türkiye Büyükelçiliği binasında saklandığı doğru mudur, bu liderler kimlerdir ve hangi gerekçeyle saklanmıştır?

5-Türkiye’nin Müslüman Kardeşler'e para desteği verdiği doğru mudur, eğer doğru ise bu hangi gerekçeyle yapılmıştır, verilen para miktarı ne kadardır?

6-Türk istihbaratının, Müslüman Kardeşler üyelerinin silahlandırılmasını, Gazze'deki Han Yunus kampında askeri eğitim görmesini ve Sina'da faaliyet göstermelerini sağladığı doğru mudur, bu hangi gerekçeyle yapılmıştır?

7-Türkiye, Mısır ile Rusya'nın yakınlaşmasından rahatsızlık mı duymakta, Başbakan Erdoğan’ın son Rusya seyahati de bu endişeden mi kaynaklanmaktadır? Bu endişenin giderilmesi için görüşmelerde nasıl adımlar atılmıştır?