BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.423,72
HABER /  EKONOMİ

Milli enerji dönemine geçiyoruz

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, toplantıda aldıkları kararları açıkladı

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, termik, hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerjisinde 5 yılda yerli teknolojiye geçileceğini, Türkiye’nin 2023’e kadar enerjiye yapacağı yaklaşık 130 milyar dolarlık yatırımın, yüzde 80’inin yerli teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilmesini hedeflediklerini bildirdi.

Ergün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün gerçekleştirilen Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun (BTYK) 26. Toplantısı'nda alınan kararları açıkladı.Toplantıda öncelikli olarak enerji alanını ele aldıklarını belirten Ergün, bu konunun hem büyümeyle yakın ilişkisi hem de ekonomik ve stratejik boyutu ile çok önemli bir alan olduğunu ifade etti.

Dünyadaki küresel güç oyunlarının çok büyük oranda enerji kaynakları üzerinden döndüğünü ve bunun bir tesadüf olmadığını vurgulayan Ergün, şunları kaydetti:

"2012 yılı sonu itibariyle cari açığımızın yüzde 71'i enerji ithalatından kaynaklanıyor. Dolayısıyla cari açığımızı azaltma hedefimiz, enerjide dışa bağımlılığımızı azaltacak adımlarla doğrudan bağlantılı hale geliyor. Bu adımlar da temelde enerji alanında yapılacak Ar-Ge ve yeniliğe dayanıyor. Türkiye'nin son 10 yılda çok istikrarlı bir büyüme trendine girdiğini ve bu sürecin devam edeceğini biliyoruz. 2023 yılına dair hedeflerimizi, Türkiye'nin yeni ihtiyaçlarını düşündüğümüzde, enerji talebinin de çok hızlı bir şekilde artacağını öngörmek işten bile değildir."