BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,11
ALTIN 2.523,23
HABER /  DÜNYA

Mısır'da ordu Mursi'ye darbe yaptı

Mısır'da ordu darbe yaptı. Mursi karşıtları ve Mursi taraftarları sokakta. Mısır'daki tüm sıcak gelişmeler;

Abone ol

İNTERNETHABER (AJANSLAR) - Mısır'da Mursi ve ordunun restleşmesinin ardından düğmeye basıldı. Genelkurmay Başkanı açıklama yaparak yönetime el koyduklarını duyurdu. Dünya Mısır'ı izledi.

İŞTE GECE BOYU YAŞANANLAR

*ABD Başkanı Barack Obama, "Mısır'da ordunun Cumhurbaşkanı Mursi'yi iktardan indirme ve Mısır anayasasını askıya alma kararından derin endişe duyuyoruz" dedi.


  BUNLARI DA OKUYUN! 
  MISIR'DA DARBE HABERLERİ 


MISIR'DA MUHALEFET DARBEYİ ALKIŞLADI

Mısır'da muhalifler Mursi'nin darbeyle inmesini sevinçle karşıladı. Muhalefet General Sisi'ye onay verdi. İlk açıklama ise Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin Sözcüsü Muhammed el-Baradai ve Nur Partisi Genel Başkanı Merre'den geldi. (DEVAMINI OKU)

MISIR'DA ORDU TELEVİZYONLARA DA DARBE YAPTI
Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından ülkede yayın yapan bazı televizyon kanallarının yayınları kesildi. Kanal 25 yetkilisi, yayınlarının Nil Sat uydusu tarafından kesildiğini söyledi.

MURSİ YANDAŞLARI MEYDANLARI TERKETMİYOR

Mısır meydanları şaşırtan görüntülerle dolu. Bir yanda darbeyi kutlayan muhalefet yandaşları diğer tarafta Mursi için gözyaşı döken taraftarları. 'Kefenle geldik kefenle gideriz' diyen Mursi yandaşları meydanları terketmiyor.

Mursi'ye ne oldu? Şimdi nerede?

Ordunun yönetime el koymasına karşı son ana kadar direnen Mursi gözaltına alındı. Ordunun bir süre ev hapsinde tutacağı öğrenildi.

darbeyle-devrilen-mursi-nerede.jpg

İŞTE MURSİ'NİN YERİNE GELEN İSİM

Mısır'da Muhammed Mursi yerine ordu tarafından Cumhurbaşkanlığı makamına geçici olarak getirilen isim Adli Mansur oldu.

MISIR'DA YOL HARİTASINI BELİRLEYECEK KİŞİ

Ordunun elindeki Mısır Devlet Televizyonu, ülkenin izleyeceği politik yolun muhalif lider el-Baradey, el-Ezher Şeyhi ve Kıptilerin dini lideri tarafından ortak olarak açıklanacağını duyurdu.

MURSİ'DEN ORDUYA İLK CEVAP

Cumhurbaşkanı Mursi darbeyi kabul etmediğini ilan ederek "Hala cumhurbaşkanıyım ve ordunun başındayım" dedi 

MISIR DARBESİNİN ARKASINDAN ABD ÇIKTI

Mısır Savunma Bakanı General Abdulfettah El Sisi'nin ABD ile son iki hafta defalarca görüştüğü ortaya çıktı. ABD sonunda itiraf etmek zorunda kaldı.


DARBEYİ KUTLUYORLAR
*
Ordunun açıklamasından sonra günlerce Tahrir Meydanı'nda bekleyen kalabalık sevinç gösterilerinde bulundu. Ordunun açıklamasını havai fişeklerle kutladılar. Tahrir Meydanı'nı bayram yerine çevirdiler.

MURSİ YERİNE O

*Muhammed Mursi
yerine ordu tarafından cumhurbaşkanlığı makamına geçici olarak getirilen isim Adli Mansur oldu. Cumhurbaşkanlığı görevinden önce Anayasa Mahkemesi Başkanı olan Mansur'u bu makama getiren Mursi olmuştu.

TUTUKLAMALAR BAŞLADI

Mısır'da darbe sonrası tüm İslami kanallar kapatıldı. Kanalların çalışanlarının tutuklandığı açıklandı. Rabia Meydanı'ndaki Mursi yanlısı yüzbinlerce kişinin telefonları kesilirken, Kahire'deki birçok yerde silah sesleri duyulmaya başlandı.

*Cumhurbaşkanı Mursi darbeyi kabul etmediğini açıkladı.

*Mısır'da Genelkurmay Başkanı açıklama yaptı. Anayasa'nın askıya alındığını ve yeni yol haritasını açıkladı.


