BIST 10.076
DOLAR 32,26
EURO 34,85
ALTIN 2.434,58
HABER /  DÜNYA

Yeni burnu için hazırlıklar tamam

Çukuova Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Yavuz, kocası tar...

Abone ol

Çukuova Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Yavuz, kocası tarafından burnu kesilen kadına kulak, alın ve kaburgasından alınan parçalardan burun yapacaklarını söyledi.
Prof. Dr. Yavuz, kocası Şuayip Ç. tarafından burnu kesilen hemşire İlkay Ç.’ye yeniden burun yapılacağını söyledi. Yavuz, kadının burnunun ön kısmının 2 santimetre kadar koptuğunu belirterek, "Kopan parça bize ulaşmadı. Hastamızın en önemli organlarından biri burun ve esas işlevi nefes alması ve bir de görüntü. Biz bu iki noktaya odaklandık. Nefes almasının düzgün ve sorunsuz olması ve aynı zamanda da kopan burunun ucunun hem anatomik, hem fonksiyonel hem de estetik olarak normal hale getirilmesini amaçlıyoruz. Hastamızın burun kemiğinden sonra gelişen kıkırdak bölgesinde eksiklikler var. Biz bunu hastanın kendi burun dokusundan yapamayacağımız için diğer bölgelerinden buraya kıkırdak getirmeyi uygun gördük. Yumuşak kıkırdak olarak hastanın kulaklarından alacağımız kıkırdakları, sert kıkırdak olarak da hastanın kendi kaburga kemiğinin birleştiği yerdeki kıkırdağı tercih ettik. Yapılan burun ucunun üstünü de, burun dokusuna uygun renkte ve kalitedeki dokuyu alın bölgesinden getirmeyi planladık. Alın bölgesinden doku getirdiğimiz zaman alında da ’yama şeklinde iz kalmasın’ diye oraya da bir doku genişleticisi, yani bir silikon balon yerleştirmeyi plandık. İlk yaptığımız alın bölgesinin genişletilmesinin uygulanmasıdır. Asıl ameliyata hazırlık operasyonudur bu. Bu süreç 1 hafta 10 gün sürer. Ardından da eksik gördüğümüz dokuları kulaktan veya kaburga kemiğinin birleşim yerindeki kıkırdağından alacağımız dokularla yeni bir burun ucu yapacağız. Bunun üzerini de alından getireceğimiz dokuyla kapatmayı planlıyoruz" dedi.
Hastanın ilk ameliyatından sonra durumunun iyi olduğuna dikkat çeken Yavuz şunları kaydetti:
"Şu anda hastamızla biz tamamen konuşarak koordinasyon sağlamış durumdayız. O ilk şoku atlattı. Bu, sonuçta bir organ kaybı. Bu organ kaybının başlangıçta verdiği şoktan biraz uzaklaşmış durumda. Çünkü bizim ona yapacağımız ameliyatlarla bu sorunun tamamen orijinal olmayacağını biliyor ama, büyük şekilde hallolacağını düşünüyor ve bundan da umutlu. O yüzden daha iyi durumda olduğunu söyleyebilirim. Hastayı çok kısa sürede taburcu edebiliriz ama ne zaman taburcu edeceğimize hastayla birlikte karar vereceğiz."
(İHA)