BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,80
ALTIN 2.400,12
HABER /  GÜNCEL

Mısır: Mursi ordunun ültimatomunu eleştirdi

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, ordunun ültimatomdan önce kendisine bilgi verilmediğini ve 'ordunun açıklamalarının kafa karıştırabileceğini' söyledi. ABD'den de siyasi diyalog çağrısı geldi.

Abone ol

Mısır'da ordunun ülkedeki krizin çözümü için tanıdığı 48 saatlik ültimatomu reddeden Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, ültimatomdan önce kendisine bilgi verilmediğini söyledi.

Mursi, ordunun açıklamasının bir kısmının 'karışık ulusal sahnede kafa karışıklığı yaratabileceğini' söyledi.

Mursi ayrıca, kendi 'ulusal uzlaşma' planına bağlı kalacağını belirtti.

Mısır ordusu, Cumhurbaşkanı ve muhaliflere halkın taleplerini karşılamaları için 48 saat süre vermiş, aksi takdirde kendi siyasi 'yol haritasını' açıklayıp, uygulayacağını duyurmuştu.

Ancak ordu, ultimatomun bir darbe anlamına gelmediğini de

Hükümetten istifalar sürüyor

Bu arada resmi haber ajansı Mena, Dışişleri Bakanı Muhammer Kamel Amr'ın istifa ettiğini duyurdu.

Amr'dan önce de, ülkedeki siyasi kriz nedeniyle beş bakan daha istifa etmişti.

Önceki gün ülke çapında milyonlarca kişi, Mursi'nin istifası talebiyle eylem yapmış ve dün de başkent Kahire'de iktidardaki Müslüman Kardeşler hareketinin Genel Merkezi saldırıya uğramıştı.

Karşıtları Mursi'nin Müslüman Kardeşler'in çıkarlarını, ülkenin çıkarlarının önünde tutmakla suçluyor.

Öte yandan Afrika gezisini sürdüren ABD Başkanı Barack Obama da Mursi'ye protestocuların kaygılarına kayıtsız kalmaması çağrısında bulundu.

Obama: Kaygılıyız

Obama, 'Mısır'da olanlardan hepimiz kaygılıyız. Herkesin sesinin duyulduğunu hissettiği, hükümetin gerçekten taleplere karşılık verdiği koşulların yaratılması için yapılması gereken işler var' dedi.

Obama'ya ülkesinin Mısır'a yaptığı mali yardım da soruldu.

ABD Başkanı, 'Biz mali yardım kararlarını bir protesto eylemine katılanları sayarak almıyoruz. Bu kararlar, bir hükümetin muhalefeti dinleyip dinlemediği, özgür basın olup olmadığı, tehdit ve şiddet kullanılmadan toplantı ve yürüyüş özgürlüğüne saygı gösterilip gösterilmediği ve özgür, adil seçimlerin yapılıp yapılmadığı temelinde alınır' diye konuştu. Obama ayrıca, 'Biz bu konularda Mısır hükümetine ciddi baskı yapıyoruz' diye de ekledi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da, Obama'nın 'krizin sadece siyasi süreçlerle çözülebileceğinin altını çizdiği' vurgulandı.

Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı olan General Abdülfettah el Sisi, Mısır televizyonundan yayımlanan açıklamasında, protestoları halk iradesinin 'görülmemiş' bir ifadesi olduğunu söyemişti.

El Sisi, halkın talepleri karşılanmadığı takdirde, ordunun sorumluluk alıp geleceğe dair kendi planını uygulamaya sokacağını belirmişti.

Ordu, daha sonra Facebook sayfasından yaptığı açıklamada da, 'ülkeyi yönetme ve yasaların öngördüğü rolün dışına çıkma niyetleri olmadığını' söyledi.

Başkent Kahire'de toplanan onbinlerce Mursi karşıtı, ordunun ültimatomunu Mursi iktidarının sonu anlamına geldiğini düşünerek kutlamalar yaptı.

'Cesedimizi çiğnemeniz gerek'

Müslüman Kardeşler hareketinin üst düzey isimlerinden Muhammed el Biltaci de, Mursi taraftarlarına sokağa çıkma çağrısında bulundu.

El Bitaci Kahire'deki bir cami yakınlarında toplanan binlerce Mursi yanlısına yaptığı konuşmada, 'Ne çeşit bir darbe olursa olsun, önce cesetlerimizi çiğnemeleri gerek' dedi.

Kahire'nin doğusundaki Süveyş kentinden de, karşıt gruplar arasında silahlı çatışma haberleri geldi.