BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,12
ALTIN 2.467,63
HABER /  GÜNCEL

Mısır ve İsrail'den barış için karşılıklı talepler

Şarm el Şeyh'te buluşan liderler Orta Doğu barış görüşmelerini konuştu. İsrail Mısır'ın Filistinlileri masaya döndürmesini; Mısır İsrail'in somut adım atmasını istedi.

Abone ol

Orta Doğu'da görüşmelere dönülmesi için trafik yoğunlaşıyor

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ülkesini ziyaret eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu Gazze Şeridi'nde yeni bir askeri operasyona girişilmemesi konusunda uyardı.

Şarm el Şeyh'te düzenlenen görüşmelerde İsrail Başbakanı Netanyahu, Mısır'dan Filistinlileri görüşmelere koşulsuz olarak dönmeye ikna etmesini istedi.

İsrail hükümeti adına yapılan açıklamada, Netanyahu'nun Filistinlilerin "doğrudan, yoğun ve ciddi" görüşmelere dönmesini istediği dile getirildi.

Görüşmeler, İsrail'in Yahudi yerleşimlerinin genişlemesine yol açan inşaatları durdurmaya yanaşmaması üzerine kesilmişti.

Filistinliler inşaatlar durmadan görüşme masasına dönmeyeceklerini söylüyor.

Mübarek de "İsrail'in tavrını ve siyasetlerini gözden geçirerek somut, güven artırıcı önlemler alması gerektiğini" söyledi.

Gazze'de yine kan döküldü

Bölgede şiddet son günlerde yeniden alevlendi, İsrail askerleri dün gece Gazze Şeridi'nin kuzeyinden İsrail'e girmeye çalıştığını öne sürdükleri iki Filistinliyi vurarak öldürmüştü.

Bölgede temaslarda bulunan Avrupa Birliği Dış İlişkiler Sorumlusu Catherine Ashton ise İsrail ve Filistinliler arasında barış görüşmelerini canlandırmak için hala umut olduğunu söylüyor.

İsrail'de temaslarda bulunan Ashton, ciddi meseleler bulunduğunu, ancak Amerikan yönetimi de dahil, tüm tarafların çabalarını sürdürmesinin önem taşıdığını belirtti.

BM, Avrupa Birliği, Rusya ve ABD'den oluşan Orta Doğu Dörtlüsü'nün özel elçisi Tony Blair ise görüşmelere dönülmezse, bölgeyi derin ve ciddi sorunların beklediği uyarısında bulunmuştu.

Ashton iyimser

Ancak Ashton, durumun bu kadar karanlık olmadığı kanısında.

Dörtlü'nün bu konuda gayret gösterdiğini belirten Ashton "Amerikalıların görüşmeleri arzu ettikleri gibi ilerletmesini sağlamak için onlara biraz daha zaman tanımalıyız" dedi.

Ashton ayrıca Orta Doğu Dörtlüsü'nün Şubat başında bir araya gelmesini istediğini söyledi.

İsrail Filistin görüşmelerinin son turu Eylül ayında başlamış ancak üç hafta içinde yerleşimler konusunda ortaya çıkan kriz sonucu çökmüştü.

Netanyahu ise bu hafta Filistin özerk yönetimi lideri Mahmud Abbas'a "barışa ulaşana dek durmaksızın müzakere" teklifinde bulundu.