BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.515,21
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da protestocular baskıyı artırıyor

Mısır'da muhalefetin meydanlarda bir milyon kişiyi toplamayı hedeflediği bugünkü gösteriler öncesinde ordu, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını isteyen eylemcilere karşı güç kullanmayacağını duyurdu.

Abone ol

Binlerce eylemci sokağa çıkma yasağına meydan okudu

Mısır'da muhalefetin meydanlarda bir milyon kişiyi toplamayı hedeflediği bugünkü gösteriler öncesinde ordu, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını isteyen eylemcilere karşı güç kullanmayacağını duyurdu.

Ordunun açıklamasında halkın meşru haklarına saygı gösterileceği vurgulandı.

Bu arada Mübarek Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman'dan anayasal reformlar konusunda tüm siyasi partilerle diyalog başlatmasını istedi.

Bu açıklama öncesinde Mübarek göstericileri yatıştırmak için, İçişleri Bakanı Habib el Adli'yi görevden aldı.

'Meşru haklar'

Ordunun Mısır medyasında yer alan açıklamasında, "Mısır'ın büyük halkına: Meşru hakları teslim eden silahlı kuvvetleriniz, Mısır halkına karşı güç kullanmamıştır ve kullanmayacaktır" denildi.

BBC Orta Doğu editörü Jeremy Bowen, bu açıklamanın protestolara katılmak isteyenlerin kafasındaki belirsizliği kaldırması açısından çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Muhalefet bugün, gösterilerin merkezi konumundaki Tahrir meydanında bir milyon kişiyi toplamayı hedefliyor. İskenderiye'de de benzer gösteriler planlanıyor.

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı 15.00-18.00 saatleri arasında tren seferleri durduruldu. Mısır Havayolları da bu saatler arasında iç ve dış seferlerin yapılmayacağını açıkladı. Bazı gözlemcilere göre, bu kararlar, gösterilere katılımı engellemeyi amaçlıyor.

Bununla birlikte, sokağa çıkma yasağına meydan okuyan binlerce kişi meydandan ayrılmayı reddediyor.

Meydanda, orduyu halkın yanında yer almaya çağıran ve göstericilerden yasaklara uymamasını isteyen bildiriler dağıtılıyor.

Süleyman: Yeni kararları bekleyin

Devlet Başkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, Mübarek'in hükümetten birkaç gün içinde, Mısır ekonomisini düzlüğe çıkaracak, işsizliği azaltacak, yoksulluk ve yolsuzluğu ortadan kaldıracak ve maaşlarla fiyatlar arasında bir denge kuracak tedbirler açıklamasını istediğini belirttti.

Süleyman ayrıca, Kasım ayında yapılan ve Mübarek'in partisinin mutlak zaferiyle sonuçlanan seçimlerde usulsüzlük iddialarının ortaya atıldığı bazı bölgelerde yeniden sandığa gidileceğini açıkladı.

Genel grev

Protestocular, genel grev çağrısında bulunurken, bankalar, okullar, birçok işletme ve borsa iki gündür kapalı.

İskenderiye, Mansura, Damanhur ve Süveyş'te de gösteriler yapılıyor.

Bu arada İsrail, 1979'daki barış anlaşmasından bu yana ilk kez Mısır'ın Sina'da asker konuşlandırmasını kabul etti. 800 kadar askerin Şarm eş-Şeyh için görevlendirildiği belirtiliyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Mısır'da yönetimin '1979'da İran'da olduğu gibi radikal İslamcıların eline geçmesinden endişe duyduklarını' söyledi.

Gösterilerde şimdiye kadar en az 100 kişinin öldüğü belirtiliyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre ölü sayısı 174.

Birçok ülke, Mısır'daki vatandaşlarını tahliye ediyor. Kahire havaalanında büyük bir kargaşanın yaşandığı belirtiliyor.