*Mısır Devlet Ajansı: Kısa süre içinde parlamento ve başkanlık seçimi olacak

EL AHRAM: ORDU MURSİ'YE SAAT 20.00'DEN İTİBAREN CUMHURBAŞKANI OLMADIĞINI BİLDİRDİ

Anayasa Mahkemesi Başbakan Kandil'in bir yıllık cezasını onadı, görevden aldı. 

*Mursi, Cumhurbaşkanlığı muhafızlığına bağlı bir misafirhanede tutuluyor.

*Üst düzey Müslüman Kardeşler üyeleri gözaltına alındı.

*Mursi'nin yardımcısı Eymen Ali: Henüz darbe olmuş, yönetim düşmüş değil, biz olduğumuz yerde duruyoruz.


*Mursi destekçileri Adeviye Meydanı'nı terk etmeyerek Mursi'nin çağrısını uyguluyorlar

*Mursi'ye yakın güvenilir kaynaklar, Mursi'nin görevinin başında olduğunu ve kendisine bağlı Cumhuriyet Muhafızları Karargahında bulunduğunu belirtiyorlar.

*Kahire'de Mursi taraftarları ile karşıtları arasında çatışmalar yaşanıyor. Devlet televizyonu, marşlar eşliğinde askeri filmler yayınlamaya başladı.


BBC Arapça:
Askeri kaynaklar, ordunun bir saat içinde açıklama yapacağını söylüyor.

 Reuters: Mısır ordusu Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin bulunduğu yerin etrafına tel örgü gerip, barikatlar kuruyor.

El Cezire:
Cumhurbaşkanı Mursi'nin tüm yardımcıları Cumhurbaşkanlığı sarayını terk etti. Sarayda sadece Mursi kaldı.

*ABD Dışişleri Bakanlığı vatandaşlarını Mısır'a gitmemeleri konusunda uyardı.

*CNN International canlı yayınında konuşan Hür Mısırlılar Partisi temsilcisi Naguib Abadeer, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin meşruiyetini kaybettiğini belirterek, "Bu bir askeri darbe değil. Bu bir devrim" dedi.

Sözcü, Müslüman Kardeşler hareketi üyesi Mursi'nin, geçen yılki seçimlerde İslam dinini kullanarak oyları çaldığını iddia etti.

*Ordu: Mursi taraftarlarına saldırıldığı doğru değil, güvenliği sağlıyoruz.
misir.20130703205611.jpg
*Zırhlı araçlar ve askeri birlikler Mursi taraflarlarının etrafını kuşattı.

*Yüzlerce askerin başkanlık sarayı çevresinde yürüdüğü belirtiliyor.

*Sky News muhabiri, Kahire Üniversitesi civarında toplanan Cumhurbaşkanı Mursi taraftarlarının etrafının askerler tarafından çevrildiğini aktarıyor.

Habere göre, Mursi taraftarlarının temsilcileriyle görüşen subaylar, amaçlarının sadece güvenliği sağlamak olduğunu söyleyerek ortamı yatıştırmaya çalışıyor

misir-tanklar.jpg*Mursi'nin yardımcısı: Mursi'nin nerede olduğunu bilmiyoruz

*Ordunun dini ve muhalif liderlerle toplantısı bitti birkaç saat içinde açıklama bekleniyor.

*Mursi tarafları tankların üzerine çıktı. "Siz bizim ordumuzsunuz" diyerek slogan attıkları söyleniyor.

MURSİ NEREDE?

El Arabiya: Mursi güvenliği için Savunma Bakanlığı binasına götürüldü.

Kahire Üniversitesi'nin önünde zırhlı araçlar konuşlandırıldı. 'Mübarek'in haydutları' diye niteledikleri grupların saldırılarından korkan Müslüman Kardeşler taraftarları memnun.

misir-askerler-darbe.jpgSARAY TANKLARLA ÇEVRİLDİ

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın etrafı tanklarla çevrildi

Ordunun açıklamasını televizyondan yapması bekleniyor

Müslüman Kardeşler hareketinin resmi sözcüsü Cihad el Haddad, Mısır'da "askeri darbe" düzenlendiğini duyurdu.

MURSİ'DEN ÇAĞRI: Askeri darbeye şiddet kullanmadan direnin

ASKERİ DARBE GERÇEKLEŞİYOR:

misir-tank.jpg*Mursi'nin danışmanı: Askeri darbe gerçekleşiyor. Hiçbir askeri darbe kan dökülmeden gerçekleşmez. Mursi yanlılarının dağılması için güç kullanılabilir.

