BIST 10.569
DOLAR 32,26
EURO 35,01
ALTIN 2.478,00
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan'da geçici hükümetin güvenoyu sınavı

Gözlemciler, hükümetin parlamentoda geniş bir çoğunluğu olduğunu belirterek, Papademos'un güvenoyu almasının zor olmayacağını kaydediyor.

Abone ol

Yunanistan parlamentosunda bugün Başbakan Lucas Papademos başkanlığındaki geçici hükümet için güvenoylaması yapılacak.

Gözlemciler, hükümetin parlamentoda geniş bir çoğunluğu olduğunu belirterek, Papademos'un güvenoyu almasının zor olmayacağını kaydediyor.

Papademos, önceliğinin geçen ay Avrupa Birliği zirvesinde kabul edilen 130 milyar euroluk kurtarma paketini onaylatmak olduğunu söylüyor.

Borç krizi nedeniyle Yunanistan euro bölgesinden çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya. Önerilen uluslararası kurtarma paketinin ağır kemer sıkma önlemleri dayatması tepkilere neden olmuştu.

Kriz, geçen hafta Papandreu hükümetinin istifasına yol açmıştı.

Hükümeti kurmakla görevlendirilen ekonomist Papademos'un oluşturduğu teknokratlar hükümetine Papandreu'nun lideri olduğu sosyalist Pasok ile merkez sağ Yeni Demokrasi Partisi dahil birçok parti destek veriyor.

'Kolay sınav'

BBC Atina muhabiri Mark Lowen, güvenoylamasının hükümetin önündeki en kolay engel olduğunu söylüyor.

Muhabirimiz, kurtarma paketi karşılığında kamu harcamalarda daha fazla kesinti yapılmasının ve kemer sıkma önlemlerinin ağırlaştırılmasının daha fazla sosyal huzursuzluğa yol açacağını belirtiyor.

Hafta başında Papandreu, Pasok mileltvekillerine, euro'nun Yunanistan'ın "tek seçeneği" olduğunu söylemiş ve devletin vergi gelirlerinin artırılması, bu çerçevede vergi kaçırmanın önüne geçilmesi gerektiğini belirtmişti.

Birlik hükümetinin Şubat'ta yapılacak seçimlere kadar işbaşında olması planlanıyor.