BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Küba'da savcı başhekime 14 yıl ceza istedi, mahkeme 15 yıl verdi

Başkent Havana'da, geçen yıl 26 hastanın aşırı soğuk nedeniyle öldüğü psikiyatri kliniğinin başhekimi, 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Abone ol

Küba'nın başkenti Havana'da, geçen yıl 26 hastanın aşırı soğuk nedeniyle öldüğü psikiyatri kliniğinin başhekimi, 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ölümlerde sorumluluğu bulunduğu belirtilen 12 hastane çalışanına da 4 ile 14 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.

Bazı çevreler, hastanedeki ölümlerin, komünist yöneticilerin en büyük başarılarından biri olarak gördüğü sağlık sistemindeki sorunları su yüzüne çıkardığını söylüyor.

Mahkemede sanıklar, ihmalden suçlu bulundu.

Bağımsız Küba İnsan Hakları Komisyonu da incelemesi sonunda geçen Ocak'taki ölümlerin, ihmal ve 2500 hastanın tedavi edildiği hastanedeki kötü koşullardan kaynaklandığını bildirmişti.

Mahkemede savcılık, hastanenin başhekimi Wilfredo Castillo Donate'nin 14 yıl hapis cezasına çarptırılmasını istedi. Ancak mahkeme heyeti, ağırlaştırıcı unsurlar nedeniyle Donate'ye 15 yıl ceza verdi.

Savcıya göre, hastanenin ölümleri engelleyebilecek kaynakları mevcuttu ama idare aniden bastıran soğuk havada, fazladan battaniye dağıtılması ya da hastaların daha sıcak odalara nakledilmesi gibi önlemleri alamadığını söyledi.

Hastane personelinin 10 gün içinde temyiz başvurusunda bulunma hakkı var.