BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da öldürülen Kıptilerin cenazeleri kaldırılıyor

Kahire'de Kıpti Hristiyanlar ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda ölen 25 kişiden bazılarının cenazeleri kaldırılırken işbaşındaki askeri konseyi hedef alan öfkeli sloganlar atıldı. Mısır Başbakanı Essam Şerif ise sükûnet çağrısında bulundu.

Abone ol

Mısır'ın başkenti Kahire'de dün Kıpti Hristiyanlarla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda ölenlerin cenaze törenlerine binlerce Mısırlı Kıpti katıldı.

Yakınlarının matemini tutanlar ölümlerden sorumlu tuttukları orduyu öfkeyle suçladılar; "önce haydutların saldırısına uğradıklarını, ardından güvenlik güçlerinin ateş açtığını, daha sonra da askeri araçların üzerlerine sürüldüğünü" anlattılar.

Mısır'da iktidarı elinde bulunduran askeri konsey 25 kişinin öldüğü dünkü olayların derhal soruşturulmasını istedi.

Hüsnü Mübarek'in iktidardan uzaklaştırılmadan önce yönetimi devrettiği askeri konsey seçimler yapılıncaya dek işbaşında kalacak.

85 Milyonluk Mısır nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan Kıptilerin, geçici yönetimden çeşitli şikayetleri var. Kıpti topluluk, kiliselerine saldırı düzenleyen radikal İslamcıların cezalandırılmasında yavaş davranıldığını belirtiyor.

Bugünkü cenazaler sırasında yine öfkeli sahneler yaşandı; Kıptilerle güvenlik güçleri arasında yer yer düşük düzeyli çatışmalar oldu.

Yakınlarını kaybedenler, özellikle askeri konseyin başında bulunan Mareşal Muhammed Tantavi'yi hedef alan öfkeli sloganlar attı.

Dün ölen Kıptilerin alıkonduğu hastane dışında "Hain Tantavi, Kıptilerin kanları bu kadar ucuz değil!" şeklinde sloganlar atıldı. Bazı protestocular da Mareşal Tantavi'nin görevden azledilmesi çağrısında bulundular.

Birlik sağlama çabaları

Daha önce Başbakan Essam Şerif, ülke halkına sükûnet çağrısında bulunmuş, Mısır'da Hristiyanlar ve Müslümanlar arasındaki geçimsizliğin 'ülke güvenliğine tehdit oluşturduğunu' söylemişti.

Dün gece geç saatlerde çatışmaların yaşandığı yeri ziyaret ettikten sonra televizyondan halka seslenen Şerif, 'Ülke güvenliğine karşı en ciddi tehdit ulusal birlikle oynamak ve Mısır'ın Hristiyan ve Müslüman evlatları arasında geçimsizlik yaratmaktır' demişti.

Başbakan Şerif ayrıca, eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in geçen Şubat ayında devrilmesinden bu yanaki en kanlı şiddet olaylarının "ordu ve halk arasındaki ilişkiye fesat soktuğunu" söyledi.

BBC'nin Kahire muhabiri Yolande Knell, hükümet ve askeri liderlere, ülke bütünlüğü konusunda güvence vermeleri konusunda baskı yapıldığını aktarıyor.

Kahire'deki önde gelen kuruluşların dışında güvenlik önlemleri artırılırken, Meclis'le hükümet binası önünde de ek askerler konuşlandırıldı.

Ölen ve yaralananların çoğunun nakledildiği Kıpti hastane önünde de gün boyunca polis görevlendirildi.

Olayların gelişmesi

Çatışmalar, geçen hafta Aswan bölgesinde Kıpti Hristiyanlara ait bir kiliseye, radikal İslamcılar tarafından düzenlendiği savunulan bir saldırıyı protesto için yapılan gösterinin ardından çıktı.

Mısır'da Hristiyan ve Müslümanlar arasındaki gerilim son dönemde artıyordu.

Nüfusun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan Kıpti Hristiyanlar, iktidardaki askeri konseyi, son dönemde kendilerini hedef alan saldırılar karşısında fazla hoşgörülü davranmakla suçluyordu.

Kahire'nin bazı kesimlerinde gece sokağa çıkma yasağı uygulanmasına yol açan olaylar, çoğu Hristiyan binlerce kişinin Kahire'nin kuzeyindeki Şubra bölgesinden devlet televizyonu binasının bulunduğu Maspero Meydanı'na doğru yürüyüşüyle başladı.

Göstericiler bu meydanda bir oturma eylemi yapmak istiyordu.

Aswan Bölgesi valisinin istifasını talep eden eylemciler, devlet televizyonunu da Hristiyan karşıtı yayınlar yapmakla suçladı.

Protestocular, güvenlik güçleriyle çatışmaların başlamasından önce, sivil giyimli bazı kişilerin kendilerine saldırdığını belirtti.

Çatışmaların daha sonra, Hüsnü Mübarek'in istifasıyla sonuçlanan eylemlerin merkezi Tahrir Meydanı'na yayıldığı duyuruldu.

Olaylarda 25 kişinin öldüğünü, 212'den fazla kişinin de yaralandığı açıklandı. Ölenlerden kaçının Kıptiler olduğu bilinmiyor.

Bakanlık Sözcüsü BBC'ye yaptığı açıklamada, yaralananların 107'sinin sivil, 86'sının da güvenlik gücü olduğunu söyledi.

Gerilim artıyordu

Kahire'deki BBC Muhabiri, ülkede son bir kaç aydır oluşan siyaset ve güvenlik alanındaki iktidar boşluğunda gerilimin arttığını belirtiyor.

Hristiyanlar, son aylarda aşırı muhafazakâr İslamcıların giderek artan güç gösterilerinden kaygılıydı.

Geçen Mayıs'ta Kıpti kilisesine düzenlenen saldırıda 12 kişi ölmüş, Mart ayında da Tahrir Meydanı'nda Hristiyan ve Müslümanlar arasındaki çatışmalarda 13 kişi hayatını kaybetmişti.

Mısır'daki en büyük azınlık grubu olan Kıpti Hristiyanlar, ayrımcılıktan şikâyetçi. Mısır'da sadece Hristiyanlıktan Müslümanlığa geçiş tanınıyor. Ancak Müslümanlıktan Hristiyanlığa geçiş kabul edilmiyor.