Mursi'nin danışmanı Essal al-Hadded'in Facebook sayfasına yazdığı açıklama "Bu satırları yazarken, bunların yazdığım son satırlar olabileceğinin farkındayım" cümlesiyle başlıyor. Hadded açıklamasında "Mısır ve tarihi hususlar adına tüm bu olanların adını koyalım: askeri darbe" dedi.

SEYAHAT YASAĞI GETİRİLDİ

Mısır'daki El Misri al Yawn internet sitesinin bir güvenlik kaynağına dayandırdığı haberine göre, Mısır Ordusu Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler'in üst düzey isimlerinden Muhammed Badi, Hayrat el Şatır, İsam el İryan ve Muhammed el Biltaci'ye seyahat yasağı koydu.

Ayrıca, El Wast partisi lideri Ebu el İla Madi ve yardımcısı eski milletvekili Muhammed el Umdah'a da seyahat yasağı getirildi. Siteye bilgi veren kaynak, yasak listesinin ülke çapındaki çeşitli liman ve havalimanlarına da iletildiğini söyledi.

ASKERLER KONUŞLANDIRILIYOR:
Kahire'de Müslüman Kardeşler'in toplandığı Medinat Nasr semtinin sokaklarına askerler konuşlandırılıyor.



misir-askerler.jpg


MURSİ EV HAPSİNDE Mİ?:BBC'ye konuşan Mısır Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, Mısır medyasında yer alan "Mursi'nin ev hapsine alındığı" iddialarının doğru olmadığını söyledi.

MURSİ'DEN SON DAKİKA MANEVRASI :
Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, "Uzlaşı hükümeti önerdi".

Mursi'nin sözcüsü ulusal uzlaşma hükümetinin çözümün bir parçası olabileceğini, bunun haricinde başka bir şey olmayacağını duyurdu. Sözcü, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 'İstifa etmeyeceğim. Ordu taraf tutmamalı' sözünü de aktardı

*Giza Valisi istifa etti.  Mısır'da siyasi kriz devam ederken dün Mursi destekçilerinin göstericilerine ateş açılması olayı ile ilgili olarak Giza Valisi Ali Abdurrahman'ın istifa ettiği belirtildi. İstifa haberi Mısır devlet televizyonu tarafından duyuruldu

*Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, bir koalisyon hükümetinin ülkedeki siyasi krizin çözümünün bir parçası olması gerektiği belirtildi. Açıklamada, geçen Aralık'ta kabul edilen anayasada değişiklik yapılması için ortaya konan siyasi girişimin bozulmasından da yine muhalefet partileri sorumlu tutuldu.

*ORDU AÇIKLAMA YAPACAK: Mısır Devlet Televizyonu'nun verdiği habere göre "Dini liderler, gençlik liderleri ve iktidardaki Özgürlük ve Adalet Partisi dışındaki siyasi gruplarla yapılan toplantı biter bitmez, ordu açıklama yapacak.


*MÜSLÜMAN KARDEŞLER SÖZCÜSÜ HADDAD : "Ordunun yeri kışlalardır, siyaset sahnesi değil" diye konuştu.

*MISIRLI KADIN GAZETECİ : "Muhammed Mursi'ye soruyorum: Sen Cumhurbaşkanı mısın, yoksa savaş beyi mi?"

Bu soruyu, BBC World televizyonundaki canlı yayına bağlanan Mısırlı gazeteci Mona Eltahawy soruyor. "Mısır halkının değil, Müslüman Kardeşler'in başkanı" gibi davranmakla suçladığı Mursi'nin meşruiyetini yitirdiğini savunan Eltahawy, ordunun yönetimi devralmasının da istenmediğini vurguluyor. Eltahawy'ye göre, en makul çözüm, seçimler yapılıp yeni anayasa hazırlanana kadar ülke yönetimini sivil bir konseyin devralması.

*MURSİ TARAFTARLARI DA MEYDANA ÇIKIYOR : Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin destekçileri Kahire'deki Rabiatül Adaviyye Camii'nin önünde toplanıyor.

mursi.20130703174724.jpg
*TAHRİR DOLUYOR : Cumhurbaşkanı Mursi karşıtı protestocular Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda toplanıyor. Cinsel taciz olaylarının önüne geçilmesi için gönüllü protestocular kadınlar ve erkekleri ayırıp, aralarında "güvenli bölge" oluşturdu.


NELER OLUYOR?


*Mısır'da ordu, Cumhurbaşkanı Mursi'ye muhalefetle uzlaşmaya varması için TSİ 17:00'ye kadar süre vermişti.

*Cumhurbaşkanı, salı gecesi televizyonlarda halka seslenerek, dayatmalara boyun eğmeyeceğini, ülkenin seçilmiş meşru lideri olarak kalacağını söyledi.

