BIST 10.455
DOLAR 32,20
EURO 34,93
ALTIN 2.413,56
HABER /  GÜNCEL

Milliyet ödülleri verildi

Milliyet'in 56. Kuruluş yıldönümü gecesinde ''2005 Milliyet Ödülleri'' de sahiplerine verildi

Abone ol

''2005 Milliyet Ödülleri'' kapsamında, 1979 yılında öldürülen Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi anısına düzenlenen ''Yılın Gazetecilik Ödülü'' ve Örsan Öymen anısına konulan ''Yılın İnceleme Ödülü'' sahiplerini buldu.

Gecede, Milliyet Gazetesi'nin 56. kuruluş yıldönümü de kutlandı. Milliyet Gazetesi'nde düzenlenen ve Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi İzet'in de katıldığı törende açış konuşmasını yapan Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, gazetenin bu yılki yıldönümü kutlamasının ayrı bir önemi bulunduğunu, çünkü bu yıl kutlamanın, Abdi İpekçi anısına düzenlenen ''Yılın Gazetecilik Ödülü'' ve Örsan Öymen anısına düzenlenen ''Yılın İnceleme Ödülü'' ile beraber gerçekleştirildiğini kaydetti.

Milliyet'in 56. yılına çok güçlü girdiğini ifade eden Doğan, gerek tirajda yakaladıkları başarı, gerekse reklam gelirlerinin artışının bunun göstergesi olduğunu anlattı. ''Zaman zaman siyasetçilerimizin eleştirilerine maruz kalsak dahi bize en büyük destek okurlarımızdan geliyor'' diyen Doğan, sözlerine şöyle devam etti: ''Bu sayede daha da güçlendiğimizin, ilkelerimizden vazgeçmeyeceğimizin altını bir kez daha çizmek istiyorum. Bunun bir örneği geçen günlerde yaşandı. Basın demokrasinin güvencesi. Halkın oylarının hesabını sorma hakkını kendinde gören, mesleğinin temeli gören bir sistem basın. Sadece seçilenlerin, yönetenlerin takipçisi olmak değil, aynı zamanda yarattığı tartışma platformuyla toplumun birliğini korumasına ve ilerlemesine de öncülük ediyor basın.''

Bu nedenle basının zaman zaman yaptığı haberlerin kanıtları olsa dahi bunların doğru olmadığına dair politikacılar tarafından eleştirildiğini dile getiren Doğan, şöyle konuştu: ''Bu büyük eleştiri dalgasında basının Türkiye demokrasisinin ilerlemesinde çok büyük katkıları olduğuna inanıyorum ve pozitif yanların da görülmesini istiyorum. Türkiye'de yolsuzlukla mücadelede, toplumun ilerlemesinde, kız çocuklarının okullulaştırılmasında, yargının bağımsızlığının, insan haklarının savunulmasında, bütün bu konulara baktığımız zaman basın büyük faydalar sağlamıştır. Eğer özgür basın olmasaydı, bugün ne Susurluk ortaya çıkacaktı, ne hayali ihracat ve kör bir toplum olarak yaşayacaktık.''

-''EMİN ADIMLARLA İLERLEDİĞİMİZİ GÖRÜYORUZ''-

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin de bu tür yıldönümlerinin, gazetelerin nereden gelip nereye gittiklerini sorguladıkları muhasebe zamanları olduğuna işaret ederek, ''Biz bu muhasebeyi yaptığımızda sağlam bir zeminde durduğumuzu, emin adımlarla ilerlediğimizi görüyoruz. Doğru habercilikle güvenilirliğimiz konusunda çok titizleniyoruz. Hatalarımızla da yüzleşmesini biliyoruz'' dedi.

Daha sonra geçilen ödül töreninde, Abdi İpekçi anısına düzenlenen ''Yılın Gazetecilik Ödülü'', haber dalında Star grubundan Mehmet Ali Önel'e, ''Malatya Çocuk Yuvası'nda Çocuklara İşkence'' adlı haberiyle verildi.

Fotoğraf dalında ise İsmail Bayrak, 23 Ocak 2006'da sadece Takvim Gazetesi'nde yayınlanan, sonraki günlerde başka gazeteler tarafından iktibas edilen ve Başbakan Danışmanı'nın eşini toplu namazda görüntüleyen ''Yılın Bombası'' başlıklı fotoğrafıyla ödüle layık görüldü.

Önel ve Bayrak'ın ödülünü, Seçici Kurul Başkanı Doğan Heper sundu. Örsan Öymen anısına konulan ''Yılın İnceleme Ödülü''nü ise Celal Bayar Üniversitesi Maliye Bölümü'nden Doç. Dr. Ramazan Gökbunar, Doç. Dr. Halit Yanıkkaya ve araştırma görevlisi Serkan Cura kazandı. Ödül, ''Avrupa Birliği'nin Türkiyeli Geleceği: Umutlar ve Korkular'' başlıklı ortak çalışmaya verildi.

Gecede, Milliyet Gazetesi'nde 10, 20, 25, 30 ve 35 yılını dolduranlara da plaketleri, Hanzade Doğan, Sedat Ergin, eski bakanlardan İsmet Sezgin, İstanbul Valisi Muammer Güler ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah tarafından sunuldu.

Milliyet Gazetesi'nde 30 yılını dolduran Yılmaz Çetiner, plaketini almak için tedavi gördüğü hastaneden izin alarak tekerlekli sandalyeyle geceye katılırken, Milliyet Gazetesi'nde 10 yılını dolduran köşe yazarı Güneri Civaoğlu da plaketini aldı. Törenin ardından Milliyet Gazetesi'nin 56. kuruluş yıldönümü pastası, Doğan, Ergin, Vali Güler ve Sezgin tarafından birlikte kesildi.

AA