BIST 9.058
DOLAR 32,31
EURO 35,11
ALTIN 2.291,36
HABER /  DÜNYA

Mike Pompoe 'Trump Yahudileri koruyan Tanrı' dedi

ABD Başkanı Donald Trump İsrail'in Golan Tepeleri'ni işgalini meşru göstermeye çalışırken ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun İsrail devleti için yaptığı samimi açıklama gözlerden kaçmadı.

Abone ol

İSRAİL'i Purim Bayramı sırasında ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump'ın Yahudileri korumak için Tanrı tarafından görevlendirilidiğini söyledi.

Mike Pompeo da İsrail-Yunanistan-Kıbrıs Rum Yönetimi liderlerinin Doğu Akdeniz zirvesine katılma vesilesiyle skandal bir şeklide Büyükelçiliği'ni taşıdığı Kudüs'ü ziyaret etti. Kudüs'te röportaj veren Pompeo'ya tam da Purim Bayramı sırasında Trump'ın günümüzün Ester'i olup olmadığı sorusu yöneltildi.

ABD Dışişleri Bakanı da tanrının Yahudileri kurtarmak için Trump'ı göndermiş olabileceğine inandığını ifade etti.  'Trump yeni Ester' mi sorusunu, Pompeo, "Bir Hıristiyan olarak kesinlikle bunun mümkün olduğuna inanıyorum" diye yanıtladı.

Tevrat'a göre  M.Ö 350 civarında Pers Kralı Ahaşveroş’un sarayına Yahudi olduğunu saklayarak giren ve eşi olan, bu sayede de Vezir Haman'ın tüm Yahudilerin yok edilmesine yönelik bir komplosunu önler.  Bu durum Yahudiler'de Purim bayramı olarak kutlanır. CBN'den Chris Mitchell, İran'ı günümüzün Haman'ı olarak tasvir ederken Pompeo "Tanrının burada işbaşında olduğundan eminim" dedi.

Yahudi devletini garanti etmek görevimiz
İsrail'in sürekli yaptığı kazılarla Kudüs’ün altında tüneller aracılığıyla birbirine bağlanan bir şehir ortaya çıkardığı görüşüne atıfla ABD Dışişleri Bakanı şunları söyledi: "Kudüs'ün altındaki tünelleri ziyaret ettim. Dikkate değerdi. Yeraltındaki tünellerde, tarihi yanlış söylemiyorsam, 3 bin, 2 bin yıl öncesinin önemli inanç tarihini görebiliyorsunuz. Bizim yönetimimiz de Ortadoğu'daki bu demokrasinin, Yahudi devletinin hayatta kalmasını garanti etmek için çalışıyor."

Müslüman düşmanı
Asker kökenli şahin ve muhafzakar bir senatörken Trump tarafından CIA Başkanlığı ve ardından Dışişleri Bakanlığına getirilen Pompeo Müslüman karşıtı açıklamları ile tanınıyor. Pompeo'nun bu açıklaması Trump'ın ABD'de güçlü olan Yahudi lobisi tarafından başa getirildiği yorumlarına neden oldu.

Önce Kudüs şimdi Golan
Trump, Aralık 2017'de Kudüs'ü İsrail'in başkenti oalrak tanımasının ardından Mayıs 2018'de ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıdı. Filistin'e yapılan yardımları kesen, İran ile nükleer anlaşmadan çekilen Trump, son olarak Twitter'dan şu mesajı paylaştı:

"Bölgenin istikrarı ile İsrail devleti için stratejik ve güvenlik açısından kritik öneme sahip Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini ABD'nin 52 yıl sonra tamamen tanımasının vakti geldi." İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'de işgal, 1981'de ilhak etmişti.