BIST 10.899
DOLAR 32,16
EURO 34,97
ALTIN 2.455,33
HABER /  DÜNYA

Militarist ruhlu başbakan

Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi, Çin ve G. Kore'yi kızdıran bir ziyarette bulundu.

Abone ol

Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi, Çin ve Güney Kore tarafından gitmemesi yönünde yapılan itirazlara aldırmayarak Yasukuni tapınağını ziyaret etti. Koizumi ziyareti sırasında Yasukuni, içeriye girmeden önce eğilerek tapınağı selamladı.

Savaş suçlusu olarak kabul edilen 2. Dünya Savaşı'ndaki Japon liderler ve yine aynı savaşta ölen 2,5 milyon Japon askeri anmak amacıyla yapılan bir Şinto tapınağı olan Yasukuni, Çin ve Güney Kore tarafından Japonya'nın geçmişteki militarizminin bir sembolü olarak görülüyor.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Koizumi'nin ziyaretinin şiddetle protesto edildiği ve bu ziyaretin Çin-Japon ilişkilerinin dayandığı siyasi temelleri yıktığı bildirildi. Açıklamada, ''sürekli olarak tarihi meselelerin üzerine giden Koizumi, Çin halkının duygularını incitiyor ve uluslararası toplum ve Japon halkı tarafından kendisine duyulan güveni kaybediyor'' ifadelerine yer verildi.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığından bir yetkili de ülkesinin, Japonya'nın Seul Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına çağırarak olayı şiddetle protesto edeceğini belirtti. Yetkili, ayrıca Tokyo'daki Güney Kore Büyükelçisi'nin de Japonya Dışişleri Bakanlığına bir protesto ziyaretinde bulunacağını kaydetti.