BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

MI6 için çalışan Litvinenko'yu Rusya mı öldürdü?

2006'da öldürülen eski Rus gizli servisi ajanı Litvinenko'nun İngiliz gizli servisi için çalıştığı resmi soruşturma belgelerine yansıdı. Ön soruşturmada Rusya'nın açıkça suçlanmasının iki ülke ilişkilerini gerebileceği belirtiliyor.

Abone ol

Eski Rus gizli servisi ajanı Alexander Litvinenko'nun 2006'da zerihlenerek öldürülmesiyle ilgili adli soruşturmada, Rusya devletinin cinayette parmağı olabileceği dile getiriliyor.

Ayrıca, Litvinenko'nun İngiliz gizli servisi MI6 için çalıştığı ve İspanyol gizli servisiyle birlikte hareket ettiği belirtiliyor.

İngiltere hükümetinin, Litvinenko'yu yeterince koruyamamakla suçlanabileceği, ayrıca davanın İngiliz-Rus ilişkilerinde gerginlik yapatabileceği yorumları yapılıyor.

Önümüzdeki yıl görülecek davaya Rus devletinin avukatları da katılabilir.

MI6 için çalıştığı belgelendi

Litvinenko, 2006 yılında Rus gizli servisinden eski arkadaşlarıyla Londra'da bir otelde buluştuğu sırada zehirlenmişti.

Radyoaktif madde olan polonium-210'a maruz kaldığı anlaşılan casus kurtarılamadı.

Londra'da önceki gün yapılan ön soruşturma duruşmasında, İngiliz resmi belgelerine göre, Litvinenko suikastına Rus devletinin dahil olduğunun "açık" olduğu belirtildi.

Ön soruşturma dosyasında, "ilk görünüşe göre, Rus devletinin suçluluğunun ortada olduğu" dile getiriliyor.

Suikastın 'olağan şüphelileri' olarak görülen İngiltere, eski Rus ajanı ve Litvinenko'nun arkadaşı Boris Berezovsky, Çeçen gruplar ve İspanyol mafyasının olayda parmağı olduğuna ilişkin bir işaret olmadığı kaydedildi.

Hayatını kaybeden casusun eşi Maria Litvinenko'nun avukatı ise ilk defa, Litvinenko'nun İngiliz gizli servisi MI6 için çalıştığını açıkladı.

Ben Emmerson, Litvinenko'nun eşiyle ortak kullandığı banka hesabına MI6 ve İspanyol gizli servisi tarafından para yatırıldığını anlattı.

Avukatın bildirdiğine göre, Litvinenko öldürülmeden kısa süre önce İngiliz gizli servisinden Martin isimli bir ajanla irtibata geçti.

Martin'in yönlendirmesiyle, Rus devletinin mafyayla nasıl içli dışlı olduğunu araştırmak üzere İspanya'ya gitmeye hazırlanan Litvinenko'ya, eski çalışma arkadaşları Andrei Lugovoi ve Dmitry Kovtun da yardımcı olacaktı.

Litvinenko, zehirlendiği otele bu ikiliyle buluşmak için gitmişti.

Ancak Rusya, şimdi baş şüpheliler arasında yer alan ikiliyi İngiliz yargısına teslim etmeyi reddediyor.

İngiltere kusurlu bulunabilir

Avukat Emmerson duruşmada, İngiliz gizli servisinin tehlikeli bir operasyonda kullandığı Litvinenko'yu gerektiği gibi koruyamadığı için kusurlu olduğunu iddia etti.

BBC güvenlik muhabiri Gordon Corera, şimdi önümüzdeki yıl görülecek davada temel bir sorunun öne çıkacağını vurguluyor: Litvinenko Rus gizli servisi tarafından mı öldürüldü ve Litvinenko'nun öldürülmesinin sebebi, İngiliz gizli servisiyle ilişkisi miydi?

İngiltere İçişleri Bakanlığı, Litvinenko'nun İngiliz gizli servisleri için çalıştığını "doğrulamayacağını veya yalanlamayacağını" duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç, yargılama sonunda "bu olaya Rusya'nın dahil olduğuna ilişkin temelsiz iddiaların ortadan kalkacağını" savundu.

Rusya devletinin soruşturmaya müdahil olarak, şahitleri ve kanıtları incelemek isteyebileceği belirtiliyor.

Bu arada, Times gazetesinin başyazısında, Litvinenko'yu kimin öldürdüğü orataya çıkarılırken, İngiltere-Rusya ilişkilerinin zarar görmemesi gerektiği vurgulanıyor.

Başyazıda, ngiltere ve Rusya arasında kara para aklama, İslamcı silahlı gruplar, internet suçları ve suikast planları gibi alanlardaki işbirliğinin önemine dikkat çekiliyor.

Litvinenko vakasını baş sayfasına taşıyan Independent gazetesi de, Litvinenko'nun yaşam hakkını koruyamadığı için İngiliz devleri aleyhine de dava açılabileceği belirtiliyor.