BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,90
ALTIN 2.426,33
HABER /  GÜNCEL

Londra polisi G8 alarmında

G8 zirvesini protesto haftasında dün 57 kişiyi tutuklayan Londra polisi, yeni eylemler olacağı şüphesiyle başkentin köşe başlarında teyakkuz durumunda. Göstericiler ise her türlü protestonun engellendiğini iddia ediyor.

Abone ol

Kuzey İrlanda'da 17-18 Haziran günlerinde yapılacak G8 ülkeleri zirvesi öncesinde düzenlenen protestolar nedeniyle Londra polisi alarmda.

Salı günkü gösterilerde polis Londra merkezinde, protestocular tarafından işgal edilen boş binalara baskınlar düzenlemiş ve gösterilere müdahale etmişti.

Londra polisi, gösterilerin devam edeceğine ilişkin istihbarat alındığını duyurdu.

Göstericiler ise özel askeri şirketleri hedef alacaklarını belirtiyor.

Silah şirketleri hedefte

"StopG8" adlı grup, bu haftayı "Kapitalizme Karşı Karnaval" haftası ilan etmişti. Göstericilerin hedef tahtasında, Oxford Circus ve Piccadily Circus bölgesinde yoğunlaşan bankalar, uluslararası şirket binaları ve büyük işyerleri var.

İngiliz polisi, çıkabilecek olaylara kısa sürede müdahale edebilmek için başkent Londra'nın köşe başlarında güç konuşlandırıyor.

Polisten yapılan açıklamada, protestocuların diyalog çağrılarına yanıt vermediği öne sürüldü.

Londra'nın merkez ilçesi Westminister'daki belediye yetkilisi Ed Argar, dünkü olaylar hakkında şöyle konuştu: "Her zaman olduğu gibi, meşru bir protestoyu çatışmaya dönüştürmek isteyen az sayıda kişi vardı. Meşru protesto hakkını tamamen destekliyoruz ama bu bölge sakinlerinin, ziyaretçilerin ve işyeri sahiplerinin günlük yaşamını bozma veya kanunu çiğneme izni değildir."

Silahsızlanma grubu "Disarm DSEi" ise antimilitarist eylemcilere, "askeri çatışmalardan kâr elde eden" şirketleri hedef almaları için çağrı yaptı.

Polis salı günü, Soho'daki Beak Sokağı'nda protestocular tarafından işgal edilen eski bir polis karakoluna baskın düzenlemişti.

Baskın, içeridekilerin silahlı olduğu ve suç işleyebilecekleri şüphesi üzerine alınan arama izniyle yapıldı.

BBC muhabiri Mike Sergeant, göstericilerden birinin "Faşist bir devlette yaşamak istemiyorum" diye bağırarak çatıdan atlama girişiminde bulunduğu sırada polis tarafından durdurulduğunu belirtiyor.

57 kişi saldırı silahı bulundurmak, cezai suç işlemek, polise saldırmak, yüzünü açmayı reddetmek ve suç işleme maksatlı aletler bulundurmak gibi suçlamalarla tutuklandı.

Londra'nın doğusundaki Notron Folgate'de de bir binaya baskın düzenlendi.

"StopG8"den yapılan açıklamadaysa, "dünyanın en gaddar ve kirletici" şirketlerinin, hükümet binalarının ve mega-zenginlerin Londra merkezinde bulunduğu hatırlatıldı.

Göstericilerden biri, Guardian gazetesine, "polis vahşeti" yaşandığını öne sürerek, "Her protestoyu durdurmaya çalışıyorlar. Bu epey korkutucu" dedi.

Acil servis ekipleri, hafif şekilde yaralanan 2 kişinin hastaneye götürüldüğünü kaydetti.