*Ordu ise, Mısırlıları kendi ifadesiyle 'teröristler ve aptallara' karşı korumak için 'ölüme hazır olduğunu' açıkladı.

*Salı gecesi Mursi destekçilerinin düzenlediği mitinge kimliği belirsiz kişilerce düzenlenen saldırılarda en az 16 kişi hayatını kaybetti. Mursi karşıtları, Kahire'deki Tahrir meydanında cumhurbaşkanının göreve gelişinin 1. yıldönümü olan pazar gününden bu yana protesto gösterileri düzenliyor.
(Kaynak : BBC)

*MISIR'DAN ATILAN TWİT : Askerler, arkadaşlarımla birlikte oturduğumuz kafeye gelip, hepimize evlerimize gitmemizi emretti. Mısır'da özgürlük yankılansın, ama askeri darbe olmasın.

*TV BİNASI TAHLİYE EDİLDİ : Ordunun ültimatom süresinin dolmasına kısa bir süre kala, küçük bir editöryel ekip dışındaki çalışanlar Mısır devlet televizyonu binasından tahliye ediliyor. Ordunun sürenin dolmasından sonra bir açıklama yapması bekleniyor.

*MÜSLÜMAN KARDEŞLER : "Mursi, Mübarek değil. Cumhurbaşkanını özgürce seçen Mısırlılar bu demokratik tercihlerini koruyacak ve korkuya yenik düşmeyecektir."

*ÖLMEK YEĞDİR : Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü: Mursi için tarih tarafından suçlanmaktansa, demokrasiyi savunmak adına ölmek yeğdir.. (Reuters)

*Mısır Ordusu'nun resmi Facebook sayfasında, yazılı açıklama ya da konuşma için belli bir saat olmadığı belirtildi.

*Mısır Cumhuriyet Muhafızı askerleri Kahire'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın önünde bekliyor.

*BBC World televizyon kanalındaki canlı yayında konuşan Mısırlı emekli Tuğgeneral Ayman Salama, ordunun bir iki saat içinde vereceği kararın "pandoranın kutusunu açabileceğini" söyledi.

*SİSİ'YE RET : Müslüman Kardeşler Genelkurmay Başkanı General Sisi'nin görüşme teklifini reddetti. (Reuters)

*ORDU MURSİ'YE NE YAPACAK? Kahire'den bildiren BBC muhabiri Quentin Sommerville:

-"Ordu hali hazırda Cumhurbaşkanı Mursi'nin işbirliği yapmaya yanaşmaması durumunda anayasayı askıya alıp çoğunlukla sivillerden oluşan geçici bir yönetim kadrosunu göreve getireceğini ve erken seçime gidilmesi talimatını vereceğini ima etti.

Ama ordu, işbirliğine yanaşmaması durumunda Mursi'nin kendisine ne olabileceğini söylemedi."


MISIR GENELKURMAY BAŞKANI AÇIKLAMASI

Mısır'da kritik saatlere girilirken Genelkurmay Başkanı Sisi yaptığı açıklama ile soğuk duş yaşattı. Sisi'nin açıklaması Mısır'ın darbeye doğru yol aldığı şeklinde okundu.

misir-genelkurmay-başkani-sisi.jpg

MURSİ ORDUYA KARŞI CANINI ORTAYA KOYDU

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, orduya çağrıda bulundu. Halka da seslenen Mursi 'hayatım pahasına koruyacağım' dedi.

mursi-orduya-karşi-canini-ortaya-koydu.jpg

Mısır ordusunun dehşet yol haritası!
Mısır’ın resmi haber ajansına göre ordunun ültimatomunda bahsedilen yol haritası şunları içeriyor.

Dışişleri'nden flaş Mısır açıklaması
Dışişleri Bakanlığı, Mısır'da yaşanan siyasi durumla ilgili olarak Türkiye'nin tavrını koyan açıklamada bulundu.

Mısır'ı sallıyorlar! Kim bu 'baltacılar'?
Koca bir ülke onlar yüzünden savaş alanı. Kim bu baltacılar? Ellerinde gerçekten de balta var. Evsiz ve işsizlerden oluşuyor. Para işadamlarından.

Türkiye ve Mısır ayaklanmaları benzer mi?
Guardian gazetesi yazarı Seumas Milne, Mısır, Brezilya ve Türkiye’deki gösterilerin ortak yanlarını “siyaset olmazsa protestolar elitlerin eline bırakılır” başlığı altında ele alırken Financial Times, Mursi ve Erdoğan'ın ortak noktalarına dikkat çekiyor.