BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Mısır'da flaş! Mursi orduya rest çekti

Mısır ordusu ültimatom verdi, 48 saat süre tanıdı. Mursi ekibini topladı kararını verdi, orduya rest çekti.

Abone ol

İNTERNETHABER (AJANSLAR /AA) - İç savaşın kıyısında dolaşan Mısır'da ordunun verdiği 48 saatlik ültimatoma Mursi rest çekti.

ŞOKE EDEN İDDİA

Başbakan Hişam Kandil'in Cumhurbaşkanı Mursi'ye istifasını sunduğu iddia ediliyor. Ancak bu haber henüz doğrulanmış değil.

TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİ KRİZİ İÇİN KALIYOR


Bosna'ya atanan ve 30 Haziran itibari ile Kahire'deki görevi sona eren Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, Mısır'daki gelişmelerden dolayı Dışişleri Bakanlığı'nın kararı ile bir süre daha Mısır'da kalacak.

Bosna'ya gitmek üzere bu günlerde Mısır'dan ayrılması beklenen Büyükelçi Botsalı'nın, Dışişleri Bakanlığı tarafından alınan karar ile Mısır'da bir süre daha görevine devam edeceği bildirilirken, büyükelçinin eşi ve çocukları Kahire'den ayrıldı.

Ocak ayındaki atama kararnamesi ile Bosna'ya tayin edilen Botsalı'nın, Kahire'deki görev süresi 30 Haziran tarihinde sona ermişti.

Botsalı, 3,5 yıldır Kahire Büyükelçiliği görevini yürütüyor.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada; "Mısır hangi ahval ve şerait altında olursa olsun geri adıma bütün gücüyle mukavemet edecektir" denildi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı, ordunun "ülkedeki krize siyasi çözüm bulunması için 48 saat süre tanıyan" açıklamasını kınadı.

HANGİ AHVAL VE ŞERAİT...

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada "Ordu bu açıklamayı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye danışmadan yapmıştır ve yanlış anlaşılacak ifadeler içermektedir. Demokratik, sivil, modern Mısır devletinin tesisi şanlı 25 Ocak 2011 devriminin en önemli kazanımıdır ve Mısır, hangi ahval ve şerait altında olursa olsun geri adıma bütün gücüyle mukavemet edecektir. Mısır, bu yeni devleti kurma uğruna ağır bir bedel ödemiştir. Bu uğurda evlatlarının kanının akmasını, ülkenin istikrar ve kalkınmasının sekteye uğramasını göze almıştır. Hep birlikte görüş ayrılıklarının yönetilmesi için tek yol olarak demokrasiyi benimsiyoruz" denildi.

BİZ ÇÖZERİZ KARARI

Cumhurbaşkanlığının milli mutabakat mekanizmasını etkinleştirmek için çalışmalara başladığına işaret edilen açıklamada, "Tüm siyasi gruplar ile görüşme yapabilmek için çalışmalarımız devam etmektedir. Söz konusu görüşmelerle, Mısır sokaklarında devam eden eylemlerin çözüme kavuşması için somut adımların atılması ve izlenecek yol konusunda uzlaşı sağlanması hedefleniyor" vurgusu yapıldı.

MİLLİ MUTABAKAT GÖRÜŞMELERİ

Ülkedeki tüm siyasi grupları ve gençlik hareketlerini kapsayan milli mutabakat projesinin uygulanması için belirlenen doğrultuda hareket edildiğine işaret edilen açıklama, şu ifadelerle son buldu:

"Mısır Cumhurbaşkanlığı, ülkedeki anlaşmazlıkları derinleştirmek ya da toplum barışını zedelemek hedefiyle yapılan açıklamalara kulak asmadan halkın taleplerine yanıt vermek için belirlenen yolda ilerliyor. Cumhurbaşkanı Mursi, demokratik geçiş sürecini tamamlamak, halkın iradesini korumak hedefiyle tüm siyasi taraflar ile görüşmelerini sürdürmektedir."


MISIR'DA ORDU 48 SAAT VERDİ

Mısır Savunma Bakanı General Abdulfettah es-Sisi, Mursi'ye 48 saat süre tanımış, siyasi çözüm bulunamadığı takdirde ordunun gelecek döneme ilişkin bir yol haritası sunacağını bildirmişti.

Ordunun açıklamasının darbe uyarısı olarak yorumlanması üzerine ordu sözcüsü Ahmed Muhammed Ali "Mısır ordusunun kültüründe ve geleneğinde darbe yönteminin bulunmadığını" belirterek demokrasinin dışına çıkmayacaklarını açıklamıştı.

MISIR'DA DIŞİŞLERİ BAKANI İSTİFA ETTİ

Mısır resmi haber ajansı (MENA), Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr'ın istifa ettiğini duyurdu.