BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,63
ALTIN 2.391,02
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Milli şairin şiirlerin yeniden hayat bulacak

İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy'un 75. ölüm yılı için 'Safahat' isimli eserindeki 75 şiir hat ile hat sanatıyla yazılarak, tezhip, minyatür, ebru, katı, çini ve kalem işiyle süslendi. Usta sanatçıların imzasını taşıyan eserler, 27 Aralık'ta ser

Abone ol

Klasik Türk Sanatları Vakfı, İstiklal Marşı'nın şairi, büyük usta Mehmet Akif Ersoy'u, vefatının 75. yılında anlamlı bir şekilde anmak için klasik Türk sanatları ustalarıyla aylardır hummalı bir çalışma içinde.

Aralarında Gürkan Pehlivan, Mehmet Memiş, Tahsin Kurt, Fuat Başar, Nurullah Özdem ve Turan Sevgili'nin de bulunduğu hattatlar, Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 75. yılı münasebetiyle ''Safahat'' isimli eserindeki 75 şiir ve dizeyi kaleme aldı.

Tezhip sanatçıları Emel Türkmen, Asiye Kafalıer, Fatma Özçay, Ayşenur Kadakçı Velioğlu, kalem işi ustası Abdullah ve Esra Oğuzhanoğlu, katı sanatçısı Safiye Morçay, ebru sanatçıları Fuat Başar, Mahmut Peşteli, minyatür sanatçısı Figen Tekiner ve Ayşe Nurgül Kabasakal'ın da aralarında bulunduğu 100'e yakın sanatçı da hat sanatıyla yazılan eserleri süsledi.

Usta sanatçıların imzasını taşıyan eserler, 27 Aralık'ta sergilenecek.

İSTİKLAL MARŞI'DA TABLO OLARAK HAZIRLANIYOR

İstiklal Marşı üzerinde de çalışıldığını ve çok farklı bir eser ortaya çıkarılacağını ifade eden Koç, ''İstiklal Marşı, birçok klasik Türk sanatının birlikte kullanıldığı bir tablo olarak ortaya çıkacak. Şu anda hocalarımız üzerinde çalışıyor'' dedi.

Eserlerin, Mehmet Akif Ersoy'un 75. ölüm yıl dönümü olan 27 Aralık'ta sergileneceğini bildiren Koç, mekanın henüz belirlenmediğini, ama kendisinin Ankara'da, TBMM'de olmasını istediğini ve bu yöndeki girişimlerin sürdüğünü söyledi.

Anadolu'daki pek çok ilden serginin açılması konusunda talep geldiğini anlatan Koç, serginin, açıldığı şehir dışında, pek çok şehirde de sergileneceğini kaydetti.

Koç, şu anda eserlerin tamamlandığını ve katalog çekimlerinin başladığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Asıl amacımız, Mehmet Akif Ersoy'un Safahat'taki o güzel şiirlerini yeni nesille buluşturmak. İnsanlar hat sanatından şiirleri okuyacak ve sanat eseri olarak görecekler. Gençler, bu sergiye geldiğinde, hem Safahat'ta yer alan şiirleri okuyacak hem de etrafında klasik sanatları görerek, bilgi sahibi olacaklar. Klasik sanatlar çok bilinmiyor. Ben 30 yaşımda tezhibe başladım. Neden genç yaşta evlatlarımız bu sanatları öğrenip de bu sanatlarla uğraşmaya başlamasınlar diye düşünüyorum.''

Ayşe Koç, şu anda 65 eserin hazırlandığını ve diğer 10'u üzerindeki çalışmaların da devam ettiğini söyledi. Koç, etkinlikler kapsamında Mehmet Akif Ersoy'u tanıtan bir de seminer düzenlemeyi düşündüklerini belirtti.